Aceasta reteta imbina intr-un mod echilibrat nutrientii din scoici, cu cele din taitei, legume si condimente. Obtineti un preparat hranitor, usor si satios in acelasi timp, aromat in mod imbietor si delicios.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
12-16 nuci de scoici Saint-Jacques (circa 600 g)
3 linguri de sos de soia dark
2 linguri de sos de soia light
60 ml vin de orez Shiaoxing
4 catei de usturoi, rasi
2 lingurite de suc de ghimbir
2 linguri de suc de limeta
1 lingura de ulei brun de susan
2 linguri de ulei de arahide
1 lingura de otet de orez
2 lingurite de zahar de palmier, ras sau tocat marunt
2 linguri de seminte de susan
sare
1 castravete, feliat subtire cu un cutit econom
1 morcov mediu, feliat subtire cu un cutit econom si apoi taiat fasiute
450 g taitei de orez
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se spala bine scoicile si se sterg cu prosoape de hartie. Se combina intr-un castron sucul de limeta cu usturoi, sos de soia dark, suc de ghimbir, zahar si ulei de susan. Se adauga scoicile si se intorc de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu lichidul aromat. Se acopera castronul si se lasa scoicile la marinat minim 30 de minute, in frigider (cel mai bine 2 ore).
Se scot scoicile din marinada si se scurg bine. Se incinge bine un wok, sau tigaie mare. Se adauga 1 lingura din uleiul de arahide si se incinge la foc iute. Cand fumega, se adauga scoicile si se prajesc 2 min pe fiecare fata, pana se rumenesc.
Intre timp se pune marinada pe flacara medie, intr-o craticioara. Se adauga sos de soia light si vin de orez si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se mijoteaza sosul pana se reduce la jumatate.
Se prajesc semintele de susan intr-o tigaita, la foc mic-mediu, fara ulei, pana se rumenesc.
Se amesteca feliile de castravete cu fasiutele de morcov, se stropesc cu restul de ulei de arahide si cu otetul de orez. Se sareaza si se amesteca din nou.
Se fierb taiteii conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg bine si se clatesc cu apa rece. Se transfera intr-un castron. Se adauga marinada redusa si se amesteca rapid.
Se servesc scoicile cu taitei si cu salata de castraveti si morcovi, presarate cu seminte de susan.
Analiza nutritionala per portie:
475kcal, 21,5g proteine, 20,7g grasimi (4,3g saturate, 3,5g polinesaturate, 11,3g mononesaturate), 63mg colesterol, 379mg sodiu, 9g carbohidrati(3,5g zahar), 2,4g fibre.
Sfaturi:
Sucul de ghimbir se obtine razand pe razatoarea mica, sau medie, o bucata de ghimbir proaspat, curatat de coaja. Razatura se stoarce de suc, apoi se arunca.
In loc de zahar de palmier puteti folosi zahar brun, care se gaseste in toate supermarketurile.
Sos de soia dark si light, ca si ulei brun de susan, limete si taitei de orez se gasesc in supermarketuri.
In loc de vin de orez puteti folosi un vin alb, demisec.
In loc de otet de orez, puteti folosi un otet balsamic alb, sau un otet de vin alb, de buna calitate.
Nota:
Am folosit verbul “a mijota” cu sensul de “a fierbe molcom, fata clocot”. Cuvantul este preluat din franceza, de la “mijoter”, care inseamna exact acelasi lucru. Evhivalentul englez este “to simmer”.
Scoicile Saint-jacques provin de la “RFamily”, unul dintre cei mai vechi si mai importanti distribuitori de peste, fructe de mare si alte produse derivate de pe piata noastra.
Daca sunteti in cautare de diverse specialitati, va recomand cu caldura aceasta companie. Sunt foarte amabili si extrem de “customer oriented” si, in plus, au un bun raport pret-calitate. Telefon de contact: 0722.365.359.
Pana acum nu am mancat scoici Saint Jacques, dar sunt convinsa ca merita.
Excelenta ideea cu valorile nutritionale !
@Mirela Stanescu: Scoicile sunt scumpe, dar la ocazii merita.
Arata…perfect!
@haplea: Poza mascheaza ca pe farfurie sunt cam multi taitei fata de scoici. In rest, si eu zic ca arata bine. 🙂
cat p-aci sa te intreb ce e ala cutit econom, cand si-a facut brusc cafeaua efectul – e vorba de ceea ce americanii ne-au invatat ca se cheama peeler..
interesanta ideea cu valorile nutritionale, o gramada de gagici care se tin de diverse cure te vor iubi pentru asta, apoi te vor uri, pentru ca stii cum e, o portie nu ajunge niciodata..
@nea’Mielu: Ura este mai buna decat indiferenta. 🙂 La fiecare reteta consum acum, in plus, ceva timp ca sa o calculez. Sper sa ma rutinez in timp si sa ma misc mai repede.