Aceasta reteta de inspiratie mediteraneana este foarte simpla si rapida. „Nucile” de Saint-Jacques sunt marinate, mai intai, intr-o vinegreta picanta, dupa care sunt prajite la foc iute si servite cu un sos de tigaie pe baza de vin alb.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
20 scoici Saint-Jacques (circa 1 kg in total)
2 linguri de suc de lamaie
5 linguri de ulei de masline
2 catei de usturoi, rasi
120 ml vin alb, sec
1 lingura de unt rece
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
sare
fulgi de ardei iute
10 cm bucata de castravete
1 morcov mediu
frunze de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 1 lingura din sucul de lamaie cu usturoi, 3 linguri de ulei de masline si fulgi de ardei iute. Scoicile se spala si se sterg foarte bine cu prosoape de hartie. Se sareaza si se adauga in castronul cu marinada. Se intorc de cateva ori, ca sa se acopere unirform cu lichidul aromat. Se acopera castronul si se lasa scoicile la marinat, in frigider, minim 30 de minute, preferabil 2 ore.

Intre timp se prepara o salata. Se feliata pe lungime, subtire, castravetele si morcovul. Se taie feliile transversal, in fasiute subtiri. Se adauga la legume 1 lingura de suc de lamaie, restul de ulei de masline si sare. Se amesteca bine.

Se incinge bine o tigaie neaderenta. Se scurg scoicile de marinada si se prajesc la foc iute cate 2 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc. Se scot din tigaie si se pun deoparte.

Se adauga in tigaie vinul si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se mijoteaza vinul, racaind ramasitele caramelizate lasate pe fundul tigaii, pana ce se reduce la o treime. Se adauga cubuletul de unt si se incorporeaza, miscandu-l circular cu o spatula. Se ia tigaia de pe foc si se adauga patrunjel tocat. Se amesteca. Se gusta si se potriveste sosul cu sare, fulgi de ardei iute sau suc de lamaie, daca este nevoie.
Se servesc scoicile calde, cu sos din belsug si topping de salata, presarate cu fulgi de ardei iute sau dulce, dupa cum aveti chef (nu sunt chiar necesare, le-am pus ca ouncte de culoare) si ornate cu frunze de patrunjel.

Nota:
V-am povestit acum cateva zile de colaborarea inceputa de mine cu RFamily, unul dintre distribuitorii importanti de peste si fructe de mare de pe piata noastra.

Am folosit pentru aceasta reteta nuci (adica doar partea alba) de scoici Saint-Jacques congelate, de la RFamily. Se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-24 ore.