Scrumbie la gratar cu cartofi fondanti

Aceasta reteta este una rafinata ca gust si aroma. Cartofii fondanti sunt rumeniti si usor crocanti la suprafata, iar in interior au textura unui piure cremos si fraged. Pestele este gatit simplu, pe gratar, si servit in stil mediteranean, cu masline, lamaie si capere.
scrumbie la gratar cu cartofi fondanti - Scrumbie la gratar cu cartofi fondanti 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
4 fileuri de scrumbie, circa 400 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de mustar iute
1 lingurita de suc de lamaie
13 lingurite de ulei de masline extra virgin
16 capere mari
1 lingura de bucatele de miez de lamaie
8 masline Kalamata
1-2 cepe verzi, tocate
3-4 fire de patrunjel proaspat
4 cartofi marisori, de dimensiuni similare, curatati de coaja
60 g unt, taiat cubulete
3 catei de usturoi, taiati in jumatate si curatati de germenele verde
1 cana cu fond de pui, fierbinte
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
patrunjel proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C. Se spala fileurile de peste si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se combina intr-un castronel sare, piper, 1 lingurita de ulei de masline extra virgin, mustar, suc de lamaie. Se ung fileurile cu aceasta mixtura.
Se combina cu cate 1/2 lingurita de ulei de masline extra virgin, separat, capere, bucatele de miez de lamaie, maslinele si ceapa verde tocata.
Se taie cartofii in jumatate, astfel ca sa se obtina cele mai mari sectiuni posibile. Se taie “capacele” rotunde, ca jumatatile de cartof sa poata sta vertical, cu sectiunea in sus.
Se sareaza si se pipereaza cartofii pe sectiunea mare. Se incinge o tigaie cu maner de inox (sau o cratita, caci vasul trebuie apoi transferat in cuptor). Se adauga 3 linguri (9 lingurite) de ulei de masline si se incinge pana ce incepe sa fumege. Se asaza jumatatile de cartofi in tigaie, pe sectiunea asezonata, se sareaza si se pipereza pe cealalta sectiune, cea expusa, si se prajesc 3-4 minute, sau pana se rumenesc.
Se micsoreaza flacara si se intorc cartofii. Se adauga in tigaie cateva cubulete de unt (aceasta se face pentru gust; amestecat cu ulei untul nu se va arde), usturoiul si patrunjelul. Se gatesc cartofii 5-10 minute, sau pana se rumenesc si pe aceasta fata. Se scoate usturoiul dupa ce se rumeneste, caci risca sa devina amar.
Se adauga fondul (trebuie ca lichidul din tigaie sa formeze un strat care sa ajunga pana la trei sferturi din inaltimea jumatatilor de cartofi) si se da in clocot. Se transfera tigaia in cuptor pentru 12-15 minute.
Intre timp se incinge gratarul. Se unge cu 1 lingurita de ulei de masline extra virgin. Se frig fileurile pe partea cu piele 1-2 minute, la foc iute, apoi se intorc cu grija si se gatesc inca 1-2 minute, functie de grosimea lor. Se scot pe o farfurie calda si se lasa sa stea 5 minute.
Se asaza fileurile pe farfurie, se presara deasupra masline, capere, bucatele de lamaie si ceapa verde. Se orneaza cu patrunjel. Se servesc alaturi de cartofi fondanti. Se stropesc si fileurile si cartofii cu 1-2 linguri de sos din tigaie.
Nota:
Dupa cum vedeti, am ales metoda mai simpla de preparare a cartofilor fondanti (ma refer la forma lor), si asta din cauza unei “nepotriviri de caracter” intre cele 3 cuttere rotunde pe care le am, si marimea cartofilor. Nu este un sezon favorabil, iar oferta de pe piata este aproape jalnica. Niste cartofi in forma de cilindri ar fi aratat, probabil, mai spectaculos, dar, in ce ma priveste, intotdeauna gustul conteaza mai mult decat aspectul.

8 comentarii pe “Scrumbie la gratar cu cartofi fondanti

  1. nini mona spune:

    buna ! iarta-ma ca sunt off topic voiam sa te intreb cum se prepara acel desert din banane care se serveste in restaurantele chinezesti? din ce se prepara crusta bananelor si sosul de alaturi? eu nu am ghicit decat mierea din ingrediente …merci anticipat

    • Radu Popovici spune:

      @nini: Nu stiu despre ce vorbesti… sper ca nu crezi ca am gustat din tot ce ofera restaurantele chinezesti. 🙂 Am pe blog vreo 2 retete asiatice cu banane, dar exista numeroase alte variante.

  2. simina spune:

    Imi place mult genul acesta de retete. combinatia de capere, masline, lamaie si ceapa verde cred ca este deosebita. Ideea de a toca marunt lamaia si de a o drege cu ulei mi se pare de retinut. Merge bine la peste. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.