Secretul bucatariei cambodgiene – partea 2

Piata din Phnom Penh, Cambodgia
Cu toate influentele, bucataria cambodgiana este diferita fata de cea din tarile vecine, Thailanda si Vietnam, cu care este adesea comparata. Am întalnit thailandezi care afirma ca vecinii lor, cambodgienii, nu au o bucatarie proprie, ci una similara celei thailandeze (si ea influentata puternic de India si China), doar mai putin iute.

Este posibil ca lucrurile sa fie de fapt invers, caci imperiul khmer a stapanit sute de ani teritoriul thailandez si este sigur ca a exercitat o puternica influenta, inclusiv culinara. Nu ar fi de mirare ca, de fapt, bucataria thailandeza sa fie o varianta mai picanta a celei cambodgiene. Cele mai multe feluri cambodgiene îsi trag radacinile din bucataria khmera, de dinainte de introducerea ardeilor iuti în Asia, lucru petrecut în secolul al XVI-lea, ceea ce ar explica de ce bucataria cambodgiana nu este atat de picanta ca cea din Thailanda, unde ardeii au fost adoptati cu mult mai mult entuziasm.

O mancare cambodgiana este o desfatare pentru ochi si stomac, iar ingredientele care o compun sunt precum culorile pe paleta unui pictor: ardeii iuti rosii si stralucitori, limetele verde aprins, crevetii roz-portocalii, albul pur al nucii de cocos… cu cat culorile sunt mai armonioase, cu atat, se crede, gustul este mai subtil.
Am fost surprins, ca mai toti turistii, de varietatea si cantitatea pestelui si a fructelor de mare în pietele cambodgiene. Pe langa pestele proaspat, se gasesc din belsug si cel sarat, uscat, afumat, sau “murat” în saramura si otet. Pestele este pisat si intra în componenta de paste complexe, aromate cu condimente, carne de crab, orez negru, otet, zahar de palmier si papaya. Scopul original al acestor amestecuri de condimente era sa ofere posibilitatea de a conserva capturile bogate din cele doua mari surse de apa din Cambodgia: lacul Tonle Sap si fluviul Mekong.
Sat de pescari pe lacul Ton Le Sap, Cambodgia
Pestele proaspat si produsele derivate constituie sursa cea mai importanta de proteine pentru majoritatea familiilor si o excelenta sursa de calciu, lucru important caci în Cambodgia nu se utilizeaza produsele lactate. Celebra este pasta de peste fermentat, numita “prahok”, folosita pentru asezonarea unui mare numar de retete. Cand aceasta nu este utilizata, se foloseste “kapi”, un fel de pasta fermentata de creveti. Pe scara larga este folosit si sosul de peste, lucru ce arata înrudirea cu alte bucatarii sud-est asiatice: Thailanda, Vietnam, Laos.
„Kroeung”, o pasta picanta de curry galben, preparata din curcuma, usturoi, salote, galangal si lemongrass, este ruda apropiata cu celebrele paste de curry thailandeze si indiene.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre ciupercile urechi-de-lemn

Thailanda si Cambodgia si, în parte, Vietnamul se bucura de resurse naturale similare, asa ca nu este de mirare ca pietele cambodgiene seamana ca doua picaturi de apa cu cele thailandeze. Singura diferenta este ca produsele sunt mai ieftine. Pietele lor te uimesc nu doar prin extraordinara abundenta de produse, multe dintre ele total necunoscute si misterioase (nici astazi nu stiu exact ce fructe, legume sau pesti am vazut pe acolo) ci mai ales prin faptul ca sunt total deosebite de cele europene.
Piata din Phnom Penh, Cambodgia
Sunt mai aglomerate, mai galagioase, se gateste în ele mult mai mult decat în cele din Europa. Sunt mai dezordonate si acest lucru poate crea impresia de igiena precara; desigur, în Cambodgia nu se aplica legislatia, uneori paranoica si aberanta din Europa, si uneori lucrurile pot fi un pic socante pentru un european, dar acest lucru nu face, pentru mine, decat sa sporeasca farmecul acestei tari cu o gastronomie fascinanta.

(va urma)

În aceeasi serie de articole:
Secretul bucatariei cambodgiene – partea 1
Secretul bucatariei cambodgiene – partea 3


4 comentarii pe “Secretul bucatariei cambodgiene – partea 2

  1. Elena Toma spune:

    Ce interesant, aveam impresia total gresita ca si bucataria cambodgiana este tot preponderent picanta! Si cat de interesante lucruri am aflat. Ma simt ca si cum as fi ajuns si eu cu gandul pe acolo. Astept sa vad si cateva retete de pe acolo care v-au impresionat si care le puteti prepara cu ce se gaseste pe la noi in materie de mirodenii. Sa stiti ca „Ki life” a fost o relativa dezamagire pentru mine. Dar, am fost la Dragonul rosu si am facut niste achizitii de acolo privind sosuri, ciuperci, bok choy proaspat. Acum de-abia astept sa le folosesc, mai ales uleiul de susan la reteta de la concursul „vreau ceva bun”. O sa postez un articol cu ce am achizitionat din ambele locuri si impresia lasata. Nu am talent de povestitor, dar mizez pe ideea ca informatiile sa fie utile.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Bucataria cambodgiana este destul de condimentata, dar nu iute. Am deja cateva retete cambodgiene pe blog. Vor urma si altele in viitor.
      „Ki Life” ofera totusi destule chestii si are avantajul de a fi in centrul orasului. Este impartit insa intre cosmeticale si ingrediente alimentare chinezesti, arabesti, japoneze si indiene. Magazinele de la Dragonul Rosu, in special cel din DRagonul Rosu 1 sunt doar pe specific alimentar si doar chinezesc, asa ca este normal sa aiba o oferta mai stufoasa. Am facut si eu niste poze pe acolo si am de gand sa scriu si un articol, dar nu stiu cum se face ca nu-i vine randul. Mereu apare cate ceva care mi se pare mai interesant.

  2. brotacloantza spune:

    D-nule Popovici,
    Vreau sa va informez ca votarea si mai ales citirea blogului d-voastra mi-a adus premii. Tocmai am fost anuntata via email, de castigarea a 5 carti scrise de Jamie Oliver. E prima data cand castig ceva, de fapt este si pentru prima data cand particip la un concurs . Se pare ca blogul d-voastra ma stimuleaza in mai multe feluri de cat as fi crezut :)))

    • Radu Popovici spune:

      @brotacloantza: Stimata doamna Brotacloantza, ma bucur ca am putut, prin intermediul blogului, sa va ajut sa castigati un premiu. Jamie Oliver este excelent (sper sa fie bine tradus), este unul dintre cei carora le datorez pasiunea pentru bucatareala. Va dati seama ca acum aveti obligatia morala de a-mi vizita blogul in continuare, nu-i asa? 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.