În mod tradiţional cambodgienii mănâncă la o masă trei sau patru feluri. Fiecare fel individual este fie dulce, fie sărat, acrişor, sau amărui. Ardeii iuţi sunt de obicei serviţi separat, ca atare, sau ca sosuri picante (preparate cu sos de peşte, sau de soia, zahăr, suc de limetă si ardei iute tocat), fiecare mesean iuţind mâncarea după gustul său.
Creveti intinsi la uscat intr-un sat de pescari, pe lacul Ton Le Sap

Felurile de mîncare cele mai populare includ:
Amok trey – un curry de peşte, în lapte de cocos, învelit în frunze de banane şi gătit în aburi
Ansom chek / chrok – o formă cilindrică de orez învelită în frunze de banane, umplută cu banane / carne de porc şi pastă de fasole mung.
Banh-chiao – o clătită din făină de orez apă şi curcuma, umplută cu fâşiuţe de carne de porc, creveţi şi muguri de fasole. În mod tradiţional se servesc învelite în frunze de muştar şi de salată, umplute cu mentă şi busuioc şi înmuiate într-un sos “nuoc cham”.
Curry de pui – piept de pui brezat în lapte de cocos şi pastă de curry.
Bai cha – o variantă de “fried rice” care include cârnaţi chinezeşti, usturoi, sos de soia şi verdeţuri aromate.
Ban Hoaw – vermicelli de orez gătiţi în aburi, cu mentă, alune măcinate, legume murate şi rulouri de ou prăjite în ulei, tăiate în bucăţi şi înmuiate în sos de peşte îndulcit.
Cha knyey – pui picant, gătit stir-fry, aromat cu ghimbir, piper negru şi ardei iuţi.
Jroak sway – o salată de mango necopt, aromat cu sos de peşte şi ardei, servită de obicei ca garnitură, la peşte sau orez.
Supă acrişoară – este o supă de peşte pe bază de tamarind, cu rădăcini de lotus şi aromată cu prahok.
Tik marij – un dip preparat din piper negru şi sos de limetă.
Pachetele de primavara prajite in ulei
Moan dot – pui cu lemongrass şi sos de stridii, servit de obicei alături de un dip.
Kuytheav – o supă de vită cu tăiţei, cu muguri de fasole, ceapă verde şi coriandru, de origine chinezească.
Lou – taiţei groşi şi scurţi, cu ou şi carne de pui, asezonaţicu sos de peşte.
Nom banhchok – vermicelli de orez cu legume crude, acompaniate de supă de peşte, sau de pui.
Ngam nguv – o supă de pui aromată cu lămâi murate.
Somlar kari nom banh jok – este un curry picant, cu lapte de cocos, tăiţei vermicelli, pui, fasole verde, varză, morcovi şi papaya necoaptă.
Somlar kari – curry roşu de pui cu cartofi dulci, ceapă şi muguri de bambus.
Somlar machu yuon – este un fel de supă cu tamarind. Include pui, sau peşte, roşii, ananas, plus alte legume şi verdeţuri aromate.
Ardei iuti intr-o piata din Phnom Penh
În ultimii 10-20 de ani bucătăria Asiaei de Sud-Est a devenit interesantă pentru occidentali care, cu o întârziere de câteva mii de ani, au început să se intereseze de o dietă cu adevărat sănătoasă şi variată, punând accent pe bucate aromate, frumos colorate, gustoase, interesant texturate, care foloseşte puţine grăsimi, care utilizează tratamentul termic exact cât este necesar şi de aceea vegetalele se menţin frumos colorate şi crocante, iar pe deasupra îşi şi păstrează nutrienţii.
Nu este ciudat ca o ţară în care viaţa este atât de grea, în care, de pildă, energia electrică este un lux pe care şi-l permit doar cei înstăriţi, să aibă o bucătărie mai sănătoasă decât ţările super-dezvoltate din Europa şi America, ţări care investest miliarde pentru a combate obezitatea şi urmările ei?
Cambodgienii nu mănâncă după modă şi tendinţe, mănâncă pur şi simplu bine şi sănătos. În mod ciudat, bucătăria lor este una dintre cele mai puţin cunoscute din Asia. Din câte librării am colindat, am văzut o singură carte despre bucătăria cambodgiana, şi aceea scrisă de un occidental.
Comunismul şi războaiele interne şi cu vecinii din zonă au transformat-o într-un tărâm aproape inaccesibil. La 30 de ani după căderea regimului comunism prietenii mă întrebau: ”Păi acolo te duci tu, la khmerii roşii?”. Din păcate asta este cam tot ce ştim despre Cambodgia…

(sfârşit)

În aceeaşi serie de articole:
Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 1
Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 2