Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 3

În mod tradiţional cambodgienii mănâncă la o masă trei sau patru feluri. Fiecare fel individual este fie dulce, fie sărat, acrişor, sau amărui. Ardeii iuţi sunt de obicei serviţi separat, ca atare, sau ca sosuri picante (preparate cu sos de peşte, sau de soia, zahăr, suc de limetă si ardei iute tocat), fiecare mesean iuţind mâncarea după gustul său.
Creveti intinsi la uscat intr-un sat de pescari, pe lacul Ton Le Sap

Felurile de mîncare cele mai populare includ:
Amok trey – un curry de peşte, în lapte de cocos, învelit în frunze de banane şi gătit în aburi
Ansom chek / chrok – o formă cilindrică de orez învelită în frunze de banane, umplută cu banane / carne de porc şi pastă de fasole mung.
Banh-chiao – o clătită din făină de orez apă şi curcuma, umplută cu fâşiuţe de carne de porc, creveţi şi muguri de fasole. În mod tradiţional se servesc învelite în frunze de muştar şi de salată, umplute cu mentă şi busuioc şi înmuiate într-un sos “nuoc cham”.
Curry de pui – piept de pui brezat în lapte de cocos şi pastă de curry.
Bai cha – o variantă de “fried rice” care include cârnaţi chinezeşti, usturoi, sos de soia şi verdeţuri aromate.
Ban Hoaw – vermicelli de orez gătiţi în aburi, cu mentă, alune măcinate, legume murate şi rulouri de ou prăjite în ulei, tăiate în bucăţi şi înmuiate în sos de peşte îndulcit.
Cha knyey – pui picant, gătit stir-fry, aromat cu ghimbir, piper negru şi ardei iuţi.
Jroak sway – o salată de mango necopt, aromat cu sos de peşte şi ardei, servită de obicei ca garnitură, la peşte sau orez.
Supă acrişoară – este o supă de peşte pe bază de tamarind, cu rădăcini de lotus şi aromată cu prahok.
Tik marij – un dip preparat din piper negru şi sos de limetă.
Pachetele de primavara prajite in ulei
Moan dot – pui cu lemongrass şi sos de stridii, servit de obicei alături de un dip.
Kuytheav – o supă de vită cu tăiţei, cu muguri de fasole, ceapă verde şi coriandru, de origine chinezească.
Lou – taiţei groşi şi scurţi, cu ou şi carne de pui, asezonaţicu sos de peşte.
Nom banhchok – vermicelli de orez cu legume crude, acompaniate de supă de peşte, sau de pui.
Ngam nguv – o supă de pui aromată cu lămâi murate.
Somlar kari nom banh jok – este un curry picant, cu lapte de cocos, tăiţei vermicelli, pui, fasole verde, varză, morcovi şi papaya necoaptă.
Somlar kari – curry roşu de pui cu cartofi dulci, ceapă şi muguri de bambus.
Somlar machu yuon – este un fel de supă cu tamarind. Include pui, sau peşte, roşii, ananas, plus alte legume şi verdeţuri aromate.
Ardei iuti intr-o piata din Phnom Penh
În ultimii 10-20 de ani bucătăria Asiaei de Sud-Est a devenit interesantă pentru occidentali care, cu o întârziere de câteva mii de ani, au început să se intereseze de o dietă cu adevărat sănătoasă şi variată, punând accent pe bucate aromate, frumos colorate, gustoase, interesant texturate, care foloseşte puţine grăsimi, care utilizează tratamentul termic exact cât este necesar şi de aceea vegetalele se menţin frumos colorate şi crocante, iar pe deasupra îşi şi păstrează nutrienţii.
Nu este ciudat ca o ţară în care viaţa este atât de grea, în care, de pildă, energia electrică este un lux pe care şi-l permit doar cei înstăriţi, să aibă o bucătărie mai sănătoasă decât ţările super-dezvoltate din Europa şi America, ţări care investest miliarde pentru a combate obezitatea şi urmările ei?
Cambodgienii nu mănâncă după modă şi tendinţe, mănâncă pur şi simplu bine şi sănătos. În mod ciudat, bucătăria lor este una dintre cele mai puţin cunoscute din Asia. Din câte librării am colindat, am văzut o singură carte despre bucătăria cambodgiana, şi aceea scrisă de un occidental.
Comunismul şi războaiele interne şi cu vecinii din zonă au transformat-o într-un tărâm aproape inaccesibil. La 30 de ani după căderea regimului comunism prietenii mă întrebau: ”Păi acolo te duci tu, la khmerii roşii?”. Din păcate asta este cam tot ce ştim despre Cambodgia…

Citeste si articolul →   Pui Vindaloo

(sfârşit)

În aceeaşi serie de articole:
Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 1
Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 2


8 comentarii pe “Secretul bucătăriei cambodgiene – partea 3

  1. cristi-j spune:

    din cele citite in postarile tale despre cambodgia , preturile nu par un sfert fata de singapore dar sunt convins ca e mai ieftin . oricum in singapore de exemplu nu gasesti hotel de 3 stele care arata bine (cel putin in poze pe internet) intr-o zona destul de buna relativ centrala cu 11 euro pe noapte asa cum am gasit in bangkok .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Chestia cu un sfert a fost o figura de stil, oricum este mult mai ieftin. Iar Cambodgia este cam la jumatate/doua treimi din preturile din Thailanda.

  2. cristi-j spune:

    oh , nu cred ca o sa se schimbe prea curind tinind cont de situatia actuala . si nici eu nu cred ca voi ajunge acolo curind oricit m-as grabi . hahaha

  3. cristi-j spune:

    daca ar fi sa aleg un loc exotic , greu de atins , putin cunoscut , cambodgia ar fi unul dintre ele . si pentru mine cambodgia e legata de thailanda (istorie , cultura , civilizatie , bucatarie) asa ca e greu de diferentiat . multiplele influente incrucisate din zona fac greu de explicat diferentele chiar si pentru localnici .
    se vede ca serialul asta a fost scris si cu o experienta proprie , e diferit de celelalte . si e ca o invitatie la descoperire .
    adevarul e ca as prefera o cambodgie la fel de fascinanta prin izolarea ei si in viitor , sa ramina putin cunoscuta , putin turistica dar autentica si traditionala . oamenii aia au trecut prin perioade cumplite ale istoriei si cu siguranta isi doresc sa se dezvolte si sa uite trecutul dar nici prea multa internationalizare nu e buna . chiar daca e greu de identificat fata de vecini , cambodgia e fascinanta si sper sa ajung la templele de la angkor si sa vad pe viu daca pot diferentia bucataria locala de cea thailandeza .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cambodgia este minunata, iar Angkor Wat este unul dintre locurile fascinante ale lumii. Thailanda deja este putintel „stricata” din cauza turoismului. oamenii de caolo nu mai sunt atat de „inocenti”. Grabeste-te spre Cambodgia cat cei de acolo inca mai sunt asa cum sunt…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.