Secretul bucatariei cambodgiene – partea 3

În mod traditional cambodgienii mananca la o masa trei sau patru feluri. Fiecare fel individual este fie dulce, fie sarat, acrisor, sau amarui. Ardeii iuti sunt de obicei serviti separat, ca atare, sau ca sosuri picante (preparate cu sos de peste, sau de soia, zahar, suc de limeta si ardei iute tocat), fiecare mesean iutind mancarea dupa gustul sau.
Creveti intinsi la uscat intr-un sat de pescari, pe lacul Ton Le Sap

Felurile de mîncare cele mai populare includ:
Amok trey – un curry de peste, în lapte de cocos, învelit în frunze de banane si gatit în aburi
Ansom chek / chrok – o forma cilindrica de orez învelita în frunze de banane, umpluta cu banane / carne de porc si pasta de fasole mung.
Banh-chiao – o clatita din faina de orez apa si curcuma, umpluta cu fasiute de carne de porc, creveti si muguri de fasole. În mod traditional se servesc învelite în frunze de mustar si de salata, umplute cu menta si busuioc si înmuiate într-un sos “nuoc cham”.
Curry de pui – piept de pui brezat în lapte de cocos si pasta de curry.
Bai cha – o varianta de “fried rice” care include carnati chinezesti, usturoi, sos de soia si verdeturi aromate.
Ban Hoaw – vermicelli de orez gatiti în aburi, cu menta, alune macinate, legume murate si rulouri de ou prajite în ulei, taiate în bucati si înmuiate în sos de peste îndulcit.
Cha knyey – pui picant, gatit stir-fry, aromat cu ghimbir, piper negru si ardei iuti.
Jroak sway – o salata de mango necopt, aromat cu sos de peste si ardei, servita de obicei ca garnitura, la peste sau orez.
Supa acrisoara – este o supa de peste pe baza de tamarind, cu radacini de lotus si aromata cu prahok.
Tik marij – un dip preparat din piper negru si sos de limeta.
Pachetele de primavara prajite in ulei
Moan dot – pui cu lemongrass si sos de stridii, servit de obicei alaturi de un dip.
Kuytheav – o supa de vita cu taitei, cu muguri de fasole, ceapa verde si coriandru, de origine chinezeasca.
Lou – taitei grosi si scurti, cu ou si carne de pui, asezonaticu sos de peste.
Nom banhchok – vermicelli de orez cu legume crude, acompaniate de supa de peste, sau de pui.
Ngam nguv – o supa de pui aromata cu lamai murate.
Somlar kari nom banh jok – este un curry picant, cu lapte de cocos, taitei vermicelli, pui, fasole verde, varza, morcovi si papaya necoapta.
Somlar kari – curry rosu de pui cu cartofi dulci, ceapa si muguri de bambus.
Somlar machu yuon – este un fel de supa cu tamarind. Include pui, sau peste, rosii, ananas, plus alte legume si verdeturi aromate.
Ardei iuti intr-o piata din Phnom Penh
În ultimii 10-20 de ani bucataria Asiaei de Sud-Est a devenit interesanta pentru occidentali care, cu o întarziere de cateva mii de ani, au început sa se intereseze de o dieta cu adevarat sanatoasa si variata, punand accent pe bucate aromate, frumos colorate, gustoase, interesant texturate, care foloseste putine grasimi, care utilizeaza tratamentul termic exact cat este necesar si de aceea vegetalele se mentin frumos colorate si crocante, iar pe deasupra îsi si pastreaza nutrientii.
Nu este ciudat ca o tara în care viata este atat de grea, în care, de pilda, energia electrica este un lux pe care si-l permit doar cei înstariti, sa aiba o bucatarie mai sanatoasa decat tarile super-dezvoltate din Europa si America, tari care investest miliarde pentru a combate obezitatea si urmarile ei?
Cambodgienii nu mananca dupa moda si tendinte, mananca pur si simplu bine si sanatos. În mod ciudat, bucataria lor este una dintre cele mai putin cunoscute din Asia. Din cate librarii am colindat, am vazut o singura carte despre bucataria cambodgiana, si aceea scrisa de un occidental.
Comunismul si razboaiele interne si cu vecinii din zona au transformat-o într-un taram aproape inaccesibil. La 30 de ani dupa caderea regimului comunism prietenii ma întrebau: ”Pai acolo te duci tu, la khmerii rosii?”. Din pacate asta este cam tot ce stim despre Cambodgia…

Citeste si articolul →   Cum se gatesc curry-urile thailandeze (1)

(sfarsit)

În aceeasi serie de articole:
Secretul bucatariei cambodgiene – partea 1
Secretul bucatariei cambodgiene – partea 2

8 comentarii pe “Secretul bucatariei cambodgiene – partea 3

  1. cristi-j spune:

    din cele citite in postarile tale despre cambodgia , preturile nu par un sfert fata de singapore dar sunt convins ca e mai ieftin . oricum in singapore de exemplu nu gasesti hotel de 3 stele care arata bine (cel putin in poze pe internet) intr-o zona destul de buna relativ centrala cu 11 euro pe noapte asa cum am gasit in bangkok .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Chestia cu un sfert a fost o figura de stil, oricum este mult mai ieftin. Iar Cambodgia este cam la jumatate/doua treimi din preturile din Thailanda.

  2. cristi-j spune:

    oh , nu cred ca o sa se schimbe prea curind tinind cont de situatia actuala . si nici eu nu cred ca voi ajunge acolo curind oricit m-as grabi . hahaha

  3. cristi-j spune:

    daca ar fi sa aleg un loc exotic , greu de atins , putin cunoscut , cambodgia ar fi unul dintre ele . si pentru mine cambodgia e legata de thailanda (istorie , cultura , civilizatie , bucatarie) asa ca e greu de diferentiat . multiplele influente incrucisate din zona fac greu de explicat diferentele chiar si pentru localnici .
    se vede ca serialul asta a fost scris si cu o experienta proprie , e diferit de celelalte . si e ca o invitatie la descoperire .
    adevarul e ca as prefera o cambodgie la fel de fascinanta prin izolarea ei si in viitor , sa ramina putin cunoscuta , putin turistica dar autentica si traditionala . oamenii aia au trecut prin perioade cumplite ale istoriei si cu siguranta isi doresc sa se dezvolte si sa uite trecutul dar nici prea multa internationalizare nu e buna . chiar daca e greu de identificat fata de vecini , cambodgia e fascinanta si sper sa ajung la templele de la angkor si sa vad pe viu daca pot diferentia bucataria locala de cea thailandeza .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cambodgia este minunata, iar Angkor Wat este unul dintre locurile fascinante ale lumii. Thailanda deja este putintel “stricata” din cauza turoismului. oamenii de caolo nu mai sunt atat de “inocenti”. Grabeste-te spre Cambodgia cat cei de acolo inca mai sunt asa cum sunt…

Dă-i un răspuns lui mitinita Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.