Imi amintesc momentul cand am gustat prima data fructe de mare. Era in 2005, in Creta. Nu mi-au placut din prima incercare – de aceea ii inteleg pe cei care sunt reticenti atunci cand le gusta pentru intaia oara – dar apoi am invatat treptat sa le apreciez.
Cel mai mult imi plac crustaceele (creveti, langustine si homari), cel mai putin scoicile si midiile. Intre ele sunt sepiile, caracatitele si calmarii.

Aceasta din urma categorie imi place mai ales gatita lent, intr-un sos aromat si gustos.
Reteta de fata foloseste pui de sepie proveniti de la magazinul online Seaway. Acolo puteti gasi o sumedenie de fructe de mare si pesti, unele dintre ele la preturi destul de bune; aruncati o privire, nu veti regreta.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute + odihna

Ingrediente:
1 kg pui de sepie, decongelati, curatati, spalati si scursi bine
150 g bulgur
3 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa medie, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de zahar
1/2 lingurita de oregano uscat
2 frunze uscate de dafin
400 g rosii tocate, din cutie
2 linguri de pasta de rosii
120 ml vin alb sau rose (sau fond de legume, ori de peste)
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat

Instructiuni:
Se rehidrateaza bulgurul in apa fierbinte, cu sare si 1 lingura de ulei de masline, timp de circa 30 minute, sau cat este nevoie pana ce se face fraged si putin al dente. Daca este cazul se scurge de lichid.

Se incinge restul de ulei intr-o cratita, la foc mic. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic timp de 4-5 minute, pana ce se inmoaie si se face translucida.
Se adauga usturoi, se amesteca bine si se continua gatitul 1 minut.

Se adauga pasta de rosii, oregano si dafin. Se amesteca bine. Se adauga vinul si zaharul si se amesteca. Se mareste putin flacara si se da lichidul in clocot molcom. Se mijoteaza mixtura 5 minute, sau pana ce se reduce la jumatate.

Se adauga rosiile tocate, cu suc cu tot si sepiile. Se da amestecul in clocot si se amesteca bine. Se mijoteaza mixtura, acoperind cratita cu un capac, timp de 20-25 de minute. Se gusta si se potriveste sosul de sare, piper si zahar. Se continua gatitul la foc molcom alte 5-10 minute, fara capac, pana ce sosul atinge consistenta dorita.

Se ia cratita de pe foc, se adauga patrunjel tocat, se amesteca si se acopera cratita. Se lasa sa stea 10 minute inainte de a se servi, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.
Se servesc sepiile cu bulgur.