Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva pana acum si, sincer sa fiu, nu stiu cate sanse sunt sa imi repet isprava. Reteta nu este deloc complicata, dar are cere timp si destula manopera.
Serunding daging
Serunding daging, sau “puf de carne”, ori “ate de carne”, este o specialitate din Kelantan, un stat din nord-vestul Malaeziei, situat la granita cu Thailanda. Din cate stiu, “daging” inseamna “carne”; nu am reusit sa ma lamuresc ce inseamna “serunding”, probabil “puf”, “ate”, “firisoare” sau ceva asemanator.
Preparatul mai este numit si “sambal daging” si, daca este corect preparat poate fi pastrat circa 1 an fara refrigerare.

Eu cred ca la origine preparatul era doar o modalitate de a conserva carnea. Nu este primul caz in care un preparat culinar traditional, interesant si de succes, provine dintr-o simpla si candva stringenta necesitate: aceea de a asigura mancarea si in perioadele de foamete sau atunci cand pamantul nu poate produce.

Bucatarie: malaeziana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 3 ore

Ingrediente:
500 g carne de vita
70 g crema de nuca de cocos
15 g miez deshidratat si pisat de nuca de cocos
100 ml concentrat de tamarin
65 g zahar de palmier (sau zahar brun)
10 g sare
60 ml ulei pentru prajit
35 g boabe de coriandru
10 g seminte de chimion
15 g seminte de fenicul
10 ardei iuti uscati, curatati de seminte
15 g galangal
15 g ghimbir
2 fire de lemongrass (doar partea alba)
1 ceapa medie
4-5 catei de usturoi

Instructiuni:
Se feliaza carnea transversal pe fibra. Se fierbe molcom (se mijoteaza) 90-120 de minute, pana ce se face frageda. Se spumeaza cu grija in tot acest timp. Se scurge, se lasa sa se raceasca, apoi se loveste usor cu un ciocan pentru carne, sau se preseaza cu o merdenea, astfel ca fibrele carnii sa se desfaca. Se desfac fibrele de carne cu degetele, cat mai fin, una cate una pe cat posibil.

Intre timp se prajesc uscat, fara ulei, intr-o craticioara, boabele de coriandru, semintele de chimion si fenicul, plus ardeii iuti uscati. Cand semintele incep sa pocneasca, se ia craticioara de pe foc si se lasa mirodeniile sa se raceasca. Se piseaza apoi fin, intr-o piua, sau se proceseaza cu o rasnita de cafea.

Se piseaza impreuna lemongrass-ul cu ghimbir si galangal, pana se obtine o pasta omogena. Se adauga ceapa si usturoi si se continua. Rezultatul final trebuie sa fie o pasta fina.

Se incinge un wok la foc mediu. Se adauga uleiul si se lasa sa se incinga. Se adauga pasta preparata mai sus si se gateste cateva minute, sau pana ce incepe sa miroasa puternic. Se amesteca frecvent, ca pasta sa nu se arda.

Se face flacara mica si se adauga mirodeniile pisate. Se amesteca si se gateste mixtura 2 minute. Se adauga crema de cocos si se gateste totul alte cateva minute, pana ce la marginile wok-ului se separa uleiul. Se adauga miezul de nuca de cocos, se amesteca bine si se gateste mixtura pana ce incepe sa se usuce.

Se adauga concentratul de tamarin si zaharul si se amesteca pana ce zaharul se topeste. Se sareaza si se face flacara mica. Se adauga atele de carne si se amesteca. Se mentine amestecarea, astfel ca fibrele de carne sa se acopere cu mixtura de arome si sa nu se arda.
Se gateste astfel carnea cateva minute, pana ce se simte uscata la atingere.
Se serveste puful de carne cu orez fiert, alaturi de un sos picant; eu am folosit un sambal indonezian, sambal petis, cu ardei iuti si arahide pisate.

Serunding daging merge bine cu orez in toate felurile, presat, gatit in lapte de cocos, paste de orez etc. Malaezienii il servesc alaturi de ketupat, lemang, nasi impit etc.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Serunding daging
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)