Smochine cu branza albastra

Un preparat culinar mai simplu ca acesta este greu de imaginat, caci se pregateste in doi timpi si trei miscari si are nevoie de doar 7-8 minute la cuptor.
Savoarea sa se bazeaza pe contrastul de gust intre smochinele coapte, dulci si parfumate, si branza cu mucegai albastru nobil, cu gust robust, cremoasa si sarat-picanta.
Smochine cu branza albastra - Smochine cu branza albastra 1 - Retetele lui Radu
Denumirea “branza albastra” nu trebuie luata ad literam. Branza nu este deloc albastra la culoare, este alba, dar contine in sectiune incrustatii de mucegai nobil (Penicillium Roqueforti), de culoare albastruie.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 7-8 minute
Ingrediente:
4 smochine proaspete
sare de buna calitate
2 linguri de ulei de masline extra virgin
20-30 g cubulete de branza cu mucegai albastru Bergader Edelpilz, de la Delaco
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
Instructiuni:
Se deapica smochinele in patru, oprind taieturile la 3/4 din inaltimea lor. Nu va luati dupa fotografia mea, caci, pentru a fi mai clar, eu am adancit mai mult taieturile, sau chiar am separat total sferturile de fruct.
Se incinge cuptorul la 190 °C.
Inserati in mijlocul fiecarui fruct cate 1-2 cubulete de branza. Stropiti fructele cu ulei de masline si trabsferati-le in cuptor, pe o tava sau pe un platou termorezistent.
Se coc fructele 7-8 minute (sau functie de dimensiunea smochinelor), sau pana ce sunt foarte fragede, dar isi mentin inca forma, iar branza s-a topit.
Se servesc stropite cu putin ulei de masline, presarate cu putina sare si cu fulgi de ardei iute, alaturi de un pahar de vin rosu demi-dulce sau demi-sec, ceva nu foarte robust..
Nota:
Exista multe variante ale acestei retete. Smochinele sunt invelite in prosciutto sau pancetta, stropite cu reductie de otet balsamic sau miere, presarate cu menta sau aromate cu cimbru.
Toate variantele de mai sus sunt gustoase. Prefer insa, in vazul acesta, simplitatea. Nu am prea des ocazia sa mananc smochine proaspete, asa ca prefer sa simt gustul lor natural, alaturi doar de cel al branzei albastre. Ca asezonare, un pic de ulei de masline si un praf de sare, eventual ompresarare fina cu fulgi de ardei iute, mi se pare mai mult decat de ajuns.
Eu am folosit sare neagra de Hawaii, dar o sare tip fleur de sel, sau sare marina, cu textura mai grosiera, merg si ele la fel de bine.
Daca doriti sa serviti preparatul ca gustare la masa de pranz sau cina, folositi reteta data mai sus (sau, eventual, una dintre variantele listate in paragraful anterior: cea cu pancetta, prosciutto sau otet balsamic). Puteti servi smochinele si ca desert, dar omiteti sarea si fulgii de ardei iute si stropiti-le cu miere, sirop de artar, sirop caramel sau sirop de fructe.

2 comentarii pe “Smochine cu branza albastra

  1. cristi-j spune:

    Mie mi se pare ca tonul si stilul acestui articol e cumva glumet si o sa continui in acelasi fel.
    Nu e chiar asa greu de imaginat preparate culinare mai, sau la fel de, simple ca acesta si mergand pe acelasi stil as mentiona mere cu biscuiti; struguri cu branza maturata, nuci si miere; banane prajite cu sos caramel; pere posate; ananas la gratar cu frisca; capsuni trase in ciocolata; galusti cu prune; si inca multe altele.

    “Denumirea “branza albastra” nu trebuie luata ad literam” … hahaha … Ce te-a facut sa faci aceasta precizare ? A fost o vreme cand nu stiam ce e branza albastra dar nu stiu cum si de ce nu mi-a trecut prin minte ca ar fi albastra la culoare.

    Nu am mancat niciodata (din pacate) smochine proaspete. Singura posibilitate a fost din supermarket si cand am vrut sa iau nu prea mi-a placut cum aratau (la fel ca in cazul altor fructe exotice din supermarket) asa ca n-am vrut sa-mi stric parerea, am auzit ca sunt foarte bune.

    Eu stiam de varianta cu prosciutto, otet balsamic si miere, cred ca ambele au avantajele lor.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Vezi, aici ai imaginatie. Totusi, unele dintre preparatele mentionate de tine nu mi se par de luat in calcul, caci nu implica deloc tratament termic. Un sanvici sau un mar sunt si ele foarte simple, dar aici vorbim, totusi, de ceva gatit.

      In ce priveste branza albastra, ai putea avea surprize; nici eu nu mi-as fi inchipuit ca este albastra, dar altii au mai multa imaginatie. Am cunoscut cateva persoane care chiar credeau ca este colorata. Pana la urma, nici macvar nu este un lucru chiar atat de mirare, caci deja exista branzeturi colorate cu diversi coloranti naturali, annatto fiind cel mai cunoscut caz.

      Smochinele proaspete sunt gustoase, si nici macar scumpe. Fructele exotice se strica pe rafturi din cauza pretului si a faptului ca lumea nu le cunoasta. Cu smochinele, insa, treaba nu ar trebui sa stea chiar asa. Cand eram mic am vazut destule curti cu smochini.

      Exista multe variante, ceva mai complexe ale acestei retete si toate merita incercate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.