Sobrassada

Sobrassada – Carnati cruzi-uscati

Sobrassada este un termen ce denumeste carnatii cruzi-uscati originari din Insulele Baleare. Ei sunt preparati din carne de porc si slanina tocate, asezonata cu sare, piper, boia si, uneori, cu alte mirodenii sau ierburi aromate.
Sobrassada
Sobrassada rezista foarte bine datorita deshidratarii carnii in anumite conditii climaterice, cu umiditate ridicata si temperatura rece moderata, tipice toamnelor din Insulele Baleare.

Umplutura de carne de porc si asezonatori este, de obicei, introdusa in mate de porc, unde are loc uscarea. Sfoara cu care sunt legati carnatii este de culori diferite, pentru a diferentia variantele de sobrassada “dolç”, care este dulce, si “coent”, care este picanta.

Carnatii sobrassada subtiri sunt numiti “llonganissa” si sunt preparati cu mate de porc subtiri. Sobrassada grosi sunt numiti “cular”, sau “pultrum”, iar cei foarte grosi, preparati din basica de porc, se numesc “bufetes” sau “bisbe”.

Carnatii sobrassada sunt atarnati in aer liber, timp de minim o luna, dar uneori uscarea are loc si timp de opt luni, functie de dimensiunile si formele carnatilor.

esi la exterior sobrassada seamana cu un carnat, interiorul este foarte asemanator cu un pate de carne moale. De aceea, cel mai adesea se mananca umplutura intinsa pe paine si nu carnatul feliat.

Varianta de fata, preparata in bucataria de la Bistro GUXT, ca experiment, la initiativa prietenului Costel Clipescu, este folosita doar pentru a fi intinsa pe paine. Desigur, nu este preparata din carne de “porc negre”, rasa traditionala din Baleare, folosita la prepararea sobrassadei locale, dar este gustoasa si rezista foarte bine in frigider, acoperita cu o folie de plastic.

Citeste si articolul →   Salata Fattoush

Pe masura ce trec zilele, gustul pastei se “rotunjeste”, caci aromele au timp sa se amestece, iar culoarea ei se inchide. De asemenea, pasta capata un gust usor acrisor, tipic fermentatiei, dar foarte placut.

  • Bucatarie: spaniola
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1 kg
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 0

Ingrediente:

  • 600 g pulpa de porc
  • 300 g slanina de porc
  • 15 g zare
  • 5 g piper negru
  • 60 g boia dulce
  • 10 g boia iute
  • 10 g boia afumata (pimentón)

Instructiuni:
Se toaca fin de tot carnea si slanina. Se combina apoi cu sare, piper si cele trei tipuri de boia. Se amesteca indelung, pentru a fi bine onogenizata. Se transfera pasta intr-un castron de portelan si se acopera cu folie de aluminiu. Se transfera in frigider si se lasa 2-3 zile, inainte de a se manca.

Pasta aceasta se mananca, in SPania, cruda, unsa pe paine. Eu insa prefer sa ung felii de paine de casa cu sobrassada si sa le transfer apoi intr-o tigaie incinsa, asezandu-le pe partea cu umplutura. Le gatesc astfel 2-3 minute, apoi le intorc inca un minut pe cealalta parte, astfel ca painea sa fie si ea rumenita si crocanta. Sunt delicioase si merg nemaipomenit cu bere.

Nota:
Puteti varia cantitatile de sare, piper si boia dupa gustul dvs, dar pastrati proportiile: 6 parti pulpa de porc, 3 parti slanina si 1 parte mirodenii (sare, piper, boia de trei feluri sau de cate feluri vreti dvs.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.