„Salsa” este un termen spaniol care inseamna „sos”. Textura sa este de obicei neomogena, ingredientele fiind taiate cubulete, de aceea salsa este, pentru mine, mai curand o garnitura, sau un fel de salata, decat un sos.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
2 fileuri de somon, circa 400 g in total
2 linguri ulei de masline
1 lamaie mare, coaja rasa si sucul de la
1 lingura capere, bine scurse
sare
piper alb, macinat
1 rosie mare, decojita, curatata de seminte si taiata cubulete
1/2 ceapa rosie mica, taiata cubulete
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 ardei gras mic si rosu, curatat de seminte si taiat cubulete
1 ardei gras mic si galben, curatat de seminte si taiat cubulete
1 castravete, curatat de coaja si taiat cubulete
2 lingurite oregano uscat
1/2 lingurita de zahar
2 linguri de otet balsamic
5 masline negre marti, curatate de samburi si taiate bucatele
feliute de lamaie, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron uleiul de masline cu coaja rasa si sucul de lamaie, putina sare, piper si 1 lingura de otet balsamic. Se pun fileurile de somon intr-un castron adanc, se toarna marinada peste ele si se amesteca bine, ca pestele sa vina in contact uniform cu aceasta. Se acopera vasul si se lasa somonul la marinat 2 ore, in frigider.

Se prepara salsa amestecand intr-un castron rosiile, usturoiul, maslinele, ceapa, ardeii grasi, castravetele, caperele, oregano uscat, zaharul si restul de otet balsamic. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se acopera castronul si se pune in frigider, pana cand se serveste. Astfel, aromele au timp sa infuzeze.

Se scot fileurile de somon din marinada si se preseaza cateva capere in carnea fiecaruia. Marinada se pastreaza pentru a umezi pestele in timp ce se frige.

Se incinge grill-ul cuptorului. Se tapeteza o tava de copt cu folie metalica, astfel ca marginile foliei sa treaca peste cele ale tavii. Se unge folia cu putin ulei de masline. Se asaza fileurile de somon peste folie, pe partea cu piele, si se pune tava de copt sub grill. Se frige pestele 2-3 minute pe partea cu piele, si 2 minute pe cealalta. Pestele se intoarce o singura data si se umezeste ocazional cu marinada pusa deoparte.
Se serveste pestele fierbinte, alaturi de salsa de legume.