“Salsa” este un termen spaniol care inseamna “sos”. Textura sa este de obicei neomogena, ingredientele fiind taiate cubulete, de aceea salsa este, pentru mine, mai curand o garnitura, sau un fel de salata, decat un sos.
Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
2 fileuri de somon, circa 400 g in total
2 linguri ulei de masline
1 lamaie mare, coaja rasa si sucul de la
1 lingura capere, bine scurse
sare
piper alb, macinat
1 rosie mare, decojita, curatata de seminte si taiata cubulete
1/2 ceapa rosie mica, taiata cubulete
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 ardei gras mic si rosu, curatat de seminte si taiat cubulete
1 ardei gras mic si galben, curatat de seminte si taiat cubulete
1 castravete, curatat de coaja si taiat cubulete
2 lingurite oregano uscat
1/2 lingurita de zahar
2 linguri de otet balsamic
5 masline negre marti, curatate de samburi si taiate bucatele
feliute de lamaie, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron uleiul de masline cu coaja rasa si sucul de lamaie, putina sare, piper si 1 lingura de otet balsamic. Se pun fileurile de somon intr-un castron adanc, se toarna marinada peste ele si se amesteca bine, ca pestele sa vina in contact uniform cu aceasta. Se acopera vasul si se lasa somonul la marinat 2 ore, in frigider.
Se prepara salsa amestecand intr-un castron rosiile, usturoiul, maslinele, ceapa, ardeii grasi, castravetele, caperele, oregano uscat, zaharul si restul de otet balsamic. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se acopera castronul si se pune in frigider, pana cand se serveste. Astfel, aromele au timp sa infuzeze.
Se scot fileurile de somon din marinada si se preseaza cateva capere in carnea fiecaruia. Marinada se pastreaza pentru a umezi pestele in timp ce se frige.
Se incinge grill-ul cuptorului. Se tapeteza o tava de copt cu folie metalica, astfel ca marginile foliei sa treaca peste cele ale tavii. Se unge folia cu putin ulei de masline. Se asaza fileurile de somon peste folie, pe partea cu piele, si se pune tava de copt sub grill. Se frige pestele 2-3 minute pe partea cu piele, si 2 minute pe cealalta. Pestele se intoarce o singura data si se umezeste ocazional cu marinada pusa deoparte.
Se serveste pestele fierbinte, alaturi de salsa de legume.
A fost foarte bun, parfumat, usor, s-a facut extrem de repede. Caperele alea au fost nota interesanta, a fost un succes.
@Corina: Ma bucur ca ai incercat reteta si ca v-a placut.
sunt de acord cu explicatia ca salsa este de fapt o salata, de rosii de regula. am avut si eu aceeasi nedumerire. cat despre folosirea caperelor la peste, cred ca tine de educatia culinara noua, adica dupa anii ’90. oamenii trebuie sa afle ca pestele sa manaca si altfel decat prajit in ulei sau la gratar. cine a fost in delta stie cate feluri de mancare din peste pot exista in romania, chiar fara capere.dar pestele cu capere, chiar simplu,la gratar si cu un sos minimal e grozav.
@p: Un nick mai scurt de atat nu cred ca exista pe blogul meu. 🙂 Asa este, romanul nu prea are cultura pestelui, decat in regiunile cu acces generos la apa. Si eu l-am descoperit temeinic doar in ultimii 4-5 ani, dupa ce mi-am dat seama cat este de versatil si de gustos.
Foarte inventiva aceasta reteta, d-le Popovici. Imi place ideea de a impana somonul cu capere. O voi incerca si eu.
@Andrei Stefan: D-le Stefan, ma bucur ca reteta vi se pare interesanta si sper sa va placa si cand o veti gati si, mai ales, dupa ce o veti gusta.
Perfecta reteta pe azi, imi place mult combinatia. Deci, trebuie sa merg la cumparaturi.Revin diseara cu impresii
@Corina: OK, astept sa-mi spui daca ti-a placut. 🙂
Ehei, una dintre retetele tale mai vechi. Faci bine ca aduci in actualitate si materialele scrise la inceput, cand presupun ca nu prea aveai un public numeros. Este simpla, rapida si interesanta.
@toni: Publicul nu trebuie sa fie neaparat numeros, ci de calitate. 🙂
@miki: Ei, ma bucur si eu de bucuria ta!
Excelenta reteta! Mi-a placut si pestele si salsa !
Înainte de prepararea salatei am fost sceptica, dar trebuie sa recunosc ca mi-a placut foarte mult!