Somon cu cartofi noi si sos de iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Reteta de fata va ofera un preparat gustos, hranitor, bine echilibrat nutritional, potrivit asocierii cu un vin rose, cu o aciditate placuta care, alaturi de salata, echilibreaza senzatia de satietate data de somon. Puteti servi acest preparat ca fel principal la pranz, sau chiar la cina, daca doriti ca aceasta sa fie satioasa si hranitoare.
Somon cu cartofi noi si sos de iaurt - Somon cu cartofi noi si sos de iaurt 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 medalioane de somon, circa 450 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
150 g frunze de spanac tanar
suc de lamaie
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
4-5 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de unt
4 catei de usturoi, taiati in jumatate si curatati de germene
1 lingura de capere
12 cartofi noi
1-2 linguri de marar proaspat, tocat
6 linguri de iaurt gros
10 cm bucata de castravete, curatat de coaja si seminte, tocat
1 rosie, curatata de seminte, tocata
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se pun la fiert cartofii noi in apa clocotita, cu sare, timp de 5-6 minute, sau pana ce sunt aproape facuti. Intre timp se prepara sosul de iaurt amestecand iaurtul cu sare, piper si marar tocat.
Se prepara o salata, intr-un castronel separat, amestecand cubuletele de rosie cu cele de castravete, sare, piper, putin suc de lamaie si 1 lingura de ulei de masline. Se pune salata deoparte, ca aromele sa se „imprieteneasca”.
Se sareaza si se pipereaza medalioanele de somon. Se incinge o tigaie. Se adauga 1 lingura de ulei si se incinge. Se prajesc medalioanele de somon cate 2 minute, pe fiecare parte, sau pana cand pestele este frumos rumenit si facut dupa preferinta. Se scot medalioanele si se lasa sa stea cateva minute, inainte de a fi servite.
Intre timp se incinge o tigaie adanca, se adauga ulei de masline si jumatatile de catei de usturoi. Se adauga cartofii, se sareaza si se pipereaza si se soteaza 2-3 minute, la foc iute, sau pana cand se rumenesc si sunt facuti. Atentie, usturoiul nu trebuie sa se arda, caci va da un gust amarui uleiului.
Se asezoneaza spanacul cu putin ulei de masline, sare, piper si un pic de suc de lamaie.
Se servesc fileurile pe pat de salata de rosii si castravete, alaturi de sos de iaurt si cartofi noi. Peste medalioane se asaza frunze de spanac, se orneaza cu firisoare proaspete de marar, coaja rasa de lamaie, capere si feliute de lamaie.
Vinul potrivit: Enira Rose
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


  1. Gabi spune:

    Buna ziua!
    Fascinanta reteta! Arata senzational! Sunt innebunita dupa salate, peste si dulciuri. De fapt, sunt o gurmanda care iubeste ingredientele si condimentele inedite, combinate de cei priceputi, in asa fel incat rezultatul devine unic.
    Va urmaresc cu interes!
    Numai bine!

    • Radu Popovici spune:

      @Gabi: Ma bucur ca va place reteta. Acum, daca ati inceput sa si comentati, o sa va urmaresc si eu cu acelasi interes. Va astept cu noi comentarii. 🙂

  2. Ruxy spune:

    Da Radu, la asa ceva ma gandeam…te astept cu reteta…multumesc si o noapte frumoasa iti doresc! De regula eu cumpar somonul placa file, ma gandesc ca poate e mai simplu decat cu somon rondele…desi si acesta e destul de gros…oricum sigur e tare gustos pane….multumesc si o noapte frumoasa iti doresc! Maine sper sa pot proba reteta ta…

    • Radu Popovici spune:

      @Ruxy: Imi plac ca gust, dar le scot adesea fiindca lasa prea multa apa si fiindca, uneori ii strica textura preparatului.
      Somon pane? Daca te referi la acoperirea de tip faina/ou/pesmet, asta merge cel mai usor la alimente subtiri, ca acestea sa se gateasca inainte ca crusta sa se arda. Pentru alimente groase iti trebuie cateva masuri de precautie, dar ies chestii foarte gustoase. O sa vin cu o reteta cat de curand.

  3. Ruxy spune:

    Ce mult imi plac videoretetele tale Radu, ai un stil grozav si unic!!! Uite ca reteta asta ma imbie tare de tot sa o pregatesc, eu gatesc somon saptamanal de regula la cuptor sau pe gratar…chiar ma gandeam sa te intreb, ce parere ai de un somon pane? Cum ai vedea tu acest preparat? Cu admiratie…Ruxy!

  4. Corina spune:

    Ce poza reusita, arata foarte apetisant totul, ma astept sa alunece iaurtul de pe cartofi….
    Acum e momentul sa o incerc, cat sunt cartofi noi pe piata.

  5. nea'Mielu spune:

    dupa ce am urmarit si eu cateva (zeci) de retete care foloseau cartofi in coaja (nu neaparat cartofi noi), m-am autoconvins sa incerc. si-s cam greu de convins 😛
    realitatea este asta: cartofii in coaja sunt mult mai buni decat cei curatati, singura problema este soiul ales: coaja sa fie cat mai subtire si mai neteda, si sa fie bine spalati. cat despre soiul ales, nu mai zic nimic. se pare ca exista peste 4500 de soiuri… unde-s vremurile alea in care nu existau decat sapunari si porcesti?…

    reteta asta este nu numai primavarateca, e flusturateca de-a dreptul!

    delicios, pur si simplu.

    (am o singura rezerva, si aia indreptata catre operator: s-au inventat capetele video fluide!)

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Sunt peste 5000 de tipuri de cartofi si te rog sa nu te iei de operatorul meu. S-or fi inventat, problema lor este ca nu se dau gratis. 🙂

  6. cristina iacob spune:

    Si noi suntem consumatori de peste, mai ales ca am prins si sloganul,,Nici o masa fara peste” 🙂 si cu prima ocazie cand o sa am somon o sa-l prepar dupa reteta dumneavoastra minunata.
    Multumim pentru reteta si ma bucur ca la final v-ati sacrificat gustand si eu am murit aici de pofta !!!!!

  7. Cretu Veronica spune:

    Am sa incerc si eu reteta acesta.Sotul me ma tot bate la cap sa fac somon,noi mancam mult peste in general,ne place.
    Este o idee grozava,o combinatie minunata si mai ales in combinatie cu vinul rose.

    • Radu Popovici spune:

      @Cretu Veronica: Daca si sotul zice… nu puteti sa-l lasati sa pofteasca la somon. Daca il „atingeti” si cu un vin rose, o sa-i faceti o mare placere. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.