Somon cu cartofi noi si sos de iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Reteta de fata va ofera un preparat gustos, hranitor, bine echilibrat nutritional, potrivit asocierii cu un vin rose, cu o aciditate placuta care, alaturi de salata, echilibreaza senzatia de satietate data de somon. Puteti servi acest preparat ca fel principal la pranz, sau chiar la cina, daca doriti ca aceasta sa fie satioasa si hranitoare.
Somon cu cartofi noi si sos de iaurt - Somon cu cartofi noi si sos de iaurt 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 medalioane de somon, circa 450 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
150 g frunze de spanac tanar
suc de lamaie
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
4-5 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de unt
4 catei de usturoi, taiati in jumatate si curatati de germene
1 lingura de capere
12 cartofi noi
1-2 linguri de marar proaspat, tocat
6 linguri de iaurt gros
10 cm bucata de castravete, curatat de coaja si seminte, tocat
1 rosie, curatata de seminte, tocata
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se pun la fiert cartofii noi in apa clocotita, cu sare, timp de 5-6 minute, sau pana ce sunt aproape facuti. Intre timp se prepara sosul de iaurt amestecand iaurtul cu sare, piper si marar tocat.
Se prepara o salata, intr-un castronel separat, amestecand cubuletele de rosie cu cele de castravete, sare, piper, putin suc de lamaie si 1 lingura de ulei de masline. Se pune salata deoparte, ca aromele sa se „imprieteneasca”.
Se sareaza si se pipereaza medalioanele de somon. Se incinge o tigaie. Se adauga 1 lingura de ulei si se incinge. Se prajesc medalioanele de somon cate 2 minute, pe fiecare parte, sau pana cand pestele este frumos rumenit si facut dupa preferinta. Se scot medalioanele si se lasa sa stea cateva minute, inainte de a fi servite.
Intre timp se incinge o tigaie adanca, se adauga ulei de masline si jumatatile de catei de usturoi. Se adauga cartofii, se sareaza si se pipereaza si se soteaza 2-3 minute, la foc iute, sau pana cand se rumenesc si sunt facuti. Atentie, usturoiul nu trebuie sa se arda, caci va da un gust amarui uleiului.
Se asezoneaza spanacul cu putin ulei de masline, sare, piper si un pic de suc de lamaie.
Se servesc fileurile pe pat de salata de rosii si castravete, alaturi de sos de iaurt si cartofi noi. Peste medalioane se asaza frunze de spanac, se orneaza cu firisoare proaspete de marar, coaja rasa de lamaie, capere si feliute de lamaie.
Vinul potrivit: Enira Rose
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

Un comentariu pe “Somon cu cartofi noi si sos de iaurt

  1. memphis spune:

    Imi place si reteta asta. Se vede ca este lucrata, studiata, echilibrata. Imi place si cum arata. Are o dezordine naturala, plina de culoare. 🙂

  2. rodica paraschiv spune:

    Reteta este superba si trebuie neaparat sa o incerc mai ales ca noi mancam foarte mult peste si destul de des somon. Sper sa placa si familiei mele. Imi place cum se asorteaza totul in farfurie si mi-ar fi placut sa si gust inainte de a o pregati eu, personal. Noi servim vin rosu facut din strugurii din curte. Eu sunt educatoare de meserie dar daca as putea as practica si meseria dumneavoastra, e f. frumoasa, arta. Sau sa fiu macar degustatoare.

    • Radu Popovici spune:

      @rodica paraschiv: Aveti dreptate, este mai interesant sa gatesti decat sa degusti. Va urez spor la gatit si sper ca familia sa va aprobe si de data aceasta alegerile culinare. 🙂

  3. Roxana spune:

    Foarte bine arata! Felicitari!
    Nu m-am hotarat inca ce imi place mai mult intre somon si salau, dar in combinatia asta, clar, somonul e castigator. 🙂
    Delicios!

    • Radu Popovici spune:

      @Roxana: Amandoi sunt gustosi, salaul avand avantajul ca este un peste local. Totusi, am avut ocazia sa gust odata somon salbatic, nu de crescatorie. As zice ca aproape nu este nicio legatura intre cele doua feluri de somon. Cel salbatic este ceva extraordinar, cu mult si peste salau; cel putin asa am simtit eu.

  4. Florin spune:

    Wow, multumesc frumos pentru raspunsul prompt si detaliat. Am primit mai mult decat ma asteptam. Pofta buna tie si vizitatorilor tai.

  5. Florin spune:

    Omule mi-ai facut o pofta incredibila. Felicitari! Sunt doar curios cum trebuie sa fie focul pentru acel somon. Nu ma refer la nr exact de grade, as vrea sa stiu doar in linii mari, pentru aragazul meu mai putin performant, daca e mediu , mai domol sau chiar la foc mare. Multumesc frumos si spor la treaba in continuare!

    • Radu Popovici spune:

      @Florin: Tigaia bine incinsa, uleiul bine incins. Foc mare 2 minute, ca sa se rumeneasca frumos pe fata de prezentare. Intorci medalioanele, prajesti 1 minut pe partea cealalta la foc mare, apoi micsorezi flacara la mic-mediu si prajesti pana se face cum doresti. Mie imi place olecuta roz in centru, adica mediu spre bine facut. La un moment dat, cand crezi ca este gata, poti face o despicatura mica, cu varful unui cutit, apoi desfaci taietura putin, ca sa vezi cum este in interior. Tine cont ca dupa ce scoti din tigaie medalioanele, le lasi 4-5 minute la odihna si continua sa se gateasca de la caldura reziduala, deci le iei din vas putin inainte sa fie asa cum iti doresti.

  6. Laura Pricop spune:

    Mi-a placut reteta, mi se pare demna de retinut. Cum nu am cont pe facebook si nu pot da clic pe butonul like, prefer sa-ti spun asta printr-un comentariu. Stiu ca nu te deranjeaza. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Chiar de loc! 🙂 Bine ca mai sunt si din cei fara cont pe FaceBook. Ma simt mai bine cu un comentariu, decat cu un clic pe like. Nu am de unde sa stiu cine da clic pe like, in schimb stiu de la cine este comentariul.

  7. simina spune:

    Am gatit cartofii noi in felul acesta, sunt deliciosi cu acel parfum fin de usturoi. Cit sa te incite doar, fara insa a acoperi aroma totala. Nu i-am incercat alaturi de un sos rece de iaurt. Am vazut deseori la tine ca folosesti iaurtul la diverse sosuri si dipuri si cred ca toate sunt foarte bune. Am incercat si eu raita si mi-a placut mult. Mincasem si tzatziki inainte, mi-a placut si acela.

    Revenind la reteta, imi place cum arata si este simplu de gatit, desi trebuie combinate vreo 5 elemente. Promit sa o incerc.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Asa estem, imi plac sosurile reci de iaurt. Adesea combin iaurtul cu mirodenii, legume, ierburi aromate si seminte. Sosurile de iaurt mi se par foarte versatile. Am preluat ideea din bucataria indiana; raita este unul dintre preparatele pe care le iubesc, in toate variantele sale, si mi-a marcat modul in care gatesc.

      Sa stii, astept sa-ti tii promisiunea. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Pai, spaniolii traiesc din pauza in pauza. 🙂
      Adevarul este ca daca ai si un pahar de vin, sau doua, la masa de pranz, parca-parca ti-ai dori sa fii spaniol.

  8. CrisTina spune:

    Minunata reteta! Imi place foarte mult combinatia, ingredientele si condimentele sunt foarte bine alese! Trebuie sa mai gatesc cate o noutate si reteta asta ma inspira!

  9. karaoke spune:

    Somon, preferatul meu si cartofi noi! Abia astept sa-i gust anul acesta. In ultima vreme i-am cam parasit pentru orez si paste dar cartofii noi sunt irezistibili mai ales asa rumeniti.
    Mi se face pofta cand va vad cum mancati si cum degustati vinul. Are o culoare foarte frumoasa.
    Imi trec aceasta reteta pe lista neaparat trebuie s-o incerc.

    • Radu Popovici spune:

      @karaoke: Ne potrivim la orez si paste, si eu le prefer cartofilor. Insa… cartofii noi ca si unele feluri de a prepara cartofii “vechi” ma fac sa-i mentin in topul preferintelor.
      Enira Rose are intr-adevar o culoare frumoasa, spre foita de ceapa, foarte placuta si este si foarte placut aromat. Un vin de foarte buna calitate.

  10. Yoyo spune:

    Mor dupa vinurile rose. Mi se par cele mai bune, iar cu somon merg la marele fix. Imi place reteta mi se pare ca are tot ce trebuie: carne, sos, garnitura, salata, garniseli plus gust, aroma si culoare ca sa nu mai vorbesc de texturile diferite de acolo si chiar de contrastele de temperaturi dintre sos si salata pe de-o parte si somon cu cartofi pe de alta. Inspirat ca de obicei!

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Eu sunt mai curand cu vinurile rosii. Imi plac toate, de fapt, dar cu cele rosii am o relatie mai prieteneasca. Imi pare bine ca reteta a fost pe placul tau. Te mai astept cu alte comentarii. 🙂

  11. Irina spune:

    Mama, ce bine arata domnule Radu, felicitari, o idee minunata pentru un meniu excelent. Nu as mai adauga nimic la aceasta reteta. E PERFECTA.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.