Este o reteta mai interesanta si oarecum neobisnuita chiar si pentru bucataria chinezeasca, caci spre deosebire de imensa majoritate a preparatelor chinezesti, aceasta foloseste bucati mari de peste.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
4 bucati de file de somon, circa 800-1000 g, cu piele
2 linguri de ulei pentru prajit
4 linguri de boabe de coriandru, macinate grosier
2 lingurite de boabe de piper negru, macinate grosier
6 fire de coriandru proaspat, tocate
1 lingura de zahar brun
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingura suc de lamaie
1 lingura de sos de soia light
3 linguri de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
1 lingura de seminte de susan
1 lingurita de ulei brun de susan
2 cutii de muguri de fasole, circa 350 g in total, pentru servit
2 cepe verzi taiate bucatele mici, pe diagonala, pentru servit

Instructiuni:
Se spala bine fileurile de somon si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se piseaza semintele de coriandru si boabele de piper pana ce se obtine o macinatura mai grosiera. Se adauga zaharul si se amesteca bine de tot.

Se amesteca intr-un castronel coaja rasa si sucul de lamaie, coriandrul tocat, sosul de soia, vinul, uleiul de susan, usturoiul si ardeiul iute. Se acopera cu film alimentar si se pune deoparte pana ce se serveste somonul, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte si sa se amestece.
Se intinde mixtura de coriandru, piper si zahar pe un platou mare. Se preseaza fileurile de somon, pe partea cu carne si pe laterale, ca sa se acopere cat mai uniform cu amestecul de condimente.

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga 2 fileuri de somon si se prajesc 2-3 minute, asezate pe partea cu piele. Se intorc apoi si se prajesc alte 1-2 minute. Se repeta operatia folosind restul de ulei si celelalte 2 fileuri de somon.

Intre timp, se incinge o tigaita mica si se prajesc 30 de secunde, fara ulei, semintele de susan, pana ce incep sa se rumeneasca. Se spala mugurii de fasole, se scurg si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se serveste cate 1 file de somon, pe farfurii individuale, alaturi de cate un sfert din mugurii de fasole. Sosul se toarna atat pe somon, cat si pe mugurii de fasole. Se presara totul cu seminte de susan prajite.

Sfaturi:
Vin de orez de buna calitate puteti gasi la Ki-Life (Piata Amzei, Bucuresti) si Dragonul Rosu.

Ulei brun de susan, sos de soia light, seminte de susan si muguri de fasole se gasesc in aproape toate supermarketurile.