Somon cu coriandru

Este o reteta mai interesanta si oarecum neobisnuita chiar si pentru bucataria chinezeasca, caci spre deosebire de imensa majoritate a preparatelor chinezesti, aceasta foloseste bucati mari de peste.
somon cu coriandru1 - Somon cu coriandru 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
4 bucati de file de somon, circa 800-1000 g, cu piele
2 linguri de ulei pentru prajit
4 linguri de boabe de coriandru, macinate grosier
2 lingurite de boabe de piper negru, macinate grosier
6 fire de coriandru proaspat, tocate
1 lingura de zahar brun
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingura suc de lamaie
1 lingura de sos de soia light
3 linguri de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
1 lingura de seminte de susan
1 lingurita de ulei brun de susan
2 cutii de muguri de fasole, circa 350 g in total, pentru servit
2 cepe verzi taiate bucatele mici, pe diagonala, pentru servit

Instructiuni:
Se spala bine fileurile de somon si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se piseaza semintele de coriandru si boabele de piper pana ce se obtine o macinatura mai grosiera. Se adauga zaharul si se amesteca bine de tot.

Se amesteca intr-un castronel coaja rasa si sucul de lamaie, coriandrul tocat, sosul de soia, vinul, uleiul de susan, usturoiul si ardeiul iute. Se acopera cu film alimentar si se pune deoparte pana ce se serveste somonul, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte si sa se amestece.
Se intinde mixtura de coriandru, piper si zahar pe un platou mare. Se preseaza fileurile de somon, pe partea cu carne si pe laterale, ca sa se acopere cat mai uniform cu amestecul de condimente.

Citeste si articolul →   Prepelite umplute, servite cu sos brun si cartofi Duchesse

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga 2 fileuri de somon si se prajesc 2-3 minute, asezate pe partea cu piele. Se intorc apoi si se prajesc alte 1-2 minute. Se repeta operatia folosind restul de ulei si celelalte 2 fileuri de somon.

Intre timp, se incinge o tigaita mica si se prajesc 30 de secunde, fara ulei, semintele de susan, pana ce incep sa se rumeneasca. Se spala mugurii de fasole, se scurg si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se serveste cate 1 file de somon, pe farfurii individuale, alaturi de cate un sfert din mugurii de fasole. Sosul se toarna atat pe somon, cat si pe mugurii de fasole. Se presara totul cu seminte de susan prajite.

Sfaturi:
Vin de orez de buna calitate puteti gasi la Ki-Life (Piata Amzei, Bucuresti) si Dragonul Rosu.

Ulei brun de susan, sos de soia light, seminte de susan si muguri de fasole se gasesc in aproape toate supermarketurile.

10 comentarii pe “Somon cu coriandru

  1. cristi-j spune:

    2. cred ca m-am grabit . clar e vorba de grosime si eu ma refeream in principal la ce am fost eu obisnuit iar tu n-aveai de unde sa stii despre asta … hahaha . iar pe la noi , intr-adevar , fileurile sunt destul de subtiri .
    3. am intrebat pentru ca daca tin bine minte cand am cumparat eu a fost cam 5 euro pentru 300ml .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu, in niciun caz. As fi tinut minte daca pretul era atat de mare. Poate litrul sa coste 25 de lei, dar nu mai mult. Sake-ul este nesimtit de scump, dar vinul chinezesc nu. Poate ca la Dragonul Rosu si ki-Life nu se aduce chiar calitate premium, dar este totusi etichetat ca fiind Shiaoxing.

  2. cristi-j spune:

    am cateva intrebari : 1. tie ti-a placut mult reteta ? pentru mine (si desigur e chestie de gusturi) parca nu se potrivesc unele dintre ingrediente , in principal somonul cu (doar) muguri de fasole . in schimb mi-ar placea mugurii de fasole cu sosul. 2. nu e prea putin timp pentru prajirea somonului ? tie ti-a iesit atat de repede ? din experienta proprie si din ce-am mai citit , de obicei e nevoie de mai mult de 3-5 min , cam 6-8 . (si am luat in considerare ca somonul trebuie gatit doar pana la 80%) . 3. eu nu am vazut aici vin de orez . cam cat costa (parca tin minte ca nu e prea ieftin) ?
    ce bine suna cand spui : “Ulei brun de susan, sos de soia light, seminte de susan si muguri de fasole se gasesc in aproape toate supermarketurile” . din pacate cred ca e valabil doar pentru bucuresti .

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi-j: Pai sa-ti raspund:
      1. Mie mi-a placut reteta (altfel nici nu as fi postat-o), dar desigur, poate fi doar o chestie de gust. Nu m-a deranjat sa fie doar muguri de fasole, chiar mi-a placut contrastul de texturi dintre somonul fraged si mugurii crocanti.
      2. Standard, asa cum se zice prin manualele de bucatarie, somonul se gateste mai putin decat am facut-o eu. Se recomanda cam 2 minute pe partea cu piele si cam 30 de secunde pe partea fara. Desigur, este functie si de grosimea bucatii si de intensitatea flacarii; de multe ori, chiar daca butonul aragazului este pus la mediu, poate fi ori prea slaba ori prea puternica. Fileurile folosite de mine nu erau prea groase, cred ca nu atingeau 2 cm. Mie imi place ca somonul sa fie mediu-spre-bine facut, asa ca l-am tinut mai mult decat recomandarile si mi s-a parut OK. Era chiar bine facut. Dar, desigur, daca doresti il poti tine cat timp vrei, totusi risca sa se usuce destul de repede. De aceea am si speficicat cand se socoteste a fi bine facut, ca fiecare sa aprecieze momentul si dupa aspect, nu doar dupa indicatiile din reteta.
      3. Vin de orez am gasit in locurile enumerate in reteta; costa cam cat un vin de struguri de calitate medie din supermarket. Cred ca in jur de 20 lei/litru. Se poate inlocui cu vin alb, mai ales Sherry-ul este recomandat cu caldura. Eu il inlocuiesc chiar si cu vin obisnuit atunci cand nu il am, dar in ultimul an am avut mai mereu; il tin in frigider, caci se poate deteriora.
      4. Normal ca m-am referit la Bucuresti, caci aici “evoluez”. Chiar nu-mi vine sa cred ca in alte orase supermarketurile sunt atat de diferit aprovizionate. Ma gandeam ca oferta este standard, asa cum este si in Bucuresti, unde la toate MegaImage-urile gasesti cam aceleasi lucruri.

  3. maria elena spune:

    Rapida, gustoasa, dar si apetisanta! La cat mai multe Radule, felicitari! Intradevar, gospodinele doresc sa poata servi celor dragi preparate gustoase, dar sa nu iroseasca mult timp prin bucatarie, retetele tale sunt o sursa de inspiratie, multumim frumos.

  4. simina spune:

    Inca o retea interesanta, simpla si rapida. Cunoscandu-ti deja stilul stiu ca este si delicioasa. Exact tipul de reteta de care am nevoie. Felicitari inca o data si la mai multe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.