Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine

In aceasta reteta de inspiratie thailandeza, somonul este gatit prin posare intr-un lichid aromat (un procedeu potrivit pentru alimentele delicate, asa cum sunt unele legume, pestele, fructele de mare si pieptul de pui), dupa care este servit intr-un sos pe baza de lapte de cocos, bine aromatizat, alaturi de un orez Jasmine parfumat.
Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine
Pestele este delicat si suculent, foarte fraged; ghimbirul, putin picant si citric, impreuna cu usturoiul si pasta de curry sunt bine integrate in laptele de cocos, dulce si parfumat.
Toppingul de ceapa verde, completat sau nu cu firisoare de ghimbir si ardei iute, vine cu o nuanta proaspata si ierboasa.
Aceasta reteta a fost prezentata la GUXT, cu ocazia unui eveniment privat.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute + infuzare

Ingrediente:
4 fileuri de somon, circa 800 g in total
400 ml lapte de cocos, din cutie
sare
piper alb
3-4 feliute de ghimbir
2 lingurite de ghimbir, tocat marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurie de pasta de curry rosu thailandez
1 lingurita de zahar de palmier
10 boabe de piper negru
1/2 limeta
4 cepe verzi, taiate fasiute, pentru ornat
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute, pentru ornat (optional)
3 cm bucata de ghimbir, taiata firisoare subtiri, pentru ornat (optional)
orez Jasmine fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se stoarce jumatatea de limeta. Coaja nu se arunca.
Se separa crema de cocos de apa de cocos.

Se umple o cratita medie cu apa si se da in clocot, la foc iute. Se face apoi flacara mica, se adauga sucul si coaja de limeta, boabele de piper negru si feliile de ghimbir. Se fierbe molcom mixtura timp de cateva minute, apoi se acopera cratita, se stinge flacara si se lasa lichidul la infuzat circa 10 minute.

Citeste si articolul →   Carnati proaspeti, in stil Weisswurst

Se ia capacul de pe cratita si se aprinde flacara. Se potriveste la dimensiunea cea mai mica posibil, astfel ca lichidul sa fie aproape de pucntul de fierbere (circa 75-85 °C). Se adauga fileurile de somon si se poseaza in lichidul aromat timp de circa 10-15 minute, sau pana ce sunt fragede si suculente. Se scot cu grija pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de apa.

Intre timp se adauga intr-o craticioara crema de cocos si se incinge la foc mediu. Se adauga pasta de curry si se gateste circa 5 minute, amestecand continuu. Se adauga sare, zahar, ghimbir tocat si usturoi tocat si se continua alte 2-3 minute.

Se adauga apa de cocos, se amesteca bine si se mijoteaza (fierbe molcom) lichidul timp de cateva minute, sau pana ce se ingroasa putin. Se gusta si se potriveste asezonarea.

Se servesc fileurile de somon asezate pe un pat de orez fiert, stropite cu sosul aromatizat cu ghimbir, presarate cu firisoare de ghimbir, fasiute de ceapa verde si firisoare de ardei iute.

2 comentarii pe “Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine

  1. Cristian spune:

    Salutare Radu,

    Foarte apetisanta reteta. As vrea sa te intreb cum ai obtinut crusta mai inchisa la culoare de deasupra somonului. L-ai tinut sub grill? Ma gandesc ca folosind procedeul de posare tot preparatul ar trebui sa aiba aceiasi culoare.

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.