Reteta se prepara prin procedeul stir-fry in care carnea, sau legumele, se prajesc in cantitate mica de ulei, la foc iute, amestecand constant. Foloseste cantitati mici de grasimi si timpi scurti de gatit, pastrandu-se astfel nutrientii, culoarea si textura ingredientelor.

Amidonul are rolul de a “sigila” cubuletele de peste, pastrand bucatile suculente si pline de gust. Amestecul “5 arome” da gustul caracteristic acestei retete, influentate de bucataria chinezeasca.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 32 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
500 g file de somon, fara piele, taiat cubulete
2 linguri de sos de soia
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1 lingurita de zahar brun
2 catei de usturoi pisati
2 lingurite de amidon
2 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa rosie mica, tocata marunt
2 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1 ardei gras rosu, curatat si taiat bucatele
1 ardei gras galben, sau portocaliu, curatat si taiat bucatele
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
1 lingurita de amestec “5 arome”
1/2 lingurita de piper alb
3 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
2 linguri de vin de orez (sau vin alb, sec)
1 mana de frunze proaspete de menta (sau patrunjel), tocate marunt + cateva frunze pentru ornat
1 cana cu orez, fiert (in 2 cani cu apa, cu 1 lingurita de sare, 1 lingurita de “5 arome” si 2 lingurite de ulei), pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron 1 lingura de sos de soia, 1 lingura de suc de limeta, zahar, usturoiul pisat si amidonul. Se adauga cubuletele de peste si se amesteca cu grija. Se acopera castronul si se lasa pestele la marinat 30 de minute.

Se incinge bine un wok, sau tigaie mare, apoi se adauga 1 lingura de ulei; cand acesta incepe sa fumege, se adauga cubuletele de somon si se prajesc 3-4 minute, amestecand cu grija, pana ce sunt facute.

Cat timp se gatesc cubuletele de somon, se incinge lingura ramasa de ulei intr-un wok, la foc iute. Se adauga ceapa si se gateste 1 minut, amestecand continuu. Se adauga ghimbirul si ardeiul iute si se continua inca 1-2 minute.
Se adauga ardeii grasi, restul de sos de soia, restul de suc de limeta, vinul de orez, piperul alb si amestecul 5 arome. Se prajesc 2 minute, amestecand frecvent.

Se trage wok-ul de pe foc, se adauga ceapa verde si menta. Se amesteca rapid. Se asterne un strat de orez pe farfuriile individuale. Deasupra acestuia se pune un sfert din amestecul de legume. Peste acestea se asaza bucatelele de somon prajite. Se orneaza cu frunze de menta si coaja rasa de limeta si se serveste.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana amestec chinezesc “5 arome”, il puteti inlocui cu un amestec de condimente macinate, dupa cum urmeaza: 1/5 lingurita de piper negru, 1/5 lingurita de scortisoara, 2/5 lingurita de anason, 1/5 lingurita de cuisoare.
Daca aveti la indemana condimentele din formula originala a amestecului, adica piper de Sichuan, fenicul, anason stelat, cuisoare si scostisoara, gasiti aici indicatii utile.