Somon cu orez si legume
Foile de hartie de orez sunt doar optionale. Ele servesc doar ca decor si suport de prezentare a retetei. Foile de hartie de orez se gasesc, (din pacate, nu in mod regulat, in magazinul Cora (Piata Unirii), la etaj, la sectorul produselor asiatice.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
4-8 foi de hartie de orez (optional)
400 g file de somon, fara piele, taiat cubulete
1 lamaie, coaja rasa si sucul de la
1 lamaie, feliata
2 catei de usturoi, pisati
2 linguri de vin alb
1/2 cana de ulei de masline
2 cana cu orez cu bob lung, fiert
1/2 ceapa mica rosie, tocata marunt
1/2 ardei gras galben, sau portocaliu, taiat bucatele
1/2 ardei gras rosu, taiat bucatele
1 ardei iute mic, verde, curatat de seminte si tocat marunt
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
20 de masline negre, curatate de samburi si taiate in jumatati, sau sferturi
1 lingura de capere, bine scurse si spalate
o mana de frunze de patrunjel, tocat marunt
sare
piper negru, macinat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron jumatate din uleiul de masline cu vin, suc de lamaie si usturoi. Se adauga pestele si se inmoaie bine in marinada. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 30 de minute, in frigider.

Se incinge bine o tigaie teflonata si se adauga cubuletele de peste. Se sareaza si se pipereaza si se prajesc 4-5 minute, pana ce sunt facute.

Intre timp, se incinge in alta tigaie mare 1 lingura de ulei si se adauga ceapa. Se soteaza la foc mediu, dupa care se adauga ardeii grasi, ardeiul iute si maslinele. Se soteaza 2 minute, apoi se adauga patrunjelul tocat si caperele si se amesteca bine. Se adauga orezul si se amesteca cu grija, pana ce este incins, iar mixtura este omogena.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga foile de hartie de orez, una cate una, si se prajesc cateva secunde, pana ce se umfla, se valuresc si se fac crocante. Se scot si se pun deoparte.

Cand pestele este facut, se scoate din tigaie, cu o spumiera. Peste hartiile de orez prajite se asaza mixtura de orez, iar peste aceasta se pun bucatelele de peste. Se orneaza cu feliute de lamaie si se serveste.