Somonul, desi s-a banalizat in ultimii ani, poate tocmai datorita versatilitatii sale, ramane unul dintre pestii mei preferati. Se gateste usor, are o carne satioasa, hranitoare si suculenta, are o culoare extraordinara si este plin de acizi grasi omega-3 (acizi linolenici), excelenti pentru sanatate.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute, plus odihna

Ingrediente:
2 medalioane de somon, groase de 2-3 cm, circa 400 g in total
2 cm bucata de ghimbir, ras
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 cepe verzi, tocate marunt
5 linguri de ulei de arahide
1 lingura de suc de limeta
1 lingura de sos de soia
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan
piper negru, proaspat macinat
sare
1 morcov
10 cm bucata de castravete
1 legatura de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat marunt
frunze de de coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru ornat
feliute de limeta, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge gratarul la foc mediu. Se fixeaza medalioanele de somon cu scobitori, la partile inferioare, ca sa-si pastreze forma atunci cand sunt intoarse pe gratar. Se ung cu ulei si se sareaza. Se frig medalioanele de somon 2 minute pe o parte, pana se rumenesc frumos, apoi se intorc si se continua alte 2 minute, sau pana ce sunt facute asa cum va plac. Se pun deoparte, sa se odihneasca 5-10 minute.

Intre timp Se taie castravetele si morcovul fasii cat mai subtiri, folosind un cutit econom, special pentru legume.

Se combina intr-un castron ghimbirul cu usturoi, ceapa verde, suc de limeta, sos de soia, ulei de susan si ulei de arahide. Se asezoneaza cu piper si frunze de coriandru. Se pune deoparte. Se pun deoparte 2-3 linguri de dressing, iar restul se combina cu fasiutele de morcov si castravete.
Se servesc medalioanele stropite cu dressing-ul pus deoparte, alaturi de salata de morcov si castravete, ornate cu frunze proaspete de coriandru si cu feliute de limeta.