Aceasta reteta este deosebita prin combinatia de peste cu un salsa preparat cu oua, mai deosebit fata de obisnuitele salsa pe baza de rosii. Asocierea ingredientelor este neobisnuita, dar rezultatul final este deosebit de gustos si de aromat.
Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 oua
1 lingura de seminte de pin
20 de jumatati de migdale
5 nuci, miejii de la
1 mana mare de patrunjel proaspat, tocat
1 mana mare de oregano proaspat, tocat
1 mana mare de fire de cepsoara (chives) proaspata, tocata
1 lingurita de coaja de lamaie
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
6 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de suc de lamaie
4 fileuri de somon, circa 800 g in total
200 g frunze tinere de spanac
ulei, pentru prajit
sare
piper negru, macinat
Instructiuni:
Se prajesc intr-o tigaita, fata ulei, semintele de pin, migdalele si miejii de nuca, pana ce incep sa se rumeneasca. Se fierb ouale circa 10 minute, se scot din apa si se lasa sa se raceasca pana ce pot fi manuite.
Se toaca ouale. Se piseaza intr-o piua semintele de pin, migdalele si nucile. Se amesteca intr-un castron mixtura de migdale cu verdeturile si ouale tocate.
Se adauga coaja de lamaie, usturoiul, sucul de lamaie si uleiul extra virgin. Se amesteca pana ce se obtine o pasta, apoi se asezoneaza cu sare si piper si se pune deoparte.
Se asezoneaza somonul cu sare si piper. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc fileurile, asezate pe partea cu piele, timp de 4-5 minute, pana ce pielea este crocanta. Se intorc si se prajesc alte cateva minute, pana ce pestele este facut dupa preferinta dvs. daca este nevoie, se prajeste pestele in doua transe.
Se impart frunzele de spanac pe farfuriile individuale. Deasupra, se asaza fileurile de somon, iar peste acestea se pun 1-2 linguri de salsa. Salsa ramasa se serveste separat, la indemana mesenilor.
Sfaturi:
In loc de somon se poate folosi si un alt peste, chiar cu carne alba, cum este codul, de exemplu.
He, he, ai dreptate. Am avut ceva probleme cu sanatatea, dar acum totul este sub control. M-am reintors la aragaz! 🙂
@toni: Pai da, acolo unde ti-e locul! 🙂
Bine ai reveni, Radu! Reteta este foarte interesanta, imi place si ma surprinde combinatia de oua cu alune. 🙂
@toni: Bine ai revenit si tu! Eu, desi plecat, tot am fost prezent pe blog, dar tu ai disparut complet de cateva zile! 🙂
Doar ce m-am intors de la Barcelona, asa ca reteta ta vine la fix. Am mancat ceva asemanator acolo, la niste prieteni. Am inceput sa citesc serialul tau cu Lisabona si trebuie sa-ti spun ca am trait aceeasi senzatie in restaurantele catalane. Spaniolii care gatesc acasa o fac altfel, mancarea este mult mai buna. Probabil ca la fel se intampla si in Portugalia si peste tot.
@simina: Ce spui tu este valabil pentru restaurantele mai ieftine din zonele turistice. Cam acolo ne permitem sa mancam, din pacate. Sunt insa si exceptii.
Ai mancat la Attic, pe Rambla? Nu este mult mai scump, iar mancarea este cu adevarat de mare calitate. Nu poti face asa ceva acasa decat daca esti super-meserias. Portugalia sta ceva mai prost, cred eu, dar Spania are restaurante si bucatari de mare clasa. Foarte scumpe insa. 🙁