Sambal oelek este o pasta aromata, de culoare rosie, cu gust picant, preparata din ardei iuti, sare si alte condimente. Daca nu aveti timp, sau chef, sa va preparati singuri pasta de sambal oelek, si daca nici nu o gasiti pe piata (se gaseste uneori la Mega Image si Carrefour) puteti folosi orice sos disponibil cu gust picant, sau dulce-iute, sau dulce-acrisor, dupa preferinta dvs.

Kecap manis este un sos de soia indonezian, gros si dulce (se gaseste in Carrefour); poate fi inlocuit cu un amestec de sos de soia obisnuit cu miere sau zahar.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 1 ora 10 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia kecap manis
2 catei de usturoi, pisati
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoare
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
500 g bucata de file de somon, cu piele,
2 linguri de sambal oelek
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel jumatate din cantitatea de ulei, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, o lingurita de sambal oelek si sucul de limeta.

Se practica, folosind un cutit ascutit, 5-6 taieturi oblice pe partea cu piele a fileului, adanci de 1 cm, situate la intervale egale. Se pune apoi fileul intr-un castron, sau platou adanc. Se toarna marinada peste el si se freaca bine, insistand la despicaturi. Se lasa fileul la marinat circa 1 ora.

Se incinge restul de ulei intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga fileul de somon, asezandu-l pe partea cu piele. Se prajeste 3-4 minute, umezindu-l o data, sau de doua ori, cu marinada ramasa in vas, apoi se intoarce si se continua inca 2-3 minute, umezindu-l cu lichidul din wok.
Se serveste presarat cu coaja rasa de limeta, alaturi de orez fiert si sambal oelek, oferite separat.