Sambal oelek este o pasta aromata, de culoare rosie, cu gust picant, preparata din ardei iuti, sare si alte condimente. Daca nu aveti timp, sau chef, sa va preparati singuri pasta de sambal oelek, si daca nici nu o gasiti pe piata (se gaseste uneori la Mega Image si Carrefour) puteti folosi orice sos disponibil cu gust picant, sau dulce-iute, sau dulce-acrisor, dupa preferinta dvs.
Kecap manis este un sos de soia indonezian, gros si dulce (se gaseste in Carrefour); poate fi inlocuit cu un amestec de sos de soia obisnuit cu miere sau zahar.
Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 1 ora 10 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia kecap manis
2 catei de usturoi, pisati
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoare
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
500 g bucata de file de somon, cu piele,
2 linguri de sambal oelek
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel jumatate din cantitatea de ulei, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, o lingurita de sambal oelek si sucul de limeta.
Se practica, folosind un cutit ascutit, 5-6 taieturi oblice pe partea cu piele a fileului, adanci de 1 cm, situate la intervale egale. Se pune apoi fileul intr-un castron, sau platou adanc. Se toarna marinada peste el si se freaca bine, insistand la despicaturi. Se lasa fileul la marinat circa 1 ora.
Se incinge restul de ulei intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga fileul de somon, asezandu-l pe partea cu piele. Se prajeste 3-4 minute, umezindu-l o data, sau de doua ori, cu marinada ramasa in vas, apoi se intoarce si se continua inca 2-3 minute, umezindu-l cu lichidul din wok.
Se serveste presarat cu coaja rasa de limeta, alaturi de orez fiert si sambal oelek, oferite separat.
@Radu!
exact!eu,ca sa-l dezvat pe horia de porcariile pe care le prefera,am inceput sa ma joc.de fapt de aici am plecat cu bucatareala,din joaca…stii tu…legume zimbitoare’plus felul de prezentare al mincarii…si chiar vreau sa spun ca functioneaza si-l recomand si altor parinti.
eu crescindu-l pe horia singur,am avut de ales …ori …ori!
in ce priveste bucataria indoneziana….abia am 8 luni nu ma compar cu tine….dar lucram….nu renunt la ceva ce chiar e benefic si pt mine si pt horia!
ma inclin,voie buna!
@victor: Asa este, la ei bucatarii stiu sa prepare combinatii de condimente. Nu se pune in mancare, pur si simplu, ardei iute. Acesta este completat de arome citrice, picante, sarate. Cum sa tai din brutalitatea iutelii cu un condiment acrisor, cum sa tai aciditatea acestuia cu un condiment dulce, cum sa le potentezi pe toate cu ceva sarat… iata lucruri care nu prea se invata in Europa. Plus ca fierbem toate cele de se fac chisalita… de aia nu mananca legume copiii, ca li se par scarboase. In fine, ar fi multe de discutat. Cea ce este important pentru noi toti este sa aflam cat mai multe lucruri despre domeniul culinar si sa le impartim cu ceilalti.
@Radu:
ideea e ca asiaticii,desi au bucataria hot,e o iuteala aprte…rotunda,prelucrata…prietenoasa …nu bruta.la noi ,la europeni o percepi direct cu ficatul….sare peste papilele gustative…hehhehe
in cazul bucatariei asiatice,chiar daca simti ca mai ai 3 secunde si explodezi, nu te arunci in fintina.
deh,pina la urma e o stiinta ,practicata si verificata de mii de ani.
o zi buna ,va urez tuturor!
buna,Radu!
ieri am gatit pentru a treia oare somon cu sambal.
evcelent,pina si baiatul meu sclav al fast food-uluisi al chipsurilor a apreciat.
orezul,perfect….nu spun firma(doar daca vreti).
Rdu,reteta ta de sambal vazuta pe brava e pentru europeni.cum eu ,de singe ,sint ungur nu am emotii in fata mincarurilor iuti,asa ca nota 10!o recomand cu caldura!
nu te-am uitat ,Radu…inca procesez!
voie buna!
@victor: Eu nu sunt ungur, dar mananc atat de iute (daca-mi pun mintea) incat i-am speriat si pe thailandezi. Eu iubesc iuteala…
Ma bucur ca v-a placut reteta.