Aceasta reteta are si varianta video.

Laos este o tara fara iesire la mare, dar strabatuta de multe cursuri de apa dulce, iar pestele este un aliment de baza. Ingredientele acestei reteta ilustreaza influentele principale asupra bucatariei locale: cea chinezeasca (susanul si ceapa verde) si thailandeza (sosul de peste).
 

Bucatarie: laotiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 bucati de file de somon, cu piele, circa 250 g fiecare
4 linguri de zahar brun
4 linguri de sos de peste
1 lingura de seminte de susan
2 lingurite de ulei de susan
2 cepe verzi, taiate rondele, pe diagonala, pentru ornat
foi de salata verde, pentru servit
piper negru, macinat mare, pentru servit
frunze proaspete de menta, pentru ornat (optional)
orez fiert, pentru servit 

Urmariti aici video-reteta:
partea 1
partea 2

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc bucatile de somon pe partea cu piele. Cand pielea se face crocanta, se scurge uleiul si se ia tigaia de pe foc.
Se adauga intr-o craticioara zaharul si sosul de peste. Se fierbe amestecul la foc mic, amestecand frecvent, pana ce se ingroasa, iar zaharul se dizolva.
Se readuce tigaia pe foc, se varsa sosul caramel peste bucatile de somon, se acopera tigaia si se gateste pestele 10 minute la foc mic, umezindu-l ocazional cu sosul caramel.

Intre timp, se incinge o craticioara, la foc mediu, si se prajesc semintele de susan, fara ulei, timp de 30 de secunde, pana incep sa miroasa si sa isi schimbe culoarea.

Se asaza foile de salata pe farfurii individuale, se scot bucatile de somon din tigaie, se asaza peste salata, se pipereaza, se presara cu seminte de susan si se stropesc cu ulei de susan si cu sosul ramas in tigaie. Se orneaza cu rondele de ceapa verde si frunze proaspete de menta (daca se folosesc) si se servesc alaturi de orez fiert.