Somon cu sos caramel si susan

Aceasta reteta are si varianta video.

Laos este o tara fara iesire la mare, dar strabatuta de multe cursuri de apa dulce, iar pestele este un aliment de baza. Ingredientele acestei reteta ilustreaza influentele principale asupra bucatariei locale: cea chinezeasca (susanul si ceapa verde) si thailandeza (sosul de peste).
somonSosCaramelSusan - Somon cu sos caramel si susan 1 - Retetele lui Radu 

Bucatarie: laotiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 bucati de file de somon, cu piele, circa 250 g fiecare
4 linguri de zahar brun
4 linguri de sos de peste
1 lingura de seminte de susan
2 lingurite de ulei de susan
2 cepe verzi, taiate rondele, pe diagonala, pentru ornat
foi de salata verde, pentru servit
piper negru, macinat mare, pentru servit
frunze proaspete de menta, pentru ornat (optional)
orez fiert, pentru servit 

Urmariti aici video-reteta:
partea 1
partea 2

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc bucatile de somon pe partea cu piele. Cand pielea se face crocanta, se scurge uleiul si se ia tigaia de pe foc.
Se adauga intr-o craticioara zaharul si sosul de peste. Se fierbe amestecul la foc mic, amestecand frecvent, pana ce se ingroasa, iar zaharul se dizolva.
Se readuce tigaia pe foc, se varsa sosul caramel peste bucatile de somon, se acopera tigaia si se gateste pestele 10 minute la foc mic, umezindu-l ocazional cu sosul caramel.

Intre timp, se incinge o craticioara, la foc mediu, si se prajesc semintele de susan, fara ulei, timp de 30 de secunde, pana incep sa miroasa si sa isi schimbe culoarea.

Citeste si articolul →   Advieh - arome iraniene

Se asaza foile de salata pe farfurii individuale, se scot bucatile de somon din tigaie, se asaza peste salata, se pipereaza, se presara cu seminte de susan si se stropesc cu ulei de susan si cu sosul ramas in tigaie. Se orneaza cu rondele de ceapa verde si frunze proaspete de menta (daca se folosesc) si se servesc alaturi de orez fiert.


16 comentarii pe “Somon cu sos caramel si susan

  1. ardeiute spune:

    mersi ptr sfat in privinta orezului.sotul meu m-a laudat mult ptr faptul ca am pus menta in apa..d-abia astept sa il fac acum cu toate cele ..atunci sa vezi ca-l dau gata!

  2. ardeiute spune:

    aseara am avut musafiri, unul din ei vegetarian asa ca am avut un motiv in plus sa gatesc reteta.uitasem sa cumpar ceapa verde,eram dezamagita.Am avut insa menta pe care am folosit-o nu numai la ornat ci am pus-o si in apa in care am facut orezul.nu-ti spun ce aroma ia dat orezului iar frunzele proaspete mancate cu somonul au completat perfect dulceata sosului…asa mult mi-a placut combinatia :caramel, menta, susan…ca sa nu mai spun ca si fetita mea de numai 3 anisori a lins farfuria.a fost o experienta foarte frumoasa:am descoperit noi combinatii de arome, am stat si am vorbit pe seama retetei si a ta:)..ce pot sa spun mai mult decat faptul ca mancarea ii aduce pe oameni impreuna si creeaza buna dispozitie.

    • Radu Popovici spune:

      @ardeiute: Incearca sa fierbi orezul cu bucati de lamaie prin el, cu foi de dafin, scortisoara, busuioc, lemongrass, frunze de limeta kafru (kaffir lime) sau de pandanus. Toate acestea ii dau o aroma exceptionala.
      Ai dreptate in ce priveste mancarea. Este o modalitate de a povesti despre lumea larga. Cand fetita ta va creste si va avea casa ei, mancarea va fi una dintre modalitatile de a aduna in jurul tau intreaga familie. Asa patesc eu cu baietii mei. 🙂

  3. mitinita spune:

    am fost in Laos pe cand capitala lor arata cam la fel cu satul bunicilor mei…aeroportul era cat o sala de asteptare din provincie. Cladiri mai inalte de un etaj nu am vazut, sosele neasfaltate.Dar tin minte ca am mancat un peste bun de tot,dar cultura mea gastronomica nu prea exista pe vremea aceea…acuma am regasit gustul. Multumesc!

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita: Te invidiez pentru Laos. Este pe lista mea de destinatii favorite in care sper sa ajung candva. Ma bucur ca ti-a placut reteta. 🙂

  4. ardeiute spune:

    nu m-as fi gandit sa combin somonul cu sosul de caramel…il pregateam doar la cuptor in folie de aluminiu…cu mirodenii, unt, lamaie, etc…pe urma am aflat de efectele nocive care ar putea fi transmise de foaia de aluminiu preparatului prin tratarea termica si uite asa s-a dus si singura mea metoda de a gatii somonul. il mai faceam eu si prajit dar parca ii lipsea intotdeauna ceva: sosul!!!!….reteta asta trebuie sa o incerc neaparat!

    • Radu Popovici spune:

      @ardeiute: Aluminiul poate deveni toxic, la tratament termic, doar asociat cu elemente acide (suc de citrice, otet, vin). In rest este baiat bun. 🙂 Stiai ca si teflonul este toxic? Si microundele? Si aerul? Daca mananci ceva preparat in aluminiu cu un acid, este toxic cam ca o tigara, sau ca un drum cu autobuzul prin Bucuresti… deci nu este cine stie ce motiv de panica. 😀

  5. toni spune:

    Imi plac mult retetele asiatice si observ ca ai postat foarte putine din Laos. Le-am trecut rapid in revista si mi se pare o tara cu o bucatarie care ar merita mai multa atentie. Ce zici, nu mai postezi si altele tot de acolo?

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Ce sa zic, as vrea sa mai postez retete laotiene, cum sa nu. Insa am atatea pe lista, incat nu stiu cand o sa fac asta. 😐

  6. simina spune:

    Bine faci Radu ca mai reiei din retelele postate in anii trecuti. Sunt multe la care eu nu am ajuns si cred ca nici altii. Este inedita alaturarea de peste cu sos caramel dar am de gand sa-ti dau credit si s-o incerc. ma astept la o surpriza placuta. Ce sunt bobitele negre de pe somon? Piper?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Da, bobitele negre sunt boabe de piper macinate mai grosier. Sunt foarte ocupat in ultima perioada si nu prea mai am timp sa postez in fiecare week-end. De aceea, mai reiau unele retele, postate pe vremea cand blogul era la inceput si nu prea avea vizitatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.