Aceasta reteta extrem de simpla se potriveste cu zilele calduroase. Sosul de iaurt este rece si parfumat, cu efect racoritor, echilibrand fierbinteala pestelui. Am preferat pentru sos o aroma de usturoi discreta, care sa nu concureze cu cea de menta.

Alaturati preparatului un vin alb sec, un Sauvignon Blanc, de exemplu, si veti avea o experienta culinara placuta.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 4-5 minute

Ingrediente:
2 fileuri de somon, cu piele, circa 450 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi, pisati
1 catel de usturoi, taiat in jumatate
2 linguri de suc de lamaie
coaja rasa de la 1 lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de vin alb
100 g iaurt
1/3 legatura de patrunjel proaspat, tocat
10 frunze de menta proaspata, tocata
12 cartofi noi, cu coaja
frunze proaspete de menta, pentru ornat
firisoare de coaja de lamaie, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu vin si 2 linguri de ulei. Se adauga coaja rasa de lamaie si usturoi si se amesteca bine. Se sareaza si se pipereaza bine fileurile de somon. Se transfera in castron si se intorc de cateva ori, ca sa se imbrace uniform cu marinada.
Se acopera castronul si se lasa pestele la marinat minim 2 ore, in frigider.

Intre timp se prepara sosul. Se foloseste un castron curat; se freaca interiorul vasului cu jumatatile de catel de usturoi. Se transfera iaurtul in castron si se combina cu sare, piper, patrunjel si menta. Se acopera bine castronul cu film alimentar si se pune in frigider; se lasa acolo minim o ora, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.

Se fierb molcom cartofii in apa cu sare, pana ce sunt fragezi. Se scot din apa si se pun deoparte, pe o farfurie calda.

Se scot fileurile de somon din marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se incinge intr-o tigaie mare restul de ulei de masline si se prajesc fileurile la foc mediu-iute, 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt rumenite si facute dupa placul dvs.
Se lasa pestele sa se odihneasca 5 minute, inainte de a-l servi. Se serveste somonul alaturi de cartofi, stropit din belsug cu sosul de iaurt, ornat cu frunze de menta si firisoare de coaja de lamaie; nu uitati nici de un pahar de vin alb si sec, racit pe la 10 °C.