Somon cu sos de iaurt si menta

Aceasta reteta extrem de simpla se potriveste cu zilele calduroase. Sosul de iaurt este rece si parfumat, cu efect racoritor, echilibrand fierbinteala pestelui. Am preferat pentru sos o aroma de usturoi discreta, care sa nu concureze cu cea de menta.
Somon cu sos de iaurt si menta - Somon cu sos de iaurt si menta 1 - Retetele lui Radu
Alaturati preparatului un vin alb sec, un Sauvignon Blanc, de exemplu, si veti avea o experienta culinara placuta.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 4-5 minute
Ingrediente:
2 fileuri de somon, cu piele, circa 450 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi, pisati
1 catel de usturoi, taiat in jumatate
2 linguri de suc de lamaie
coaja rasa de la 1 lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de vin alb
100 g iaurt
1/3 legatura de patrunjel proaspat, tocat
10 frunze de menta proaspata, tocata
12 cartofi noi, cu coaja
frunze proaspete de menta, pentru ornat
firisoare de coaja de lamaie, pentru ornat
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sucul de lamaie cu vin si 2 linguri de ulei. Se adauga coaja rasa de lamaie si usturoi si se amesteca bine. Se sareaza si se pipereaza bine fileurile de somon. Se transfera in castron si se intorc de cateva ori, ca sa se imbrace uniform cu marinada.
Se acopera castronul si se lasa pestele la marinat minim 2 ore, in frigider.
Intre timp se prepara sosul. Se foloseste un castron curat; se freaca interiorul vasului cu jumatatile de catel de usturoi. Se transfera iaurtul in castron si se combina cu sare, piper, patrunjel si menta. Se acopera bine castronul cu film alimentar si se pune in frigider; se lasa acolo minim o ora, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.
Se fierb molcom cartofii in apa cu sare, pana ce sunt fragezi. Se scot din apa si se pun deoparte, pe o farfurie calda.
Se scot fileurile de somon din marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se incinge intr-o tigaie mare restul de ulei de masline si se prajesc fileurile la foc mediu-iute, 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt rumenite si facute dupa placul dvs.
Se lasa pestele sa se odihneasca 5 minute, inainte de a-l servi. Se serveste somonul alaturi de cartofi, stropit din belsug cu sosul de iaurt, ornat cu frunze de menta si firisoare de coaja de lamaie; nu uitati nici de un pahar de vin alb si sec, racit pe la 10 °C.


6 comentarii pe “Somon cu sos de iaurt si menta

  1. Lia spune:

    Foarte bun! Multumim pt reteta.

    Eu m-am zgarcit si am gatit cu medalion de somon dar tot foarte bun a fost.
    M-am luat dupa Cristi si l-am lasat prima oara 3 minute la foc mediu ca am zis ca medalionul e mai gros si s-a prajit cam rau pe o parte, l-am intors, am dat focul mic si l-am mai lasat 2 min si l-am salvat.
    Si am scapat cam mult piper in sosul de iaurt.
    Eu catelul ala dat in doua pana la urma l-am zdrobit ca nu lasa deloc suc pe castron, resturile le-am aruncat … sau trebuia lasat in sos?
    Foarte satios, ne-a mai si ramas.

    • Radu Popovici spune:

      @lia: Catelul de usturoi, in reteta mea, exista doar ca sa dea o aroma extrem de subtila. Sigur, ea poate fi accentuata, daca asa doresti; d epilda, poti toca usturoiul ca sa-l pui direct in sos.

  2. cristi-j spune:

    Eu asociez (mental si ca principiu) somonul cu alte tipuri de sosuri, gusturi si arome dar cred ca merge bine si varianta aceasta.

    2 ore pentru peste (pentru majoritatea pestilor) mi se pare un pic la limita pentru marinat (mai ales in marinada de aici), mie mi se pare ca e suficient mai putin, pentru somon probabil maxim o ora. Si ar trebui scos din frigider cu vreo 15 minute inainte de gatire.

    Somonul se gateste de obicei pana la 80%, nu pana e gata. De aceea se lasa 5 minute la odihna. Fileurile de la noi sunt cam subtiri, e adevarat, dar in mod normal e nevoie cam de 3+3 minute de gatit.

    Eu as renunta la patrunjel sau l-as inlocui cu marar.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Mararul este cam puternic alaturi de menta. Cel putin pentru mine. Poate doar sa pui cu mare masura.
      Dar, presupun, este si chestie de gust.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Cred ca astazi cam asa ar trebui sa fie retetele care se gatesc in casa si la majoritatea restaurantelor: gustoase, relativ simple si relativ rapide. Desi traim mai mult decat generatiile anterioare, zilele ne sunt mai scurte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.