Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Rosiile uscate au un gust intens, care da adancime si savoare deosebita oricarui sos. Aici, somonul este servit alaturi de un sos robust si de un vin cu indeajuns de multa personalitate pentru a “rotunji” savoarea preparatului.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 1 portie
Dificultate: mica
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
1 file de somon, cu piele
sare
piper negru, proaspat macinat
6 bucati de rosie uscata
1-2 linguri de ulei de masline extra virgin
frunze proaspete de busuioc, tocate
250 ml fond de legume sau de peste
4 linguri de pasta de rosii uscate
1 ceapa mare, tocata
3 catei de usturoi, tocati
1 cubulet de unt
frunze de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Se unge o tava de copt cu ulei. Se sareaza si se pipereaza fileul. Se asaza in tava. Langa el se asaza rosiile uscate. Se stropesc cu ulei si se gatesc 6-8 minute, sau pana cand somonul este facut, iar rosiile s-au rumenit.
Se toaca rosiile uscate.

Intre timp se proceseaza intr-un blender ceapa si usturoiul. Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga mixtura de ceapa si usturoi, se sareaza si se gateste 3 minute la foc mic. Se adauga pasta de rosii si fondul si se gateste mixtura amestecand 3-4 minute.

Se adauga busuiocul tocat si se gateste 1-2 minute, sau pana ce sosul se ingroasa putin. Se sareaza, se pipereaza si se finiseaza sosul incorporand cubuletul de unt rece, prin miscari rotative, la foc mic.
Se toarna sosul in farfurie, ca sa formeze un strat de 4-5 mm grosime. Se asaza deasupra fileul si se serveste presarat cu cubulete de rosii uscate si ornat cu frunze de busuioc.

Vin pentru servit: Easy by ENIRA 2008

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.