Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Rosiile uscate au un gust intens, care da adancime si savoare deosebita oricarui sos. Aici, somonul este servit alaturi de un sos robust si de un vin cu indeajuns de multa personalitate pentru a “rotunji” savoarea preparatului.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 1 portie
Dificultate: mica
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 12 minute
Ingrediente:
1 file de somon, cu piele
sare
piper negru, proaspat macinat
6 bucati de rosie uscata
1-2 linguri de ulei de masline extra virgin
frunze proaspete de busuioc, tocate
250 ml fond de legume sau de peste
4 linguri de pasta de rosii uscate
1 ceapa mare, tocata
3 catei de usturoi, tocati
1 cubulet de unt
frunze de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Se unge o tava de copt cu ulei. Se sareaza si se pipereaza fileul. Se asaza in tava. Langa el se asaza rosiile uscate. Se stropesc cu ulei si se gatesc 6-8 minute, sau pana cand somonul este facut, iar rosiile s-au rumenit.
Se toaca rosiile uscate.
Intre timp se proceseaza intr-un blender ceapa si usturoiul. Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga mixtura de ceapa si usturoi, se sareaza si se gateste 3 minute la foc mic. Se adauga pasta de rosii si fondul si se gateste mixtura amestecand 3-4 minute.
Se adauga busuiocul tocat si se gateste 1-2 minute, sau pana ce sosul se ingroasa putin. Se sareaza, se pipereaza si se finiseaza sosul incorporand cubuletul de unt rece, prin miscari rotative, la foc mic.
Se toarna sosul in farfurie, ca sa formeze un strat de 4-5 mm grosime. Se asaza deasupra fileul si se serveste presarat cu cubulete de rosii uscate si ornat cu frunze de busuioc.
Vin pentru servit: Easy by ENIRA 2008
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.
Rosiile uscate se gasesc in sudul Dobrogei in orice gospodarie. Eu am peste 40 de ani si la mine in familie se consuma de cand ma stiu, ai mei au crescut si ei cu acest preparat.
@maria: Cred ca in toata tara se usuca rosii. In ortase, mai deloc, din pacate. Urbanizarea bucatariei, impreuna cu supermarketizarea ei, ne schimba dieta… in rau, bineinteles.
nu am ceva impotriva negrului . hahaha
totusi parerea mea e ca negrul nu e cea mai apetisanta si atragatoare culoare pentru mancare desi exista destule situatii si combinatii cand se potriveste .
@mircea : multumesc pentru precizari dar sunt un pic generale . eu ma refeream strict la acest episod si nu toata lumea urmareste de la inceput si/sau toate episoadele . nu vreau sa ma contrazic cu nimeni , eu va spun doar cum mi-ar fi placut mie sa fie . in acest episod nu s-a mentionat deloc de ce ati ales un vin rosu , de ce acest vin si nu altul din oferta dvs e cel mai potrivit , daca se mai potrivesc si altele , care sunt caracteristicile acestui vin … practic nu am aflat nimic practic despre vin , am vazut eticheta si am aflat ca e bun si ca se potriveste cu aceasta reteta . mie mi se pare prea putin pentru 15 min de film iar conversatia degajata presarata cu informatii nu ar fi fost nici plictisitoare nici o reclama comerciala stridenta si am impresia ca in alte episoade s-a reusit mai bine acest lucru . e doar o parere personala .
@memphis Deocamdata ALIRA se gaseste doar in Romania, vinurile ENIRA sunt distribuite si in Germania, insa nu as putea sa-ti spun de unde le poti cumpara.
@cristi-j Buna ziua o sa incerc sa explic de ce poate vi se par cateodata “subtiri” explicatiile despre vin. Acest proiect propus de Radu se refera la asocieri de preparate culinare cu vin. Acest subiect are din ce in ce mai multa cautare si am decis ca este potrivit pentru momentul prin care trece consumatorul. Plecind de la asta ne dorim sa oferim cea mai buna asociere fara sa plictisim cititorul / consumatorul. Noi ne dorim sa incercati sa preparati reteta si sa o asociati cu vinul. Daca cumva se dovedeste ca batem campii cu asocierea astept “mustrarile” dumneavoastra. Cat priveste informatiile despre vinurile noastre ele sunt disponibile pentru cei care sunt interesati sa le afle. Nu dorim sa transformam acest proiect intr-o “reclama comerciala” saptaminala. Va multumesc
Imi place reteta; pe mine m-a convins. Radu, se gasesc aceste vinuri si in Germania? Ma refer la Enira si Alira.
@cristi-j: Nici eu nu cred ca negrul este urat in farfurie. Am vazut si mancat si gatit multe chestii cu masline, prune uscate, peppersteak, etc., adica alimente de culoare neagra sau foarte apropiata si mi se par in regula. Chiar imi place culoarea neagra in combinatie cu rosu, galben, portocaliu, alb si verde.
@memphis: Stiu ca au distributie si in strainatate, nu sunt sigur de Germania. Voi intreba.
daca ramane doar informatia ca x se potriveste cu y fara a se explica in ce fel si de ce , nu inveti prea multe si daca nu-ti explica cineva e greu sa intelegi singur .
stiu ce metafore se folosesc dar asta tine si de tehnica de vanzare sau de tehnica de epatare a oenologului . partea cu aroma de chilie de maicuta suna prea-prea , e stridenta dar cred ca nu e chiar aberanta . eu am vizitat manastirile din nordul moldovei cand eram mic si cred ca mi-a ramas oarecum in minte ceva din acel iz . cine a vizitat o manastire stie cam despre ce e vorba cu acea aroma dar desigur ca nu e intalnita doar in chilii de maicute , e comuna mai multor locuri iar daca te apuci sa o explici iti dai seama ca poate avea sens pentru un vin vechi . si pe mine ma enerveaza pretiozitatea si exagerarile dar imi prinde bine cand cineva priceput imi explica ce si cum .
@cristi-j: De obicei Mircea explica; asa cum spuneam, poate ca de data aceasta i-au lipsit cuvintele. Eu il inteleg. Nu rareori, atunci cand incerc sa descriu o reteta, ma izbesc de aceeasi dificultate de a exprima exact ceea ce simt. Aproape orice as spune in acel moment ar lasa loc la interpretari gresite, asa ca prefer sa tac. Nu uita ca la mancare este mai usor decat la vin. Oamenii mananca mult mai des decat beau; cel putin majoritatea lor. 🙂 Este mai simplu, pentru ca operezi cu chestii deja cunoscute de public. La vin trebuie sa explici mereu comparand cu gusturi si arome de la alte alimente, in special fructe si mirodenii. 🙂
in film lucrul acesta nu e atat de pregnant dar judecand doar dupa poza , nu prea e pe gustul meu . in poza arata prea mult sos si pare prea uleios iar rosiile sunt negre si putin apetisante , somonul insa arata foarte bine . din fericire pe viu e altceva iar aromele si gusturile sunt pe gustul meu … hehehe
trebuie sa spun ca partea cu asocierea vin mancare mi s-a parut mult prea subtire . s-a vorbit doar despre mancare , ce gusturi si arome aduc sosul si somonul , nimic despre acel vin , nimic despre de ce vin rosu sau de ce acel vin si nu altul sau ce vinuri s-ar potrivi . “e greu de descris senzatia” ar fi putut spune oricine si doar ca se potrivesc iar ar fi putut spune oricine dar e nevoie de mai mult . asta tine desigur de cine e interesat sa promoveze vinul , nu e treaba mea , spun doar cum s-a vazut de la mine . hehehe
@cristi-J: Adevarul este ca 2-3 bucatele de rosie uscata se cam arsesera; altminteri sosul nu era deloc uleios si, dupa mine, preparatul arata cel putin OK. Am mai avut noi o discutie despre culoarea neagra in farfurie, dar pe mine nu ma deranjeaza deloc; chiar imi place uneori. Gustul a fost exceptional, iar aroma deosebita. As zice ca este, probabil, cel mai gustos preparat pe baza de somon pe care l-am gatit eu.
In ce priveste descrierea vinului, poate nici somelierul nu este intotdeauna in forma. Pe de alta parte, orice ar fi spus si oricat de mult ar fi vorbit despre vin si despre asociere, trebuie sa incerci si de unul singur. Din vorbite nu prea are haz. Reteta o vezi filmata, este mai simplu si sa-ti imaginezi gustul si s-o replici acasa. Cu vinul insa, lucrurile stau altfel. Rostul serialului este sa promoveze vinurile Alira si Enira, care sunt excelente… chiar exceptionale la nivelul pietei noastre, si sa atraga atentia asupra modului in care se poate gandi asocierea vin-mancare.
Mie imi place Mirecea Niculescu ca nu bate campii atunci cand descrie un vin. Daca ai sti ce metafore folosesc unii… Mi-a ramas in minte una aberanta: “… aroma sa este cea de chilie de maicuta“. Decat sa spui asa ceva, mai bine te abtii. Uneori chiar iti lipsesc cuvintele si cred ca este OK s-o recunosti. Important este ca privitorul sa capete informatia ca preparatul Y merge cu vinul X. Dupa aceea trebuie sa verifice singur.
Mi-a placut mult reteta. Am apucat sa gust si Easy cu alta ocazie. Mi s-a parut un vin foarte bun si prietenos. Cred ca este o combinatie remarcabila. Felicitari!
@simina: Asa a si fost! 🙂
Arata demential! Nu stiam ca poti asocia somonul si cu vin rosu. stiam de vinuri rose dar nu de cele rosii. Cat de mult inseamna un altfel de sos. Rosiile alea uscate cred ca sunt grozave.
@Miroslav: Intr-adevar, rosiile uscate (pasta de rosii a fost preparata de mine folosind tot rosii uscate) caramelizate la cuptor au fost delicioase.
Probabil videoclipul este filmat in faimoasa ta bucatarie Radule. Am o singura observatie de facut asupra videoclipului.
E nevoie de o mai buna finisare a coloanei sonore, exista un feedback stanjenitor. Ma bucur ca ai posibilitatea sa realizezi acest serial video.
@Uica Mihai: Ai dreptate, se mai pot imbunatati cateva lucruri la micul meu studiou, mai ales pe partea de echipament video-audio. Am asta in cap de ceva vreme, dar costa al naibii de mult si, vorba romanului, “acum nu este momentul”.