Somon cu sparanghel si sos de unt – reteta pe cat de simpla pe atat de rafinata
Vreau sa va propun o reteta care mi s-a parut nu doar simpla, rapida, foarte gustoasa si aratoasa, dar si rafinata, demna de o masa deosebita in familie, sau alaturi de prieteni. Poate fi, de asemenea, un preparat potrivit a fi inclus in meniurile restaurantelor.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 2 portii
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
- 2 fileuri de somon, cu piele (circa 400 g in total)
- 12 fire de sparanghel, cu partea lemnoasa a cozii indepartata
- piper negru, proaspat macinat
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 ceapa mica, tocata marunt
- 2 linguri de suc de lamaie
- 2 linguri de vin alb
- 2 linguri de capere
- 1 lingura de marar proaspat, tocat
- 8 cubulete de unt, rece (circa 120 g), tavalite prin putina faina
- sare
- piper alb, macinat
- fire de marar proaspat, pentru servit
- feliute de lamaie, pentru servit
Instructiuni:
Se incepe prin a prepara o “gastride”, care va fi baza sosului. Se pune pe foc mic o tigaie mica sau o craticioara. Se adauga ceapa, suc de lamaie si vin si se fierbe mixtura molcom timp de 5 minute, sau pana ce se reduce la o treime si capata o consistenta siropoasa.
Se adauga cubuletele de unt, unul cate unul, si se incorporeaza amestecandu-l cu miscari circulare, cu o spatula. Dupa ce tot untul a fost incorporat, se gusta sosul si se asezoneaza cu sare si piper alb. Se adauga mararul si se amesteca.
Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie separata, la foc mediu-iute. Se adauga fileurile de somon, asezandu-le pe partea cu piele, se sareaza si se pipereaza si se prajesc 2 minute la foc iute, pana ce se rumenesc frumos.
Se face focul mic si se intorc. Se sareaza si se pipereaza si se gatesc alte 2 minute, sau pana sunt facute dupa preferinta. Se scot pe un grilaj metalic.
Se adauga in tigaie sparanghelul, se sareaza putin, se pipereaza si se prajeste 2-3 minute, la foc mediu, pana se rumeneste. In tot acest timp sosul de unt se mentine cald, la foc foarte mic, amestecand ca sa nu se taie. Eventual, in anumite momente flacara se poate opri, caci sosul ramane cald datorita caldurii reziduale a tigaii.
Se transfera cateva linguri de sos pe fiecare farfurie individuala. Peste sos se asaza firele de sparanghel, iar peste acestea fileurile de somon, cu fata cu piele (fata de prezentare) in sus. Se presara cu capere, se orneaza cu fire de marar si se serveste imediat, alaturi de feliute de lamaie si un pahar cu vin alb, sec.
Radu, desi nu ma omor dupa sparanghel, am descoperit azi ca am in gradina o gramada de sparanghel. Planta frumoasa ca un nor pe care am pus-o ca fundal la trandafiri, si care se inmulteste ca nebuna, e chiar sparanghelul!
Asa ca am marcat reteta pentru primavara, sper sa nu uit pana stunci.
@Corina: Nici eu nu ma omor dupa el, dar il mai gatesc din cand in cand. Este bine ca-l ai in gradina, costa cam 1 leu tulpina in supermarket.
Trebuie sa incerc si eu reteta… poate chiar in ziua de Pasti! 🙂
@Roxana: Ar fi o masa de pasti mai… „neortodoxa”, dar cred ca ar merge. 🙂
Arata excelent! Radu, chestiile alea verzi cu codite sunt capere? Nu am vazut niciodata capere atit de mari. 🙂
@simina: Da, sunt capere. Le gasesti in Metro.
Nu am avut niciodata curajul sa cumpar sparanghel. Este scump si nu stiu sa-l gatesc. Asa de usor si repede se gateste mereu? Nu stiu c egust are dar pe baza experientelor mele cu alte retete de ale tale cred ca si asta este delicioasa. Am retinut-o. 🙂
@Yoyo: Intrebarea ta mi-a adus aminte ca am in blog un articol dedicat sparanghelului. Ai acolo mai multe amanunte despre cum se prepara. In orice caz, din ce am incercat eu, prajit imi place cel mai mult si oricum l-ai prepara timpii de gatit sunt scurti.
Papilele mele gustative sunt in suferinta :(((… e post :((((
@Gabriela: Da… imi pare rau. Eu nu tin post si nici nu prea am retete de post pe blog. Nu am vrut sa provoc suferinta nimanui. Puteti insa prepara reteta imediat dupa Pasti. 🙂