Va povesteam cu alta ocazie ca am primit spre testare un gratar cu gaz “Ascona 570MX”, fabricat de OutdoorChef, unul dintre principalii producatori de gratare din lume. Acest gratar este o adevarata minune si sunt entuziasmat de el.
Modul sau de constructie il face sa poata functiona nu doar ca gratar, ci si ca aragaz si cuptor. Accesoriile sale iti permit sa gatesti aproape orice, de la frigarui la paine, trecand prin risotto, stir-fry-uri si rulade. In plus, este si foarte comod, caci se poate gati cu el mai ales in aer liber, dar si in interior, poate fi deplasat aproape oriunde, cu conditia sa existe acolo o suprafata relativ plana, si nici nu este pretentios la intretinere, daca lucrezi cu el cu o oarecare grija.
Recunosc ca “Ascona 570MX” inca este mai “destept” decat mine, dar pe masura ce trece timpul reduc acest handicap. Incep sa-i folosesc treptat toate calitatile si sa experimentez facand ceea ce nici prin minte nu mi-ar fi trecut ca pot face pe un “gratar”.
Am zis ca o iau incet, asa ca astazi va prezint o reteta foarte simpla, dar extrem de gustoasa. Am gatit-o prima data la “Marea Gratareala” din luna februarie si a avut mare succes.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 5 minute + incingerea gratarului
Timp de gatit: 15 minute + odihna
Ingrediente:
1 fileu mare de somon (circa 500 g), cu piele
40 g zahar brun
1 lingura de unt topit
1 lingura de suc de lamaie
apa, daca este nevoie
1/4 legatura de marar proaspat, tocat
1 lingurita de boia iute
sare
piper negru, proaspat macinat
firisoare de lamaie, pentru ornat (optional)
feliute de lamaie, pentru servit
salata salsa (rosii, castravete, ardei gras, ceapa rosie, vinegreta), pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castronel zaharul cu unt, suc de lamaie, sare, piper, marar si boia. Dupa ce se topeste zaharul, se separa un sfert din amestec. Restul se incinge la foc mic. Se oparesc firisoarele de lamaie (daca folositi) si se racoresc sub jet de apa rece. Se scurg bine.
Intre timp se incinge gratarul, cu palnia in pozitie vulcan (vezi detalii aici), cu capacul coborat, cu flacara la maxim, timp de 10 minute.
Fileul se unge cu ulei pe partea cu piele. Se asaza pe gratar (in cazul lui Ascona 570MX, este vorba despre un un fel de tigaie de fonta, cu griduri, ca un gratar de fonta pe care gatiti acasa) pe partea cu piele, alaturi de felii de lamaie. Se sareaza, se pipereaza si se unge cu sosul de zahar pe partea superioara. Langa fileu se asaza felii de lamaie, care se ung si ele cu sosul de zahar. Se frige fileul circa 10 minute, sau pana ce este aproape gata. In tot acest timp se unge din cand in cand cu sos.
Intre timp se prepara salsa. Se servesc fileurile stropite cu sosul incins, alaturi de feliute de lamaie si de salsa.
Se intorc fileurile de somon pe partea cealalta (cea fara piele) si se gatesc, eventual cu capacul gratarului coborat, circa 2 minute, pana ce pestele capata urmele specifice de gratar. Se transfera fileul pe un platou cald si se odihnesc 5 minute inainte de a fi servit unse cu sos si presarate cu marar, alaturi de felii de lamaie.
Arata foarte bine pestele, cred ca e grozava partea caramelizata putin , intr-adevar gratarul trebuie sa fie minunat, pestele a ramas intreg, nu e deloc ars, tentant.
@Freya: Gratarul este foarte bun, intr-adevar. 🙂
Mmm, pare demna de o reteta pescareasca autentica. O pot prelua pe siteul meu, bineinteles cu feedback catre aceasta pagina sau numele bucatarului ?
@Culinare: Va multumesc pentru apreciere, dar as astepta sa ne cunoastem mai bine pana sa colaboram in vreun fel. Sper sa nu va suparati, nu este vorba despre nimic personal; asa procedez in ultimii ani, ca urmare a unor intamplari neplacute prin care am trecut la inceputul activitatii mele de blogger.
Se vede ca esti entuziasmat de gratarul asta. Tare mi-ar placea sa-l pot vedea la lucru. M-ai facut curios cu risotto, stir-fry si toate celelalte. Sa inteleg ca vine si cu un wok?
@Sabin: Are printre accesorii si un wok, dar si multe altele. Le poti vedea aici.