Iertati-ma pentru acest 7AR din titlu, dar cum amestecul meu de condimente are un nume lung, m-am obisnuit sa-l scriu asa, incercand sa-mi simplific viata. Reteta ilustreaza deci unul dintre modurile in care se poate folosi amestecul “7 arome romanesti” de tip pudra. Preparatul este foarte simplu, rapid si plin de gust si aroma.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute, plus marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 fileuri de somon, circa 700 g in total
1-2 lingurite de amestec de condimente „7 arome romanesti” pudra
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
coaja de lamaie rasa, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castronel amestecul 7 arome cu suc de lamaie si ulei.

Se spala si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie fileurile de somon. Se ung apoi pe fetele fara piele cu o parte din combinatia de condimente si ulei.

Se asaza unul peste celalalt cele doua fileuri unse, cu fetele cu piele, la exterior. Se acopera si se lasa la marinat minim 1 ora, in frigider.

Se desfac cele doua fileuri si se asaza pe o tava de cuptor, captusita cu foilie de aluminiu unsa cu putin ulei. Se incinge grill-ul cuptorului. Se frig fileurile sub grill, la o distanta de 15-20 de cm de sursa de caldura, circa 7-8 minute, sau pana ce sunt facute dupa dorinta.
Se ung cu restul de marinada si se servesc presarate cu frunze proaspete de patrunjel si cu coaja de lamaie.

Sfaturi:
Somonul este facut atunci cand, privita in sectiune, carnea sa este alba si opaca. Un alt semn este atunci cand, la apasare cu degetul, carnea se desface usor.

Gustati mai intai amestecul de condimente 7 arome ca sa calibrati cantitatea corecta. Daca gustul vi se pare slab, puteti folosi 2-3 lingurite de amestec. Daca gustul sau vi se pare puternic si picant, reduceti la 1 sau 2 lingurite.