Aceasta reteta este gatita de mine acum peste 3 ani. Nu stiu cum s-a facut de nu i-a venit randul, pana astazi, sa fie publicata. Este interesanta, caci combina pestele cu fructele de mare, iar preparatul final este deosebit de gustos si chiar decorativ.
Astazi, dupa 3 ani de gatit, as prezenta-o altfel (vezi ultimul paragraf de la Sfaturi).
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 medalioane de somon, circa 200 g in total
6 creveti cruzi, decorticati si curatati
6 inele de calmari, tocate
6 inele de calmari întregi
3-4 linguri de ulei de masline
200 ml smantana 32% grasime
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
5-6 fire de patrunjel proaspat, tocat
1 rosie coapta, taiata rondele
100 g frunze proaspete de untisor
2-3 linguri de vinegreta (vezi mai jos)
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze de patrunjel proaspat, tocate
Instructiuni:
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa si usturoiul, se sareaza si se gatesc, amestecand frecvent, circa 2-3 minute.
Se adauga in tigaie inelele de calmari tocate si se amesteca bine. Se gatesc ingredientele alte 2-3 minute.
Se adauga smantana si patrunjelul, se gusta si se asezoneaza cu sare (daca mai este nevoie) si piper, apoi se continua gatitul 2 minute, sau pana ce ceapa este foarte frageda, iar calmarii sunt facuti. Se ia tigaia de pe foc, se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
Intre timp se incinge restul de ulei in alta tigaie, se adauga bucatile de somon, se asezoneaza cu sare si piper si se prajesc cate 2 minute pe fiecare parte. Se scot si se pastreaza la cald.
Se adauga tot in cea de-a doua tigaie inelele de calmari si crevetii si se prajesc 2-3 minute, pana ce crevetii capata culoare roz-portocalie. Se asezoneaza cu sare si piper.
Se prepara rapid o vinegreta din putin ulei, suc de lamaie si sare (incercati sa faceti una mai nacrisoara, ca sa echilibreze onctuozitatea sosului). Se stropesc frunzele de untisor si feliile de rosie cu vinegreta; nu se foloseste mult dressing, ci doar atat cat vegetalele sa fie asezonate si lucioase.
Se aranjeaza pe farfurii caldute salata de untisor si rosie, alaturi de acestea se asaza cate un medalion de somon si jumatate din creveti si calmari, iar deasupra lor se toarna sosul de calmari. Se serveste imediat.
Sfaturi:
In loc de frunze de untisor puteti folosi frunze proaspete de rucola, spanac sau valeriana, laptuca de orice fel, sau un amestec de oricare dintre acestea.
Pe masura ce capat experienta, incep sa vad lucrurile mai corect. Cum aceasta reteta are deja vreo 3 ani, acum, cand o revad, mi-as fi dorit sa pot schimba un singur lucru. Mie imi este imposibil sa mai fac asta, dar nu si dvs. Este mai bine sa nu procedati ca mine, servind in aceeasi farfurie preparatul cald si salata. Serviti, deci, salata pe o farfurie rece, separata. Se va pastra mai crocanta si mai rece si va oferi un contrast mai bun de temperaturi cu preparatul cald.
De asemenea, puteti orna preparatul, in farfuria sa separata, cu un „smoc” frumos de patrunjel.
Se pare ca esti in perioada pestelui si fructelor de mare, a treia reteta in doar cateva zile … hahaha
Pot sa o spun din start, mie nu prea imi place reteta. E o chestie superficiala pentru ca, sigur, ea in sine nu are probleme de corectitudine sau gust dar in schimb la partea practica nu prea straluceste (in conditiile din Romania). Sa ma explic. Exista multe retete care alatura mai multe tipuri de peste si fructe de mare sau carne si fructe de mare. De multe ori acestea sunt gatite in cantitati mari, pentru multe persoane, la ocazii speciale sau le gasesti in alt stil, in cantitati mici, in restaurante de lux. Aceasta nu pare a fi in nici una dintre categorii dar pare epatanta prin folosirea a trei ingrediente cam scumpe (pentru Romania), (fiecare s-ar putea descurca foarte bine pe cont propriu iar combinatia nu aduce mare lucru in privinta contrastului sau completarii) somon – 50+ lei/kg, creveti – 60+ lei/kg, inele calmari – 40+ lei/kg deci reteta e undeva pe la (cel putin) 25/portie facuta acasa fara insa sa fie suficient de deosebita/spectaculoasa (din punctul meu de vedere).
Din nou,mi se pare ca nu ai reusit sa te hotarasti, dupa mai bine de 4 ani de blog, cui vrei sa te adresezi. Poate ca a existat un motiv bun pentru care ai uitat de reteta timp de 3 ani … hahaha.
Si daca tot a trecut atata timp mergea o recitire pentru ca au ramas cateva greseli in text.
Pe de alta parte, daca mi se serveste asa ceva in calitate de invitat cu siguranta mi-ar face mare placere … hahaha … in calitate de gazda probabil as cauta altceva mai convenabil macar din anumite puncte de vedere.
Exista medalioane de somon de 100g ?
“Se adauga smantana si patrunjelul … apoi se continua gatitul 2 minute, sau pana ce ceapa este foarte frageda, dar nu apuca sa se rumeneasca” … Daca ai pus deja 200 ml smantana peste ceapa, cu siguranta nu se mai rumeneste… hahaha
Eu personal nu as vrea sa vad nici o farfurie ornata cu un “smoc frumos de patrunjel” … hahaha
cristi-j: Este simplu: ma adresez mie insumi; sau unor persoane asemanatoare. Dincolo de greselile reale ramase prin text (recunosc, in ultimul timp simt cum nu-mi mai ajung orele si sunt mereu pr graba), un smoc frumos de patrunjel nu inseamna o juma’ de legatura trantita in farfurie, ci trei frunzulite puse acolo unde le-ar sta bine.
Daca inteleg bine, reteta ti-ar placea daca ai manca-o in alta parte, nu gatita de tine. Tot e bine. La urma urmei, dintr-un blog se pot lua idei, nu doar de gatit acasa, ci de sugerat prietenilor ce ai vrea sa gateasca atunci cand vii in vizita. 🙂