Sorbet de kiwi cu ghimbir

Continui cu prezentarea meniului meu de Pasti. Am vazut ca sorbetul a starnit unele curiozitati, asa ca astazi ne ocupam de el. Sorbetul este un fel de inghetata pe baza de piure, sau suc de fructe. Din punctul meu de vedere este mai sanatos decat o inghetata obisnuita, caci nu contine niciun fel de grasimi. Macar stiu sigur ca folosesc fructe proaspete si dozez zaharul dupa cum imi cade mie bine.

Acest sorbet este incredibil de racoritor, datorită ghimbirului, care aduce si o usoara nuanta picanta, absolut deosebita.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 5 minute plus congelare
Timp de gătit: 0 minute

Ingrediente:
60 g zahăr de trestie (sau zahar brun)
8 kiwi, curatate
6 linguri de suc de portocale
2 cm bucată de ghimbir, dat prin răzătoare
1 kiwi mare, curatat si taiat rondele
firisoare subtiri de coaja de portocale

Instrucţiuni:
Se dizolva zaharul in sucul de portocale.
Se pun fructele de kiwi şi ghimbirul într-un blender, împreună cu sucul de portocale, si se procesează pana ce se obţine un piure omogen.
Se toarna piureul intr-un container pentru congelator si se congelează circa 2-4 ore, sau pana ce se solidifica.
Se scoate containerul din frigider, se scoate capacul si se sparge mixtura folosind o lingura solida. Se amesteca pana ce se omogenizeaza, apoi se pune din nou in congelator timp de alte 2 ore.
Se serveste ornat cu feliute de kiwi si cu firisoare de coaja de portocala.

Precizari:
Termenul romanesc „sorbet” provine din italiana (sorbetto) si franceza (sorbet), acestea fiind preluate din limba turca (sharbat).
A nu se confunda cu serbet, care in Romania denumeste un produs zaharos din fondant (sirop gros de zahar batut pana se obtine o masa moale, colorata si aromatizata cu arome naturale).


11 comentarii pe “Sorbet de kiwi cu ghimbir

  1. memphis spune:

    NU pot sa zic ca ma omor dupa inghetate si sorbeturi, dar aceasta varianta cred ca are un gust interesant, datorita ghimbirului. In rest, sunt total de acord ca un sorbet preparat in casa, fara adaus de grasimi, este mult mai sanatos si chiar mai gustos decat orice produs comercial.

  2. Elena Toma spune:

    Mie tocmai ghimbirul imi place in acest dulce racoros! Eu fac o limonada, rece sau calda, depinde de anotimp, cu ghimbir. Este minunata si nu este picanta, accentueaza gustul citricelor doar. Stiu pe cineva care se va bucura teribil de aceasta reteta, asa ca o sa trec la treaba si sa ma laud cu ce ne-ai invatat. Multumesc.

  3. mihaela spune:

    Foarte simpla reteta ta, Radu!Cred ca este foarte gustos! Cum mi-a ramas ghimbir in frigider, mai trebuie sa gasesc kiwi si gata sorbetul! Apropo de ghimbir, e corect sa il pastram in frigider? Sau unde l-am putea depozita mai potrivit? Multumesc Radu!

    • Radu Popovici spune:

      @mihaela: Daca il tii in frigider, in compartimentul pentru legume, poate rezista si 3-4 saptamani. Poti face sorbetul acesta si cu alte fructe: mango, lychi, ananas etc. nu neaparat proaspete, si din conserva, si folosesti sucul conservei in loc de suc de portocala. Toturi, fructele proaspete nu au zahar adaugat, ceea ce este un avantaj. 🙂

  4. Marius Delaepicentru spune:

    Sorbet şi şerbet urmează acelaşi traseu, precum carmin şi cîrmîz. Primul denumeşte culoarea, celălalt, colorantul ce dă culoarea carmin, deşi ambele cuvinte au acelaşi etimon: krma (pers.) care înseamnă vierme, calchiat doar de franceză (vermillon).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.