Continui cu prezentarea meniului meu de Pasti. Am vazut ca sorbetul a starnit unele curiozitati, asa ca astazi ne ocupam de el. Sorbetul este un fel de inghetata pe baza de piure, sau suc de fructe. Din punctul meu de vedere este mai sanatos decat o inghetata obisnuita, caci nu contine niciun fel de grasimi. Macar stiu sigur ca folosesc fructe proaspete si dozez zaharul dupa cum imi cade mie bine.
Acest sorbet este incredibil de racoritor, datorita ghimbirului, care aduce si o usoara nuanta picanta, absolut deosebita.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 5 minute plus congelare
Timp de gatit: 0 minute
Ingrediente:
60 g zahar de trestie (sau zahar brun)
8 kiwi, curatate
6 linguri de suc de portocale
2 cm bucata de ghimbir, dat prin razatoare
1 kiwi mare, curatat si taiat rondele
firisoare subtiri de coaja de portocale
Instructiuni:
Se dizolva zaharul in sucul de portocale.
Se pun fructele de kiwi si ghimbirul într-un blender, împreuna cu sucul de portocale, si se proceseaza pana ce se obtine un piure omogen.
Se toarna piureul intr-un container pentru congelator si se congeleaza circa 2-4 ore, sau pana ce se solidifica.
Se scoate containerul din frigider, se scoate capacul si se sparge mixtura folosind o lingura solida. Se amesteca pana ce se omogenizeaza, apoi se pune din nou in congelator timp de alte 2 ore.
Se serveste ornat cu feliute de kiwi si cu firisoare de coaja de portocala.
Precizari:
Termenul romanesc „sorbet” provine din italiana (sorbetto) si franceza (sorbet), acestea fiind preluate din limba turca (sharbat).
A nu se confunda cu serbet, care in Romania denumeste un produs zaharos din fondant (sirop gros de zahar batut pana se obtine o masa moale, colorata si aromatizata cu arome naturale).
NU pot sa zic ca ma omor dupa inghetate si sorbeturi, dar aceasta varianta cred ca are un gust interesant, datorita ghimbirului. In rest, sunt total de acord ca un sorbet preparat in casa, fara adaus de grasimi, este mult mai sanatos si chiar mai gustos decat orice produs comercial.
Mie tocmai ghimbirul imi place in acest dulce racoros! Eu fac o limonada, rece sau calda, depinde de anotimp, cu ghimbir. Este minunata si nu este picanta, accentueaza gustul citricelor doar. Stiu pe cineva care se va bucura teribil de aceasta reteta, asa ca o sa trec la treaba si sa ma laud cu ce ne-ai invatat. Multumesc.
@Elena Toma: Cu mare placere. „Varzoiul” este cel caruia speri sa-i placa reteta? 🙂
Ce reteta simpla! Radu, as incerca sa fac acest sorbet cu amestec de fructe, nu are de ce sa nu mearga, asa-i?
@toni: Asa-i! 🙂 Poti sa il prepari si fara ghimbir, daca ai chef. Ai libertate totala.
Foarte simpla reteta ta, Radu!Cred ca este foarte gustos! Cum mi-a ramas ghimbir in frigider, mai trebuie sa gasesc kiwi si gata sorbetul! Apropo de ghimbir, e corect sa il pastram in frigider? Sau unde l-am putea depozita mai potrivit? Multumesc Radu!
@mihaela: Daca il tii in frigider, in compartimentul pentru legume, poate rezista si 3-4 saptamani. Poti face sorbetul acesta si cu alte fructe: mango, lychi, ananas etc. nu neaparat proaspete, si din conserva, si folosesti sucul conservei in loc de suc de portocala. Toturi, fructele proaspete nu au zahar adaugat, ceea ce este un avantaj. 🙂
Sorbet si serbet urmeaza acelasi traseu, precum carmin si cîrmîz. Primul denumeste culoarea, celalalt, colorantul ce da culoarea carmin, desi ambele cuvinte au acelasi etimon: krma (pers.) care înseamna vierme, calchiat doar de franceza (vermillon).
@Marius: Mai exista si „carmaziu”, adica… exact „carmin”. 🙂
Foarte tare reteta si extrem de simpla! Excelenta pentru verile noastre calduroase. Abia astept sa incerc si eu! 🙂
@simina: Pai ce mai astepti? Afara deja a iesit soarele. 🙂