Daca tot am vorbit mai inainte de bucataria marocana, m-am gandit ca n-ar strica sa aprofundam putin problema si sa ne uitam peste cateva retete.
Pentru inceput, cred ca prepararea sosului Chermoula ar putea fi interesanta. Acest sos este pentru marocani ceea ce este mujdeiul pentru noi, tapenade pentru francezi, maioneza cu usturoi pentru belgieni sau pesto-ul pentru italieni, adica un ingredient foarte popular si versatil, definitoriu pentru bucatarie marocana.
Sosul mai este numit si Charmoula, si il puteti intalni si in Tunisia si Algeria. Totusi, parca in Maroc este folosit cel mai des. Desi denumirea sa nu suna foarte prietenos, toate ingredientele care il compun se gasesc pe piata noastra. Desigur, exista mai multe variante – aproape fiecare familie marocana are o versiune proprie -, dar varianta cea mai cunoscuta ne este foarte la indemana si ar fi pacat sa n-o incercam.
Sosul Chermoula este folosit ca marinada, in special pentru peste si fructe de mare, dar este utilizat fara probleme si cu carne de pasare, carne rosie si chiar legume. Tot cu el se asezoneaza carnea si pestele dupa ce sunt fripte pe gratar. Sosul este acrisor-picant, foarte aromat, extrem de versatil si sunt convins ca se potriveste si cu o multime de feluri de mancare romanesti.
Bucatarie: marocana, tunisiana, algeriana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
50 g coriandru proaspat, tocat
50 g patrunjel proaspat, tocat
30 g usturoi, dat prin razatoare
200 g ceapa, tocata marunt
100 g masline brune (rosii), tocate
1/4 lingurita de seminte de chimion, macinate
1/2 lingurita de paprika (sau boia iute)
2 linguri de ulei de masline
1 lamaie, sucul de la
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Intr-o piua, se piseaza ceapa cu usturoi, coriandru, patrunjel si masline. Cand se obtine o pasta onogena, se adauga boia, sare, piper si chimion si se amesteca bine.
In final se adauga ulei si suc de lamaie si se amesteca. Se gusta mixtura si se potriveste gustul adaugand, daca este cazul, sare, piper, sau suc de lamaie.
Se pastreaza in recipiente inchise ermetic, in frigider.
draga Radu, ma bucur sa gasesc reteta chermoula … in seara asta am vazut-o in tv. explicata mult prea repede dar destul sa ma invite la o incercare , am cautat un site romanesc si uite asa am dat de tine! complimente pt. profesionalitatea cu care te prezinti ! nu te cunosc , sunt un pic departe de casa, dar abia astept sa incerc reteta ! O intrebare : care vin ar fi cel mai potrivit pt. chermoula , albul , chiar si rose` -ul imi suna bine alaturi de peste , e clar, dar care ar fi abinarea perfecta ? Un An Nou plin de sanatate si bucurii alaturi de cei dragi sufletului tau! promit, voi reveni .. am vazut multe retete asiatice si ma intriga enorm! gatesc italian si am castigat mult in sanatate si bun umor! numai bine ,petronela
@petronela: Bun venit si sper sa te simti bine aici. In ce priveste asocierea dintre vin si chermoula, ea se face functie de tipul de mancare la care folosesti chermoula. Daca vorbim de peste, cel mai adesea se foloseste vinul alb, dar acest lucru nu este batut in cuie. Poti folosi si rose, ba chiar si rosu, aceasta asociere depinzand foarte mult de vinul insusi, de modul in care este gatit pestele si de maniera in care este el asezonat.