Mi-era dor de bucataria asiatica, asa ca m-am gandit sa va ofer ceva inedit. Mai intai, reteta unui sos deosebit. Maine va urma reteta propriu-zisa, in care acest sos, un piculet picant si foarte aromat, joaca un rol important. Sosul merge extrem de bine cu frigaruile de pui si vita si cu carnea preparata pe gratar. Poate insoti cu succes si puiul Tandoori.
De obicei sunt de acord ca, daca nu avem la indemana coriandru, il putem inlocui cu patrunjel, mai ales daca verdeata este folosita in cantitate mica, sau doar ca ornament. Totusi, in cazul acestui sos, diferenta dintre versiunea cu coriandru si cea cu patrunjel este foarte mare: recomand folosirea de coriandru, pentru ca gustul si aroma sunt cu adevarat foarte deosebite.
Bucatarie: indiana
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute plus racire si odihna
Ingrediente:
1 lingura de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
4-5 linguri de iaurt gros, de oaie si bivolita
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat, dupa gust
2 catei de usturoi, taiati in sferturi
1 ardei iute verde, tocat grosier
8-10 fire proaspete de coriandru, tocate marunt
10-22 frunze proaspete de menta, tocate marunt
1 lingura de alune (sau nuca)
Instructiuni:
Se prajesc cateva minute alunele (sau nuca) pe o tava de copt, in cuptor. Se scot si se lasa sa se raceasca putin.
Se piseaza apoi intr-o piua, sau se proceseaza intr-un blender, ardeiul iute impreuna cu frunze de coriandrul si menta, ulei, usturoi, sare si alune. Se amesteca bine, se acopera si se lasa minim 30 de minute, ca sa se amestece aromele.
foarte interesanta combinatia!
E, probabil la tine in casa e mai usor. Eu am doi baietii la varsta devoratului, 16 si 18 ani, si in cazul in care nu le place ceva, intr-o ora trebuie sa am altceva gata, daca nu vreau sa isi ia ceva de pe langa liceu. Asa ca, atunci cand mancarea are succes, trece la favorite ,
Asa ca,retetele tale avand mare succes, trebuie sa le tin minte si sa le repet.Acum, ai ucenici prin alte case.
@Corina: Mda, la asta nu ma gandisem. Devoratorii mei au crescut si au si mai invatat sa gateasca una-alta.
Nuu, ma refeream la sosuri separate. Scuze. Mi se pare un sos pe care pot sa-l fac pentru multe, si nu ma gandeam la asa o combinatie.
Retetele tale de la porc si pui le-am cam incercat, incerc sa le tin minte pentru ca le fac destul de frecvent.
@Corina: Cred ca le faci mai des decat mine! 🙂
Eu rareori am gatit o reteta de mai multe ori. Sunt atat de multe preparate pe lumea asta, iar eu sunt atat de curios… am ajuns sa repet retetele doar cand am musafiri si timp prea putin la indemana, deci cand nu-mi pot permite sa experimentez pe indelete.
Mmm, e prima reteta cu coriandru frunze pe care o vad. Pare foarte buna, cu atatea arome.
@Corina: Hei, cum prima!? Protestez! 🙂 Nu este adevarat. Am mai multe retete cu frunze de coriandru.
De pilda, ca sa dau doar un exemplu foarte la indemana, porc cu coriandru.