Nuoc cham este, fara indoiala, cel mai popular si cel mai cunoscut sos vietnamez, nelipsit de la masa. Gustul sau poate varia intre anumite limite, schimband proportiile intre sucul de limeta si sosul de peste, sau variind cantitatile de zahar, usturoi si ardei iute. Uleiul de susan este facultativ. Practic, fiecare familie vietnameza prepara propria sa varianta de nuoc cham.
Se potriveste cel mai bine cu pestele si fructele de mare.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
2 limete, coaja rasa si sucul de la
1 lingura de sos de peste
2 catei de usturoi, rasi
2 lingurite de zahar
1 ardei iute rosu, tocat marunt
1 lingurita de ulei de susan
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua usturoiul cu ardeiul iute, pana se obtine o pasta cat mai onogena.
Se combina intr-un castronel sucul de limeta, sosul de peste, zaharul, uleiul de susan, mixtura de usturoi si ardei iute. Se amesteca pana bine pana se dizolva zaharul, se presara cu coaja rasa de limeta si apoi se acopera castronelul si se lasa ingredientele 10 minute, la odihna, ca sa se dezvolte aromele.
Eu scriu despre Vietnam, tu dai reteta sosului vietnamez. Asta da coordonare tacita!
What are friends for?
Chiar as prefera sa fiu cu tine, in Vietnam, desi nici unde sunt acum nu este rau de loc 🙂