Sos pesto (pesto alla genovese)

Sos pesto – reteta simpla si rapida de pesto cu busuioc (clasica)

Sosul Pesto – un sos vechi, tipic Mediteranei (pesto alla genovese), ce exista inca de pe vremea romanilor – o reteta care se poate prepara in maxim 10 minute.

Poetul Virgiliu il descrie ca fiind un amestec de verdeturi aromate pisate, ulei de masline, usturoi si sare, numit “moretum”.

Mai tarziu, in zona orasului Bologna, in reteta sosului pesto s-au adaugat seminte de pin si branza Parmesan, devenind astfel varianta moderna de pesto.
Sos pesto reteta Radu Popovici
Exista si in Franta, in Proventa, o varianta aproape identica – numita pistou -, singura deosebire constituind-o lipsa semintelor de pin din reteta. O alta varianta interesanta de pesto, este cea siciliana, in care semintele de pin sunt inlocuite cu migdale.

Exista, de asemenea, numeroase alte variante de pesto verde in care busuiocul este inlocuit cu coriandru, patrunjel, ruccola si menta. Trebuie amintit aici si interesantul pesto rosu, la care s-au adaugat rosii uscate la soare tocate extrem de marunt.

Intre timp am avut ocazia sa prepar multe retete de sos pesto in care am inlocuit nu doar frunzele de busuioc cu alte ierburi sau amestecuri de ierburi, ci si unele in care am folosit in loc de seminte de pin migdale, seminte de floarea-soarelui, nuca, alune etc.

Sosul pesto, preparat in casa, merita efortul fiindca este mult mai aromat si mai gustos decat cel de pe piata. Singura dificultate este de a gasi ingredientele necesare. Odata ce ati facut rost de seminte de pin (de la macelariile arabesti), puneti-le bine si panditi cateva fire proaspete de busuioc, sanatoase si pline de aroma. Sunt multe retete cu sos pesto, deci e binevenit sa invatam cum se prepara.

Citeste si articolul →   La masa cu stramosii – China (10)

Consumati pesto-ul imediat, sau depozitati-l intr-un borcan cu capac, in frigider (acoperiti-i suprafata cu putin ulei de masline ca sa nu se oxideze).

  • Bucatarie: italiana
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 150 ml
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gatit: 0

Reteta Sos pesto – Ce ingrediente ne trebuie?

  • 2 catei de usturoi;
  • 30 g seminte de pin;
  • 30 g branza Parmesan, proaspat rasa;
  • 20 g fire proaspete de busuioc;
  • 5 linguri de ulei de masline extra virgin.

Cum se face sosul pesto – Instructiuni de preparare

  • Se pune usturoiul intr-un blender si se adauga semintele de pin si Parmesanul, dupa care se proceseaza pana ce ingredientele sunt fin macinate si bine amestecate.
  • Se adauga busuiocul, inclusiv tulpinile moi. (Daca busuiocul este cules de la o planta matura, cu tulpini tari, se arunca acestea inainte de a cantari firele.)
  • Se proceseaza pana ce busuiocul este tocat, iar mixtura incepe sa se aglomereze.
  • Se adauga uleiul de masline si se proceseaza pana ce este incorporat. Sosul trebuie sa aiba o textura fina, usor grauntoasa.

18 comentarii pe “Sos pesto (pesto alla genovese)

    • Radu Popovici spune:

      @bebe: Cum spuneam si in text: “Consumati pesto-ul imediat, sau depozitati-l într-un borcan cu capac, în frigider (acoperiti-i suprafata cu putin ulei de masline ca sa nu se oxideze).” Rezista astfel o perioada, poate 2 saptamani, dar nu peste iarna. Si oricum, isi pierde mult din aroma.

  1. gratiela spune:

    ……ai dreptate, Radu !…..cred ca nimic nu poate inlocui combinatia seminte pin -busuioc din pesto !….pentru o foame neingaduitoare de timp si rabdare imi prepar paste cu rosii si sos pesto !!!!…..alaturi de un Rose d’Anjou….o desfatare !!!…..

    • Radu Popovici spune:

      @Daniela: Cum scrie si in articol, poti inlocui semintele de pin cu seminte de floarea-soarelui, migdale, nuca, alune, arahide etc.

  2. Katze spune:

    Hallo,
    Pai sigur ca cer voie inainte de a face cine stie ce nazbatie. Sant in toiul cititului ,de la reteta pana la comentarii!!! Material suficient pentru a scrie …schite umoristice! Ok, trec la reteta.

    250 g pecorino
    2 capatani de usturoi: se curata si se taie marunt
    o mana plina de frunze de coriandru taite marunt
    2 lingurite ruta graveolens – ruta de gradina taiata marunt
    2-4 lingurite frunze de telina taiate marunt
    1 lingurita sare
    15 ml otet de vin alb
    15 ml ulei de masline

    Se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga otetul si uleiul. Eu le-am facut in robotul de bucatarie.

    Fiecare soldat roman a primit alaturi de portia de pane militaris, moretum si ruta( avand diferite proprietati terapeutice).
    Multe salutari
    Katze

  3. Katze spune:

    Hallo,
    Eu am o reteta de moretum primita odata cu degustarea. Am si pregatit-o de cateva ori. Nu stiu daca imi este permis sa o scriu.
    Multe salutari
    Katze

  4. Katze spune:

    Hallo,
    Cunosti reteta originala? Sper ca nu sant impertinenta lasand la o parte politetea si respectul acelui DV. Dar la aceste conversatii parca merge mai usor fara. Scuze.
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Nu cred ca stie cineva in mod sigur reteta originala de moretum. Voi cauta in Apicius, poate o da el, dar chiar si asa, cine stie ce branza faceau romanii si daca mai este pe piata asa ceva.

  5. Katze spune:

    Hallo,
    Am ajuns la pesto, aici trebuie sa marturisesc ca cititul blogului este una din activitatile din timpul liber. Rezultatul… gatesc ceva frugal din lipsa de timp. Marturisesc ca uneori ma apuca o foame dar, nu ma dau batuta , citesc mai departe!
    Revenind la pesto mi-am adus aminte de o pasta de branza pe care am mancat-o in Trier unde se desfasoara anual un” program “cu tema antica. Se numeste moretum si a fost descrisa de Cato cel Batran in ” De agri cultura”.
    Multe salutari
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @katze: He, he, si eu fac un fel de moretum adesea, doar ca nu pisez ingredientele in mojar si folosesc si iaurt. De obicei amestec iaurt cu branza zdrobita cu furculita si cu verdeturi tocate marunt. O varianta extrem de gustoasa este un amestec de iaurt gros, pesto si branza cu mucegai. Aceasta ramane aglomerata in bucatele mici, extrem de gustoase, iar pesto da o aroma deosebita.

  6. Radu Popovici spune:

    @Marius Delaepicentru: Am mai vazut variante de pesto care folosesc, in locul semintelor de pin, seminte de floarea-soarelui, de dovleac si alune. Nu le-am gustat, dar am gustat varianta cu nuca decojita. Este OK, dar, dupa gustul meu, cea cu seminte de pin este mai buna si pune in valoare mai bine aroma busuiocului (sau ce frunze aromate contine sosul: patrunjel, coriandru, ruccola, menta etc.).

  7. Marius Delaepicentru spune:

    Semintele de pin sunt relativ scumpe si greu de obtinut. Ţinînd seama de mirosurile puternice cu care se însotesc, semintele de pin se pot înlocui cu miez de nuca despielitat. Pentru despielitare, miezul de nuca se poate coace nitel la cuptor, iar dupa racire, se freaca între palme si se vîntura. Pielita de nuca nu e de dorit, atît din cauza senzatiei tactile neplacute, cît si a taninurilor (astringente). Tratat ca mai sus, miezul de nuca are cam aceleasi proprietati de stabilizator de emulsii, ca si semintele de pin. Putem însa adauga la ornare seminte de pin prajite usor. E drept, nuca are cam 55% grasime, în timp ce semintele de pin, peste 70%. Însa, la cît de gras e sosul, diferenta se estompeaza.

    Pentru corectarea culorii, se poate adauga si patrunjel uscat. Aroma nu va vira semnificativ.

    Preparat astfel, sosul pesto poate fi pastrat congelat, pîna la 2 luni, la minus 24 de grade, dar nu mai mult de 3-4 zile la frigider.

    Pentru cei ce nu agreeaza uleiul verzuliu din pesto, senzatia poate fi înlaturata usor, adaugînd putina apa la amestecarea cu pastele. Sosul contine suficient emulgator încît uleiul sa devina invizibil.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.