Sos Tik Marij

Sos Tik marij
Sosul picant-acrisor, numit in Cambodgia „tik marij”, este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei khmere. Cambodgienii il plac pentru gustul dulce-acrisor-iute si aroma proaspata, care il face foarte potrivit pentru peste, fructe de mare si pui.

Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 2 minute

Ingrediente:
2 limete, coaja rasa si sucul
1 lingura de zahar de palmier (sau zahar brun, zahar alb sau miere)
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat

Instructiuni
Se amesteca intr-un castronel sucul de limeta si zaharul cu piperul proaspat macinat. Se presara deasupra sosului coaja rasa de limeta.


Citeste si articolul →   Orez cu creveti

4 comentarii pe “Sos Tik Marij

  1. Alina spune:

    Mi se pare o combinatie tare interesanta… am si eu o intrebare de necunoscator … pot marina carnea de pui in acest sos? sau se serveste langa 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Alina: De obicei se serveste carnea alaturi de acest sos, ca dip. Daca doriti o marinada pentru carnea de pui, cam pe baza acestor ingrediente va sfatuiesc sa faceti astfel: sarati si piperati carnea, apoi amestecati intr-un castronel sucul si coaja rasa de la 1 limeta, adaugati 1 lingurita de zahar (sau miere), 2 linguri de vin alb, 2 lingurite de ulei, 1-2 catei de usturoi rasi. Amestecati apoi cu bucatile de pui, astfel ca acestea sa fie bine „unse” cu marinada. Functie de dimensiunea bucatilor de carne marinati astfel:
      15-30 de minute pt. fasiute si cubulete
      30- 60 de minute pentru piepti intregi si copane.

  2. andra spune:

    Acru, dulce si iute. Proaspat si aromat. Racoritor si incalzitor in acelasi timp. Interesant sos, foarte simplu de preparat. Abia astept sa-l incerc si eu la peste. Duminica placuta!

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Multumesc la fel. Ai dreptate cu sosul, este deosebit prin simplitate si numarul mic de ingrediente si are o savoare interesanta. Chiar merita incercat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.