Sosul picant-acrisor, numit in Cambodgia “tik marij”, este unul dintre sosurile de baza ale bucatariei khmere. Cambodgienii il plac pentru gustul dulce-acrisor-iute si aroma proaspata, care il face foarte potrivit pentru peste, fructe de mare si pui.
Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 2 minute
Ingrediente:
2 limete, coaja rasa si sucul
1 lingura de zahar de palmier (sau zahar brun, zahar alb sau miere)
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel sucul de limeta si zaharul cu piperul proaspat macinat. Se presara deasupra sosului coaja rasa de limeta.
Mi se pare o combinatie tare interesanta… am si eu o intrebare de necunoscator … pot marina carnea de pui in acest sos? sau se serveste langa 🙂
@Alina: De obicei se serveste carnea alaturi de acest sos, ca dip. Daca doriti o marinada pentru carnea de pui, cam pe baza acestor ingrediente va sfatuiesc sa faceti astfel: sarati si piperati carnea, apoi amestecati intr-un castronel sucul si coaja rasa de la 1 limeta, adaugati 1 lingurita de zahar (sau miere), 2 linguri de vin alb, 2 lingurite de ulei, 1-2 catei de usturoi rasi. Amestecati apoi cu bucatile de pui, astfel ca acestea sa fie bine “unse” cu marinada. Functie de dimensiunea bucatilor de carne marinati astfel:
15-30 de minute pt. fasiute si cubulete
30- 60 de minute pentru piepti intregi si copane.
Acru, dulce si iute. Proaspat si aromat. Racoritor si incalzitor in acelasi timp. Interesant sos, foarte simplu de preparat. Abia astept sa-l incerc si eu la peste. Duminica placuta!
@andra: Multumesc la fel. Ai dreptate cu sosul, este deosebit prin simplitate si numarul mic de ingrediente si are o savoare interesanta. Chiar merita incercat. 🙂