Bucataria cambodgiana este una extrem de bine aromata, fara sa fie insa prea iute, sau prea picanta la gust. Acest sos, ce poate fi folosit si ca dip si ca marinada, este un exemplu de echilibru de gusturi si arome.
Exista multe variante ale acestui sos, functie de raportul cantitativ dintre componente. Se poate adauga mai mult sos de peste daca se doreste un gust mai sarat, se poate adauga suc de lamaie daca se doreste un gust mai acrisor, zahar pentru unul mai dulce, sau se poate elimina o parte din ardeii iuti daca se doreste mai putina iuteala.
Unul dintre motivele aparitiei acestei retete in blogul meu este reteta de maine, pe care o puteti prepara cu ajutorul sosului tuk trey. Merita incercata caci este absolut delicioasa.
Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Cantitate: 150 ml
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
4 catei de usturoi, tocati
3 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati
1 lingura de alune
1 limeta, sucul de la
4 linguri de sos de peste (sau sos de soia light)
2 lingurite de zahar
4 linguri de apa
Instructiuni:
Se pun intr-o piua usturoiul, ardeii iuti, alunele si zaharul. Se piseaza bine pana se obtine un amestec omogen.
Se incorporeaza sucul de limeta, sosul de peste si apa ca sa se obtina o pasta omogena.
Chiar iese o pasta omogena?
Dupa poza, asa a iesit si la mine dar e o chestie ciudata!
Pt ca am pus-o intrun pahar, sus s-a separat o spuma care arata f bine cu ce e in poza, iar jos s-a decantat probabil apa cu sosul de peste.
Am respectat reteta!!!
Oricum, folosesc sosul la reteta de azi!
Deocamdata tin pieptul de pui (ca asta am avut in casa) la marinat cu sosul obtinut asa cum mi-a iesit!
Sper sa iasa OK!
@MazdaRX8: La mine nu s-a separat… ce-i drept, am folosit sosul aproape imediat, dupa vrea 15 minute. L-ai tinut cumva la cald?
De iesit va iesi bine; oricum, daca ti s-a separat, amesteca-l inainte de a-l folosi.
Pai e frumos? Ce ne-ai facut? Acum asteptam – cred ca sunt in asentimentul tuturor care citim aici – cu nerabdare reteta la care sa folosim sosul… Se prepara numai pentru preparatul la care este folosit sau – daca prin absurd ramane – se poate pastra la frigider 1 sau 2? Intreb, pentru ca la cele iuti sunt cam singura amatoare din gospodarie.
Multumiri pentru toate aceste preparate!
@Elena Toma: Reteta vine maine. Trebuie sa mentin si eu un mic suspans… 🙂
In ce priveste sosul tuk trey, se poate pastra in frigider cateva zile. Se poate folosi si ca dip, si pentru a marina in el carnea, chiar si la gatit (se adauga in sosul mancarii in timp ce se gateste, sau la sfarsit).