Sos de stridii
Incerc sa va prezint succint un alt sos-condiment, pe care l-am folosit adesea la gatit, in special in retetele preparate prin tehnica stir-fry. M-am gandit ca aceasta informare ar putea fi utila, dat fiind numarul de prieteni care m-au tot intrebat cum se foloseste.

Sosul de stridii este un lichid vascos, de culoare bruna, utilizat in mod frecvent in bucatariile sud-est asiatice, mai ales in cea chinezeasca (cea cantoneza, in special) si in cea filipineza. Este preparat din stridii, saramura, arome si conservanti. Nu are de loc gust de peste. Nu este de loc asemanator nici cu sosul de soia, si nici cu cel de peste; nu se pot substitui reciproc in retete.

Un sos de stridii veritabil, de buna calitate, se prepara condensand extract de stridii, obtinut prin fierberea stridiilor in apa, pana ce lichidul atinge o anumita viscozitate. Nu se adauga aditivi, nici macar sare, stridiile oferind tot ceea ce este necesar pentru aroma si savoare. Din pacate, aceasta metoda este scumpa si doar cativa fabricanti importanti si-o pot permite.
De cele mai multe ori, sosul de stridii este ingrosat cu amidon si are in componenta conservanti, caramel si alte ingrediente; extractul de stridii este in cantitate foarte mica. Exista si sosuri de stridii vegetariene, mult mai ieftine, preparate din ciuperci.

Sosul de stridii este capabil sa potenteze aromele si gusturile unei largi game de mancaruri, jucand rol de condiment. Amidonul de porumb ii da textura groasa si catifelata, iar caramelul contribuie la culoarea sa brun-inchisa. Odata deschis, sosul trebuie pastrat in frigider, unde poate rezista pana la un an.
Sosul de stridii se foloseste in cantitati mici, o lingura de sos de stridii fiind, in principiu, de ajuns pentru a imbunatati gustul a 4 portii de mancare.

Thailandezii au imprumutat de la chinezi (impreuna cu multe alte ingrediente) si sosul de stridii, pe care il folosesc in preparate stir-fry, alaturi de carne, legume, fructe de mare si taitei. Sosul de stridii produs in Thailanda este destul de diferit de cel produs in China: este mai putin sarat, are un gust de stridii mai pronuntat si contine mai putini aditivi si conservanti.