Sotarea pe intelesul tuturor

Sotare
Sotarea foloseste o cantitate mica de grasime, incinsa la o temperatura relativ ridicata, intr-o tigaie nu foarte adanca. Spre deosebire de prajirea obisnuita, sotarea este cel mai adesea finalizata cu un sos preparat din reziduurile ce raman in tigaie.

Alimentele sotate sunt de obicei gatite o perioada relativ scurta, la foc iute, in scopul de a fi rumenite rapid, pentru a-si pastra culoarea, textura si suculenta. Se foloseste mai ales cu bucatile fragede de carne: pui, cotlet de porc, muschiulet de porc, file mignon. Sotarea difera de prajire prin aceea ca alimentele sotate sunt bine gatite in cursul procesului. Prajirea are loc doar pentru a adauga aroma si pentru a imbunatati aspectul inainte ca gatitul sa fie desavarsit prin alt procedeu.

Uleiul de masline, sau untul clarificat (ghee) sunt grasimile cel mai des utilizate la sotare, dar se pot utiliza aproape orice fel de uleiuri. Untul obisnuit da mai mult gust, dar se arde la temperaturi mai joase si mai rapid decat alte grasimi, din cauza reziduurilor lactate solide pe care le contine.

Pentru sotare sunt potrivite tigaile mari, cu baza mare, care sa asigure o suprafata mai mare de contact. Marginile nu foarte inalte permit evaporarea si evacuarea aburului. Lateralele unei astfel de tigai sunt rotunjite si largite inspre exterior, pentru a permite amestecarea rapida a ingredientelor fara a folosi neaparat spatula, ci doar miscarea tigaii.

Este nevoie doar de putina grasime, cat sa imbrace fundul tigaii. Alimentele sunt asternute uniform in tigaie si amestecate cat sa se acopere cu putin ulei, iar apoi sunt lasate sa se rumeneasca, amestecand ocazional pentru a se gati uniform. Nu se foloseste furculita pentru a intoarce bucatile de carne, caci le gaureste si lasa sa iasa sucurile interioare, lucru ce va usca si intari carnea. Amestecarea prin scuturarea prea frecventa a tigaii duce la racorirea ingredientelor, ceea ce lungeste procesul.
Sotare
Cele mai importante doua aspecte sunt: tigaia trebuie sa fie foarte fierbinte, iar alimentele nu trebuie aglomerate in tigaie, astfel ca ele sa se rumeneasca uniform, fara a absorbi grasimea si fara a se fierbe in suc propriu. Alimentele trebuie sa fie la temperatura camerei si relativ uscate atunci cand se pun in tigaie, ca uleiul sa nu se raceasca si sa nu apara umezeala suplimentara care va fierbe alimentele. Trebuie avut grija de acest aspect in special in cazul alimentelor ce au fost in prealabil marinate.

Un comentariu pe “Sotarea pe intelesul tuturor

  1. cristi-j spune:

    cit de multe si de bune sfaturi ! ce bine daca mi-ar fi fost disponibile toate aceste articole despre tehnici cind incepusem sa fiu interesat de gatit … hehehe … dar si acum e bine sa fie recitite din cind in cind .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.