Reteta de fata este destul de simpla si rapida. Soufleurile se servesc imediat dupa ce sunt preparate.
Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
4 oua, separate
100 g unt
50 g cacao
2 linguri de faina
200 ml lapte
100 g zahar
100 g ciocolata
3 linguri de pesmet, sau cat este nevoie
un praf de sare
50 g unt topit pentru uns
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200° C (mediu-mare). Se introduce o tava de copt mare in cuptor, pentru a o incalzi. Se ung 6 forme mici, din ceramica, cu unt topit si se presara pesmetul pe fundul lor.
Se topeste untul intr-o cratita, la foc mic. Se adauga faina si un praf de sare. Se toarna treptat laptele si se amesteca permanent pana cand mixtura incepe sa fiarba. La final, se adauga zaharul si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit mixtura, se adauga galbenusurile si ciocolata rasa. Se bat albusurile spuma si se adauga o lingura din mixtura. Se incorporeaza treptat si restul, amestecand continuu.
Se toarna compozitia in formele unse cu unt si se pun in tava deja incinsa (caldura tavii va face ca soufle-urile sa creasca de la inceput). Se coc 25 de minute la foc moderat si se servesc imediat. Cea mai simpla modalitate de a verifica daca soufle-urile sunt gata este sa se clatine putin forma. Centrul sufleului trebuie sa fie usor gelatinos.
Deserturile nu se afla, deocamdata, in zona mea de interes. Cum se apropie insa sarbatorile de Pasti, m-am gandit ca n-ar strica sa va ofer, in colaborare cu revista La Cucina, cateva retete mai dulci, care sa incante, deopotriva, si adultii si copiii. Sper sa va placa!
O idee buna cu cesti de cafea!
L-am pregatit si eu recent.Dlicios.Cum nu aveam forme speciale,le-am facut in cesti de cafea 🙂
@Brigitta: Forma conteaza mai putin. Bine ca v-au placut.
@Radu: Multumesc mult!
@Radu: “Se adauga faina si un praf de sare”. Nu vad eu faina in lista de ingrediente? Ca am vrut sa le incerc si eu si sunt nedumerit un pic
@mihai2206: Buna, n-am mai vorbit de mult. Daca te preocupa prajiturile inseamna ca esti in forma, ceea ce ma bucura. 🙂 Reteta aceasta nu este gatita de mine, am publicat-o ca rezultat al unei colaborari timpurii cu o revista culinara, care acum nu mai exista. Atunci nu am fost atent si nu am verificat reteta. Textul este al lor si probabil ca unul dintre motivele faptului ca revista cu pricina nu mai exista este explicat de neglijente ca aceasta. Am rectificat reteta si sper sa-ti functioneze corect.