Şpaga culinară

De ieri mă obsedează o enigmă. Vreau să vă supun analizei o fotografie ce reprezintă firma unei cârciumi (sau poate restaurant, nu sunt sigur, căci am apucat doar să văd prin uşa deschisă o tejghea de bar, scaune şi, parcă, vreo 2-3 mese undeva, în spate). Îmi cer scuze pentru poză, nu este prea bine compusă, încadrată, luminată, expusă etc., dar am făcut-o în goana maşinii. Trebuie să specific faptul că nu conduceam eu şi că nu a fost depăşită viteza legală (şi nici călcată vreo altă regulă a codului rutier).
Fara spaga - local bucurestean

Nu mă întrebaţi prin ce minune eram cu aparatul în mână şi cu degetul pe declanşator, tocmai pe strada Icoanei, exact în momentul în care treceam pe lângă această cârciumă, căci nu vă pot da un răspuns.
Mărturisesc că mă duceam la un restaurant, nu contează acum care, şi nici nu ştiam de existenţa localului fotografiat. Poza asta m-a pus pe gânduri, pentru că nu pot să-mi explic motivul pentru care cineva a putut alege un asemenea nume. N-am dormit toată noaptea şi mi-am stors creierii ca să găsesc acest motiv. Am elaborat câteva variante care mi s-au părut posibile, dar nici una nu mi se pare mai probabilă decât celelalte.

1. personalul, sau patronul, nu mai suportă să tot primească şpagă, şi se revoltă: „Mai lăsaţi-mă naiba cu şpaga voastră! Nu o vreau, mă-nţelegeţi?„.

2. personalul cârciumii a tot dat de înţeles că, fără şpagă, nu se deranjează să deservească onorata clientelă; aceasta, oripilată, nu a mai trecut pragul cârciumii, iar patronul, alarmat, a luat măsuri, stârpind asemenea apucături nemernice; acum vrea doar să asigure clienţii că vechile năravuri nu se vor mai repeta: „Veniţi, oameni buni, p-onoarea mea că acum este fără şpagă!„.

3. clienţii, oripilaţi de câtă şpagă au tot cotizat, au venit pe furiş, într-o noapte întunecoasă, şi, la lumina lanternelor, au tras un strat de vopsea albă peste firma cârciumii (oare, înainte se numea „Cu şpagă”?), iar peste acest strat au încondeiat un protest vehement: „Fără şpagă!„, uitând, în grabă, să încheie cu”!”. În acest caz mă mir că nimeni nu a sesizat personalul cârciumii că li s-a schimbat numele peste noapte.

Citeste si articolul →   Lisabona - noua mea destinaţie culinară

4. patronul, oripilat de câtă şpagă a dat organelor de control sanitar, financiar etc. a ţinut să afişeze, într-un mod original, protestul său.

5. există printre chelneri un psiholog care cunoaşte tendinţa lui homo beţivus de a face exact contrariul a ceea ce este sfătuit, de unde îndemnul „fără şpagă„, în speranţa că homo de care zisei mai sus, va proceda excat invers şi va lăsa acolo şi ultima centimă

6. patronul ştie că acest obicei se practică în alte cârciumi, iar acest „fără şpagă” este USP-ul său (unic selling proposition), adică ceea ce-l diferenţiază de concurenţă. Este ca şi cum ar spune: „Mâncarea poa’ să fie vax, băutura vai de ea, serviciul oribil, dar, ie-te!, avem chestia asta: nu trebe’ să ne daţi şpagă„.

7. patronul se crede genial şi a vrut să arate tuturor acest lucru: „E vreun nume de cîrciumă mai meseriaş ca al meu?

8. dacă vă uitaţi cu atenţie, veţi observa că „fără” este scris mai mic şi mai timid, ca şi cum cârciuma a nu a vrut cu adevărat să fie lipsită de şpagă; cu alte cuvinte, patronul s-a acoperit, căci dacă vrei să dai şpagă, el nu se opune decât cu jumătate de gură, dacă nu vrei să dai, nu poţi să-i scoţi ochii omului şi să-l acuzi de vreo intenţie, doar a scris clar acolo, pe firmă, că e „fără” şi nu „cu”.

9. aparatul meu foto a avut o vedenie şi nimic din toate acestea nu este adevărat.

10. am primit o şpagă de la patron ca să fac reclamă localului.

Citeste si articolul →   Repetitie pentru Crăciun

Vă invit să votaţi varianta care vi se pare mai aproape de adevăr, sau să propuneţi una (sau mai multe) personală. Haideţi, vă rog, sunt sigur că împreună o vom scoate la capăt!


9 comentarii pe “Şpaga culinară

 1. ophelia1983 spune:

  Funny! oricum, mie una intotdeauna mi s-a parut impropriu sa spui ca dai spaga unui ospatar!!! Ii dai bacsis sau tips, nu SPAGA! ( asta o dai functionarilor )…. 🙂
  cat despre numele localului….cred ca varianta 7 ( posibil ca patronul sa fi fost in tineretile lui ospatar )..

  • Radu Popovici spune:

   @ophelia: Nu ati trait ca adult inainte de 1989. Se dadea spaga si la ospatari, ca sa-ti vanda carne, pepsi etc. , din stocurile restaurantului. Sau, daca erai sindicalist si erai in concediu, undeva unde era meniu fix, ii dadeai spaga ca sa-ti „scape” mai multa carne in farfurie, sau ca sa-ti dea un desert in plus. 😀

 2. Ada spune:

  Varianta 3 o exclud din start pentru ca ar insemna sa fim de acord ca romanii dau dovada de spirit si/sau initiativa civic/civica. Varianta nr.4 pare credibila, in conditiile in care micii patroni sunt, de-a dreptul, sufocati de numarul mare de institutii de control ai caror angajati umbla in haite organizate si se comporta ca niste talhari la drumul mare. Ar putea fi o combinatie nefericita intre nr. 4 si nr.7. 🙂

 3. andra spune:

  Am si eu o varianta. Cred ca, din cauza crizei, cei de la caciuma sunt dispusi sa renunte si la spaga, doar-doar isi pastreaza clientii.

 4. Ducky spune:

  Am eu o varianta! Daca ai bagat de seama, locanta se afla vizavi de Spitalul Cantacuzino. Dupa cum din pacate stim cu totii, medicii nu se prea deranjeaza sa te trateze daca nu le oferi o „atentie delicata”, popular numita spaga. Dar medicii pot sa aiba si ei zile proaste, cind nici nu curge, nici nu pica. Iar patronul crismei cu pricina o fi vrut sa sublinieze ca preturile lui sunt atit de mici, incit pina si un medic fara noroc (in ziua cu pricina) si le poate permite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.