Este o reteta traditionala siciliana, rustica si satioasa. Gustul este robust si plin de caracter, puternic si foarte deosebit. Aromele sunt si ele puternice si proaspete.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline
1/2 ardei gras rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1/2 ardei gras galben, curatat de seminte si tocat marunt
1 ceapa, tocata marunt
200 g rosii tocate, din cutie
2 catei de usturoi, tocati marunt
60 ml vin rosu
60 ml vin alb
1 mana de verdeturi (busuioc, patrunjel, rozmarin)
160 g spaghete
25 g ansoa, scurse si tocate marunt
1/2 ardei iute, curatat de seminte si tocat marunt
6 masline negre, curatate de samburi si tocate
1 lingura de capete, bine scurse
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga ceapa, ardeii grasi, ardeiul iute, rosiile si usturoiul. Se gatesc la foc mic, amestecand frecvent, timp de 10-12 minute, pana se inmoaie.
Se adauga cele doua vinuri, verdeturile si piperul si se da in clocot. Se fierb incet, fara clocot, amestecand ocazional, alte 10-12 minute.
Intre timp se fierb pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, in multa apa cu sare. Se scurg bine pastele si se impart intre bolurile individuale.
Se adauga in tigaie fileurile de ansoa, caperele si maslinele si se amesteca 1-2 minute. Se toarna sosul peste paste si se servesc imediat, ornate cu frunze de patrunjel.
Am facut reteta ieri, din nefericire nu am gasit capere, in rest am respectat instructiunile :). Sunt mare fan bucatarie italieneasca, si am vrut sa-i fac logodnicei o surpriza de Dragobete.
Am doar atat sa spun: Minunat!
@ionel: Ma bucur ca v-a placut reteta, inseamna ca a contribuit un pic la atmosfera Dragobetelui. Totusi, cu capere ar fi fost si mai bun. Data viitoare cand nu gasiti capere, incercati macar sa le inlocuiti cu un pic de castravecior murat tocat marunt. 🙂
Cred ca voi profita si eu, pare o retea simpla si gustoasa. 🙂
@simina: Cred ca merita incercata macar o data in viata. 🙂
Am facut si eu ceva asemanator nu cu mult timp in urma, dar fara capere si ansoa si cred ca varianta ta este mai buna la gust. Nu am folosit niciodata ansoa (decat ca pasta, pe paine cu unt) dar reteta asta este o buna ocazie. 🙂
@toni: Profita de ocazie. 🙂
Cred ca se numesc „a la putanesca” spaghetele gatite in felul asta, sper sa nu ma insel.
@Ada: Daca scoti ardeii grasi, ceapa si vinul obtii o reteta alla putanesca.
Trei saptamani pana ajungem in Sicilia 🙂 .
Aici esti complet pe gustul meu, cu bucataria mediteraneeana.
@Cristi: Sicilia este si pe lista mea si sper sa ajung candva acolo, de preferinta cat mai repede..
am facut reteta asta de citeva ori . imi place tocmai pentru ca e „rustica si satioasa” asa cum spui . dar la mine lipseau citeva ingrediente – fara vreun motiv – si e bine ca aici apar . ma refer la vinuri (pe care nu le puneam , foloseam sos de rosii subtiat cu apa sau fond) ; capere si ansoa (nu prea imi plac) .
as sugera un alt tip de paste , spaghetele merg de obicei cu sosuri mai subtiri fara bucati mari de ingrediente , ceva de genul fusilli sau penne . si nu as uita niciodata parmezanul .
@cristi-j: Si mie imi place foarte mult bucataria italieneasca. Din Europa este preferata mea.