In curand ne vom apuca cu totii de “porcarii” asa ca mi-am zis sa va tentez, pana atunci, cu ceva usor si interesant. Reteta aceasta este originara din Toscana, unde combinatia de calmari cu mazare si rosii este una traditionala.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
450 g inele de calmari, decongelate
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa mica, tocata marunt
1 cutie cu rosii tocate, circa 400 g
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de suc de lamaie
3-4 linguri de vin rosu
2 lingurite de rozmarin proaspat, tocat
100 g mazare congelata
320 g spaghete
1 lingura de patrunjel, tocat
1-2 lingurite de sos Tabasco
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa si se caleste 5 minute, amestecand frecvent, pana se inmoaie.

Se adauga rosiile, cu suc cu tot, vinul, usturoiul si sucul de lamaie. Se amesteca bine. Se adauga rozmarinul si se asezoneaza cu sos Tabasco, sare si piper. Se da mixtura in clocot, apoi se fierbe incet, fara capac, timp de 10 de minute.
Se adauga mazarea, se amesteca si se continua 5 minute, dupa care se adauga inelele de calmari. Se continua alte 4-5 minute, sau pana ce calmarii si mazarea sunt facute. Se gusta si se potriveste asezonarea.

Intre timp se fierb pastele in multa apa, sarata din belsug, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine si se transfera intr-un castron mare.
Se toarna peste ele mixtura din tigaie si se amesteca. Se adauga patrunjel, se amesteca bine si se serveste.

Sfaturi:
Inele de calmari congelate, de foarte buna calitate, se gasesc la Mega Image, in pungi de 500 g. Nu-mi mai amintesc precis pretul, dar cred ca este sub 25 lei punga. Se decongeleaza lent, peste noapte, in frigider si apoi la temperatura camerei.