Aceasta reteta are si varianta video.
O reteta rapida, simpla, cu gust plin si aroma foarte placuta. Preparatul este robust si satios, absolut delicios. Folositi cele mai bune ingrediente pe care le aveti la indemana si veti obtine maximul de savoare.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
180 g spaghete de orez
2 linguri de ulei de orez
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
120 ml vin rosu
2-3 linguri de pasta de rosii
2 lingurite de pasta de ardei iute
1-2 lingurite de cimbru uscat
2 castraveciori murati, tocati
2 frunze de dafin
10 masline negre, tocate
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de zahar, sau cat este nevoie
patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Se pun pastele la fiert. Se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa si usturoi si se calesc pana se fac usor aurii.
Se adauga vin rosu si se reduce la jumatate, la foc mic.
Se adauga pasta de rosii, pasta de ardei iute, cimbru, castraveciori, dafin si masline. Se amesteca si se mijoteaza mixtura cateva minute. Se asezoneaza cu sare, piper si zahar.
Se scurg pastele, se adauga in tigaia cu sos si se amesteca. Se presara patrunjel tocat si se servesc.
Nota:
Am folosit termenul “a mijota” pentru a denumi actiunea de a fierbe alimentele fara clocot, la temperaturi de 90-95°C. In franceza “mijoter”, in engleza “to simmer”.
Evident mult mai “dezvoltata”reteta decat o fac eu! Si la fel de evident mai gustoasa!
@Teo: Este gustoasa, ce-i drept. Nu am “gustat”-o insa pe a ta. 🙂
Asa e, la verbe e cel mai rau. Eu acum traduc o carte de baking si trebuie sa adaptez mult… sa reformulez mult.
Pe de alta parte cultura gastronomica va inflori si in Romania. Si odata cu ea si vocabularul, sper!
@Sabrina: Atata timp cat scolile de specialitate, DEX-ul, televiziunea si cartile nu fac asta, va fi al naibii de greu.
Foarte draguta reteta. Si da, ne lipsesc multe cuvinte in dulcea noastra limba romana.
@Sabrina: In domeniul culinar, terminologia noastra a ramas la nivelul anilor ’70, din pacate. Ne lipsesc nu doar denumiri de ingrediente, dar si verbe care numesc actiuni ce se intreprind adesea in bucatarie. Incet-incet trebuie sa le gasim, prin inventie sau adaptare.