Este o reteta simpla si gustoasa, care foloseste ingrediente tipic mediteraneene. Nu este foarte rapida, dar compenseaza prin gust si aroma. Vegetarienii pot renunta la branza Parmesan. In loc de telina se pot folosi rondele de vinete prajite, iar carnivorii pot inlocui telina cu 8 felii subtiri de bacon (fara sorici), prajit si apoi tocat marunt.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 50 minute
Ingrediente:
350 g spaghete (nr. 7) sau spaghettoni
8 felii subtiri de radacina de telina, circa 120 g in total, taiate in jumatate
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa rosie, tocata
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de boia iute
400 g rosii tocate, din cutie
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de zahar
2 linguri de otet balsamic
200 ml fond de legume
1 lingura de capere, bine scurse de saramura
carlionti de branza Parmesan, pentru servit
patrunjel tocat, pentru servit
sare
Instructiuni:
Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc jumatatile de felii de telina, cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se adauga restul de ulei in aceeasi tigaie si se incinge Se inabusa ceapa circa 10-15 minute la foc mic, cu putina apa, acoperind tigaia, pana se inmoaie bine.
Se adauga usturoiul, boiaua si pasta de rosii si se gatesc, amestecand frecvent, alte 3 minute, la foc mic-mediu.
Se adauga oregano, rosii tocate, zahar, sare si fond si se da mixtura in clocot. Se lasa sa fiarba 20 de minute, pana ce se ingroasa sosul. Cu 5 minute inainte de a opri fierberea se adauga telina prajita, iar 3 minute dupa aceea se adauga otetul balsamic si caperele.
Intre timp, se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se pun pastele in farfurii individuale. Se toarna sosul peste ele si se amesteca bine. Se servesc cu carlionti de Parmesan si cu patrunjel tocat.
Ce inseamna acel nr. 7 din paranteza de la spaghete? Grosimea lor?
@Andra: Da, este vorba despre grosime. Eu folosesc de obicei nr. 5 si nr. 7 fiindca mi s-au parut potrivite pentru ce am gatit eu pana acum. In reteta am folosit 7, dar nu este obligatoriu. Poti folosi si o grosime ceva mai mica, sau ceva mai mare.
Ştiu ca persista înca multe prejudecati la prepararea paselor fainoase. Ele sunt perpetuate de preluarea fara spirit critic a retetelor dinainte de revolutie. Poate ar fi nimerit un articol separat despre fierberea corecta a spaghetelor. Alegerea pastelor, felurile de fierbere, timpii de fierbere, metode rapide de asamblare etc.
M-am gandit si eu la asta, am acest subiect pe lista, dar sunt atatea alte subiecte incat, pur si simplu, trebuie sa-i vina randul. Oricum, as vrea sa includ si pastele asiatice. Referitor la ele sunt prejudecati si mai mari…