Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Iata un exemplu de bucatarie rustica. Nu va speriati de cantitatea relativ mare de usturoi. Odata gatit, acesta este mult mai dulce si mai placut mirositor decat s-ar putea crede. Nu este o reteta pentru persoane rafinate, ci pentru cei care nu se sperie de preparatele robuste, cu gusturi si arome puternice.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit:35 minute

Ingrediente:
1 capatana intreaga de usturoi
200 g spaghete de orez „Pasta Riso” de la Riso Scotti
60 ml ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
50 g branza Parmesan, proaspat rasa
carlionti de Parmesan, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se unge cu ulei un platou (sau tava de copt) mic. Se asaza capatana de usturoi in platou si se coace 30 de minute.

Se lasa putin usturoiul sa se raceasca, apoi se reteaza treimea superioara, cu un cutit ascutit.

Se tine usturoiul deasupra unui castron si se scoate miezul aromat, cu varful unui cutit. Se arunca cojile usturoiului. Se toarna apoi uleiul peste usturoi si se amesteca bine. Se adauga din belsug piper negru, macinat mai grosier, si se amesteca.

Intre timp se fierb pastele in apa clocotita, cu multa sare, cu 1-2 minute mai putin decat indica instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg  si se transfera intr-o cratita.

Se adauga mixtura de usturoi si se gateste 1-2 minute, amestecand viguros pana ce firele de pasta sunt imbracate in ulei aromat.

Se ia vasul de pe foc, se adauga Parmesanul ras si se amesteca rapid. Se servesc spaghetele imediat, presarate cu fulgi de ardei iute si ornate cu carlionti de Parmesan.