Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Iata un exemplu de bucatarie rustica. Nu va speriati de cantitatea relativ mare de usturoi. Odata gatit, acesta este mult mai dulce si mai placut mirositor decat s-ar putea crede. Nu este o reteta pentru persoane rafinate, ci pentru cei care nu se sperie de preparatele robuste, cu gusturi si arome puternice.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit:35 minute
Ingrediente:
1 capatana intreaga de usturoi
200 g spaghete de orez „Pasta Riso” de la Riso Scotti
60 ml ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
50 g branza Parmesan, proaspat rasa
carlionti de Parmesan, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se unge cu ulei un platou (sau tava de copt) mic. Se asaza capatana de usturoi in platou si se coace 30 de minute.
Se lasa putin usturoiul sa se raceasca, apoi se reteaza treimea superioara, cu un cutit ascutit.
Se tine usturoiul deasupra unui castron si se scoate miezul aromat, cu varful unui cutit. Se arunca cojile usturoiului. Se toarna apoi uleiul peste usturoi si se amesteca bine. Se adauga din belsug piper negru, macinat mai grosier, si se amesteca.
Intre timp se fierb pastele in apa clocotita, cu multa sare, cu 1-2 minute mai putin decat indica instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg si se transfera intr-o cratita.
Se adauga mixtura de usturoi si se gateste 1-2 minute, amestecand viguros pana ce firele de pasta sunt imbracate in ulei aromat.
Se ia vasul de pe foc, se adauga Parmesanul ras si se amesteca rapid. Se servesc spaghetele imediat, presarate cu fulgi de ardei iute si ornate cu carlionti de Parmesan.
am gatit cu exact aceleasi paste ca tine. 🙂
Radu, am gatit reteta ta si este grozava! Aroma de usturoi este fina iar pastele sunt bine puse in evidenta de uleiul de masline (am unul grecesc foarte bun), boia, parmezan si usturoi. La cat este de simpla este foarte-foarte buna. 🙂
@Sabin: Ei, uite o surpriza placuta. Ma bucur ca ai abordat reteta si ca ai gatit-o; mai ales ma bucur ca a placut atat de mult. Ai folosit tot paste de orez, presupun, din cauza sotiei?
Usturoi: miam!
Parmezan: wow!
Fulgi de ardei iute: ahh!
In concluzie, o reteta pe gustul meu.
@andra: As fi putut, deci, sa numesc reteta: Miamwowahh… Suna a bucatarie asiatica. 🙂
Sunt ferm convins ca pastele au un gust superb. Am sa incerc si eu aceasta reteta. Multumim
@Dli: Mai ales daca va place usturoiul. 🙂
Mie pastele de orez mi se par mai putin gustoase decat cele de grau care contin si oua. stiu ca au avantajele lor, dar ma refer strict la gust. Aici insa nu cred sa fie probleme fiindca si usturoiul si ardeiul iute si parmezanul au gusturi puternice. Am retinut reteta. 🙂
@simina: Ai intuit bine, aici nu sunt probleme de gust. In general, la pastele de orez nu sunt probleme de gust daca le folosesti alaturi de sosuri gustoase si aromate, caci acesta le si este rostul. pastele, de orice fel, nu prea se mananca goale, fara nimic altceva, mereu este cate un sos pe ele, plus ceva carne sau legume.
Un fel de aglio olio e peperoncino, dar gatit altfel. Dureaza mai mult, dar este mai usor de gatit caci supraveghezi mai bine usturoiul si are in mod sigur gust mai puternic.
Fulgii de ardei iute sunt pusi pe pastele fierbinti deci cred ca li se elibereaza bine aroma. poate era si mai bine sa fie adaugati direct in tigaie?
Oricum, imi place reteta pentru simplitatea ei si pentru gustul robust.
@memphis: Corect, seamana cu aglio, olio e peperoncino. Este gatita altfel si are gust mai puternic. Chestia cu adaugatul fulgilor de ardei in tigaie nu este o idee rea. Cred si eu ca isi dezvolta mai repede aroma. Eu am folosit totusi fulgi de ardei facuti uscati de mine; acesti fulgi extraordinar a ardei copt si, cum remarci si tu, sunt pusi direct pe pastele fierbinti. Asa cum se topesc carliontii de Parmesan, la fel se incing si fulgii acestia. Eu am avut deci aroma din plin, dar pentru fulgi din comert, propunerea ta este foarte buna.
cu adevarat o reteta simpla si robusta. Imi place mult usturoiul. intimplarea face ca sotia mea sa aiba intoleranta la gluten asa ca spaghetele tale pica foarte bine. O sa-i spun ca sint de pe situl tau. 🙂
@Sabin: Ma bucur ca am picat bine cu filmarea asta. Spor la gatit! 🙂