In aceasta reteta am pus ultimele frunze proaspete de busuioc din ghivecele mele; bietele mele plante, cu frunzele lor ingalbenite, m-au facut sa simt ca se apropie iarna. Am mai spus-o, iarna in Bucuresti mi se pare oribila si ma gandesc la ea cu neplacere.

Modul meu de a uita de viitorul apropiat este sa gatesc cu ingrediente care imi aduc aminte de mare si de vacantele la Mediterana. Iata, asadar, o reteta contra-iarna, in care vedetele sunt puii de sepie, insotiti de paste negre, adicatelea colorate de fabricant cu serneala de… sepie. Totul este, deci, o afacere de familie intre sepii.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
300 g pui de sepie
sare
piper negru, proaspat macinat
200 g spaghete negre (colorate cu cerneala de sepie)
1 ceapa rosie medie, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2-3 linguri de ulei de masline
cateva frunze de busuioc, pentru servit
4-5 linguri de pasta de rosii
1 ardei gras rosu, tocat
2 foi de dafin
175 ml vin alb sec
1/2 lingurita de zahar
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute

Instructiuni:
Se incinge la foc mediu o cratita, sau o tigaie mare. Se adauga uleiul si se face flacara mica. Se lasa sa se incinga putin, apoi se adauga ceapa, se sareaza, si se gateste 5 minute, amestecand ocazional, pana ce incepe sa se faca translucida. Se adauga usturoi si fulgi de ardei iute, se amesteca si se continua gatitul 1 minut.

Se adauga puii de sepie, se amesteca, se mareste flacara si se gatesc pana ce incep sa se rumeneasca. Se adauga pasta de rosii, dafin, ardei gras, zahar si vin, se amesteca si se da mixtura in clocot. Se face flacara mica si se mijoteaza 25-30 de minute, sau pana ce puii de sepie sunt fragezi.
Se ia tigaia de pe foc, se adauga busuioc, se amesteca, se gusta si se verifica asezonarea.

Cu 10-12 minute inainte ca puii de sepie sa fie gata (vezi timpul de gatit trecut pe ambalaj), se fierb pastele in apa clocotita cu sare din belsug (circa 1-2 lingurite de sare la fiecare litru de apa; lichidul trebuie sa fie sarat atunci cand este gustat; sa nu va temeti de sare, pastele vor absorbi doar o mica fractiune de lichid). Cand spaghetele sunt al dente, se scurg si se transfera in farfurii individuale.
Se servesc pastele fierbinti, cu topping de sos cu sepii, ornate cu frunze de busuioc.

Nota:
Puii de sepie se gatesc fie foarte rapid, 2-3 minute, sotati in tigaie sau fripti pe gratar, ori 20-30 de minute, mijotati intr-un lichid aromat.

Bineinteles, se pot folosi aici orice fel de spaghete (simple, rosii – colorate cu pasta de tomate, verzi – colorate cu piure de spanac), ba chiar orice fel de paste.