Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino – o reteta de paste simpla si rapida (max. 15 min.)

Spaghetti aglio, olio e peperoncino este una dintre cele mai simple retete pe baza de paste si de aceea trebuie gatita perfect, caci eventualele mici defecte ies extrem de usor in evidenta. Sunt cel putin doua aspecte importante, de care depinde succesul retetei: textura pastelor si echilibrul gust-aroma al uleiului aromat.

Urmati instructiunile de mai jos si nu veti da gres.

aglioOlioPeperoncino - Spaghetti aglio, olio e peperoncino 1 - Retetele lui Radu

  • Bucatarie: italiana
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 2 portii
  • Timp de preparare: 5 minute
  • Timp de gatit: 14 minute

Spaghetti aglio, olio e peperoncino – Ingrediente:

  • 200 g spaghete cu ou, uscate;
  • 3-4 linguri de ulei de masline extra virgin;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1-2 ardei iuti mici, uscati, pisati;
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt;
  • sare;
  • frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat.

Mod de preparare Spaghetti aglio, olio e peperoncino – Instructiuni:

Se pun cativa litri de apa intr-o oala mare si sare, cam 1 lingurita pentru fiecare litru. Gustati apa si trebuie sa fie un pic sarata.

Se fierb pastele cu 1-2 minute mai putin decat ceea ce recomanda indicatiile de pe ambalaj, adica pana atunci cand sunt doar ceva mai ferme decat ar trebui sa fie pentru a fi “al dente”. Aceasta precautie este foarte importanta, caci dupa fierbere pastele se soteaza 1 minut, si daca sunt deja al dente riscam sa se supra-trateze termic si sa li se strice textura.

Intre timp se taie cateii de usturoi in jumatate. Se inlatura germenul din mijloc, caci acesta poate arde foarte repede si strica gustul preparatului.

Citeste si articolul →   Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

Se pune pe foc mic o tigaie pentru sotare (cu pereti relativ inalti si curbati).

Cand uleiul se incalzeste putin, se adauga usturoiul si ardeii iuti. Se sareaza si se prajesc la foc foarte mic. Usturoiul se poate auri, sau chiar rumeni foarte putin, dar nu trebuie in niciun caz sa se arda, caci va strica totul.

Trebuie ca uleiul sa se infuzeze cu aroma de usturoi si gustul iute al ardeiului. Aceasta operatiune este cruciala si poate determina esecul sau succesul preparatului final. Chiar inainte de a adauga pastele in tigaie se adauga patrunjelul si 1 lingura din apa in care fierb spaghetele si se gateste doar 20-30 de secunde.

Se toarna o cana de apa rece in oala in care fierb pastele, ca sa se stopeze procesul de gatire, apoi se scurg pastele cat mai bine si se rastoarna in tigaie. Se soteaza 1 minut, amestecand prin scuturarea tigaii, ca sa nu se rupa si ca sa se acopere uniform cu uleiul aromat si cu verdeata.

Se servesc pastele fierbinti, pe farfurii calde, ornate cu frunze proaspete de patrunjel.

Ce e bine de stiut atunci cand gatesti Spaghetti aglio, olio e peperoncino – Sfaturi

Cantitatile de usturoi si ardei iute sunt stabilite pentru persoane care mananca mediu de iute si de usturoiat. Puteti insa dubla cantitatile daca preferati gust si aroma mai puternice.

Unii bucatari recomanda tocarea, sau felierea, foarte fina a usturoiului. Parerea mea este ca aceasta operatie nu face decat sa creasca enorm riscul de a arde usturoiul, caci contactul cu uleiul incins se face pe o suprafata maxima.
Unii bucatari nu inlatura germenul din interiorul catelului de usturoi, dar eu am preferat sa merg la sigur.

Citeste si articolul →   Spread aromatizat cu busuioc

Nu fiti tentati sa adaugati mai mult ulei. Pastele trebuie doar sa fie bine unse, ca sa capete aroma si iuteala, nu sa inoate in ulei.

Reteta traditionala nu foloseste alte ingrediente decat cele listate de mine. Am vazut variante care presara peste pastele aflate in farfurie Parmesan ras. Parerea mea este ca se deturneaza reteta de la aroma si gustul sau normale.

Am mai vazut variante de reteta care adauga in uleiul aromat, odata cu patrunjelul, rosii-uscate-la-soare, dar sfatul meu este sa preparati reteta in mod traditional si sa improvizati doar daca varianta de baza va nemultumeste.

15 comentarii pe “Spaghetti aglio, olio e peperoncino

  1. Alex spune:

    Multumesc frumos de raspuns. Renuntasem la cremwursti, pana sa citesc raspunsul.
    Am facut reteta dvs, respectand totul intocmai si au iesit perfecte. Cred ca am sa o repet si maine, pentru ca au fost atat de bune, incat nu m-am saturat.

  2. Alex spune:

    Buna seara,
    Am mare pofta de aceasta reteta, dar si de aceea care tot circula pe Facebook, cu acei cremwursti intepati de spaghete. Nu stiu cum s-ar combina gusturile.
    Ce credeti, merita incercat?

    • Radu Popovici spune:

      @Alex: Cremwurst cu spaghete este Ok, atata timp cat ingredientele sunt de calitate. Cremwurstii intepati cu spaghete, ca prezentare, mie mi se par a fi doar un artificiu inutil, spectaculos doar ca gaselnita vizuala.

  3. Teocriss spune:

    Am mancat asemenea paste in Sicilia, gatite de mama unui prieten italian. Divine, intr-adevar! O completare, totusi: erau preparate – pe langa ingredientele prezentate in reteta de mai sus – cu “mollica di pagnotta”, paine maruntita ca pentru pesmet, rumenita in tigaie cu foarte putin ulei de masline, un catel de usturoi si patrunjel tocat fin (adaugat pe final). Totul se amesteca rapid cu pastele (in asa fel incat “mollica” ramane crocanta)… O bunatate, ce mai… Multumim, Radu, pentru retete si sfaturi!

  4. cristi-j spune:

    sunt anumiti clasici pe care e mai bine sa-i lasi in pace . ori ii faci in mod traditional ori improvizezi si experimentezi cum vrei dar atunci e cu totul altceva si se schimba si numele. sunt total de acord cu comentariul lasat de katze in opozitie cu cel lasat de marius .

  5. toni spune:

    Am facut-o ieri seara. Am pus mai mult usturoi decat la tine in reteta fiindca imi place mult aroma. A iesit foarte bine, dar a trebut sa am mare grija si sa folosesc o flacara foarte mica atunci cand am prajit usturoiul. Era cat pe ce sa-l ard. 🙂

  6. memphis spune:

    Si eu gatesc aceasta reteta fara fond de carne si fara Parmesan. Am incercat si cu ele dar parca gustul cel mai bun este dat de reteta traditionala. Binevenite completarile; m-a batut si pe mine gandul sa incerc cu uleiul infuzat la rece cu usturoi inainte de a incepe gatitul propriu-zis.

  7. Radu Popovici spune:

    @Katze: Alte precizari interesante. 🙂 Am intalnit toate cele trei variante de denumire a retetei, dar am preferat-o pe cea din titlu din motive sentimentale. Asa am intalnit-o pentru prima data si de la bun inceput m-a surprins prin simplitatea ei si prin gustul delicios. In plus, eram intr-un restaurant italienesc, asa ca am dat credit meniului in care figura cu aceasta denumire.

  8. Katze spune:

    Hallo,
    Spaghetti con aglio e olio este o reteta veche din Campania si sudul Italiei. In Abruzzo, Molise, Roma se adauga cu placere peperoncino ( e peparzo). In reteta originala nu se foloseste decat o cantitate mica din apa in care au fiert pastele (fara praf de consome si fara brodo ,adica supa, zeama concentrata pe romaneste !) iar, branza Edamer este din pacate o completare care se foloseste foarte des atat la paste cat si la pizza se pare pe scara mondiala.
    O branza olandeza din Edam nu a fost cunoscuta in Italia.
    Gustul specific al unei mancari originare unei regiuni se modifica datorita originalitatii, deci numele corect ar fi spaghetti a la olio, aglio e peperoncini sau, fara.
    La aceasta reteta se aplica ” reduce to the max” pt a beneficia de savoarea autentica.
    O zi frumoasa
    Katze

  9. Marius Delaepicentru spune:

    Alte cîteva mici secrete

    Maiestria la peperoncino e data de taiming.

    Este de dorit ca mirosul usturoiului sa migreze cît mai bine în ulei. Pentru aceasta, putem adauga usturoiul în uleiul rece, eventual sa facem si altceva cîteva minute, si abia apoi punem tigaia pe foc.

    Pentru începatori e mai indicat usturoiul “monocatelat”. (O capatîna e formata dintr-un catel.) Este un usturoi cu un continut mai mic de glucide, ceea ce face ca virajul culorii la prajire sa fie mai lent.

    O operatie importanta este adaugarea patrunjelului. Cînd usturoiul se rumeneste, aruncam în tigaie patrunjelul tocat si amestecam energic. Lasam 2-3 secunde sa sfîrîie (atentie!, uneori mai si pocneste), apoi stingem cu putin brodo. Contactul pe uscat între patrunjel si ulei face ca uleiul sa para “mai virgin” prin colorarea în verzui. Daca nu avem brodo, stingem cu cca. 30cc din apa în care fierb spaghetele, dupa care adaugam repede un praf de consome din plic (pentru umami).

    Peperoncino se consuma mai mult de placere. De aceea, putem adauga, odata cu spaghetele fierte, si putin busuioc tocat nu prea marunt.

    Umami poate fi sporit si cu parmezan. Daca parmezanul va displace, puteti adauga brînza Edam rasa marunt. În ambele cazuri e nevoie sa reduceti corespunzator cantitatea de sare provenita din consome.

    • Radu Popovici spune:

      @Marius: Precizari interesante, multumesc. 🙂 In ce priveste Parmesanul, puristii se pronunta ferm impotriva lui. Am discutat cu italieni care nici nu concep asa ceva. Pentru ei este deja alta reteta. Oricum, Parmesanul modifica mult gustul si nu se mai simte acel echilibru subtil de usturoi cu ardei iute. Imi place si varianta cu parmesan, dar si eu cred ca este deja o reteta mult diferita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.