Aceasta reteta are si varianta video.

Va propun o reteta clasica, originara din sudul Italiei, robusta, satioasa si foarte gustoasa, al carei punct forte este sosul de rosii. Pentru cei care doresc mai multe amanunte despre modul in care a luat nastere acest preparat, accesati acest link.



Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
320 g spaghete
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 cutie rosii Cirio Pelati
6 fileuri de ansoa, tocate marunt
12 masline, curatate de samburi si feliate
1 lingura de capere, spalate si scurse, tocate marunt
1 ardei iute uscat mic, pisat
1 lingura de frunze proaspete de oregano
1-2 linguri de pasta de rosii Cirio
6 rosii-uscate-la-soare, tocate mărunt
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, tocat
frunze proaspete de patrunjel, pentru garnisit
cateva masline intregi, pentru garnisit
cateva capere intregi, pentru garnisit

Instructiuni:
Fierbe pastele in multa apa, cu 1 lingura de sare, timp de 8-10 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Scurge-le bine si transfera-le intr-un castron mare.

Intre timp incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Caleste ceapa 2-3 minute, la foc mic-mediu, apoi adauga usturoi si continua 1-2 minute, pana ce ceapa incepe sa se rumeneasca usor.

Adauga rosiile, cu suc cu tot, masline, capere, ansoa, oregano, pasta de rosii si rosii-uscate-la-soare si amesteca bine. Gateste la foc mic-mediu 4-5 minute, amestecand si zdrobint cu o furculita rosiile, ca sosul sa capete o consistenta groasa.

Adauga patrunjel si amesteca 1 minut. Gusta sosul si asezoneaza, daca este nevoie, cu sare si piper. Toarna sos in castronul cu paste si amesteca bine. Sosul nu trebuie sa fie in exces, ci doar atat cat sa imbrace pastele cu un strat subtire gustus si aromat.

Serveste spaghetele ornate cu frunze proaspete de patrunjel, masline si capere intregi.