Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Spetsofai este o specialitate din Pelion, de pe coasta de est a Greciei, dar a devenit popular in toata Grecia continentala si in majoritatea insulelor, mai ales Skiathos, Alonnisos si Skopelos.
Spetsofai

Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
350 g ardei grasi de diferite culori, curatati si taiati in sferturi sau optimi
4 linguri de ulei de masline extra virgin
250 g carnati mediu-condimentati, taiati bucatele
200 g rosii tocate, din cutie
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de pasta de rosii
2 lingurite de cimbru proaspat (sau 1 lingurita uscat)
75 ml vin rosu, sec
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
verdeata proaspata, pentru ornat

Instructiuni:
Se incing 2-3 linguri de ulei intr-o cratita mare, se adauga ardeii, se sareaza si se gatesc 8-10 minute, la foc mediu, pana incep sa se rumeneasca. Se incinge cuptorul la 180 °C.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga carnatii si se prajesc rapid, intorcandu-i frecvent, ca sa se rumeneasca. Imediat ce s-au rumenit, se scot din tigaie cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.

Se adauga in tigaia carnatilor ceapa tocata, se sareaza si se caleste 3-4 minute la foc mic, sau pana ce se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 1-2 minute. Se adauga pasta de rosii si se gateste 1 minut. Se adauga vin, cimbru si rosii si se amesteca bine.

Cand mixtura este fierbinte, se adauga ardeii si carnatii. Se asezoneaza cu sare si piper. Se da in clocot, se acopera tigaia si se transfera in cuptor pentru 15 minute. Se amesteca ocazional.

Se potriveste de sare si piper, se adauga patrunjelul si se amesteca. Se serveste preparatul fierbinte, ornat cu frunze proaspete de patrunjel.

Vin pentru servit: Cabernet by Enira 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.