Spetsofai

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Spetsofai este o specialitate din Pelion, de pe coasta de est a Greciei, dar a devenit popular in toata Grecia continentala si in majoritatea insulelor, mai ales Skiathos, Alonnisos si Skopelos.
Spetsofai

Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
350 g ardei grasi de diferite culori, curatati si taiati in sferturi sau optimi
4 linguri de ulei de masline extra virgin
250 g carnati mediu-condimentati, taiati bucatele
200 g rosii tocate, din cutie
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de pasta de rosii
2 lingurite de cimbru proaspat (sau 1 lingurita uscat)
75 ml vin rosu, sec
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
verdeata proaspata, pentru ornat

Instructiuni:
Se incing 2-3 linguri de ulei intr-o cratita mare, se adauga ardeii, se sareaza si se gatesc 8-10 minute, la foc mediu, pana incep sa se rumeneasca. Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga carnatii si se prajesc rapid, intorcandu-i frecvent, ca sa se rumeneasca. Imediat ce s-au rumenit, se scot din tigaie cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.
Se adauga in tigaia carnatilor ceapa tocata, se sareaza si se caleste 3-4 minute la foc mic, sau pana ce se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 1-2 minute. Se adauga pasta de rosii si se gateste 1 minut. Se adauga vin, cimbru si rosii si se amesteca bine.
Cand mixtura este fierbinte, se adauga ardeii si carnatii. Se asezoneaza cu sare si piper. Se da in clocot, se acopera tigaia si se transfera in cuptor pentru 15 minute. Se amesteca ocazional.
Se potriveste de sare si piper, se adauga patrunjelul si se amesteca. Se serveste preparatul fierbinte, ornat cu frunze proaspete de patrunjel.
Vin pentru servit: Cabernet by Enira 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


Citeste si articolul →   Rata cu ananas

17 comentarii pe “Spetsofai

    • Radu Popovici spune:

      @tibi: Salut. Aici ardeii copti mi se par cam prea moi, dar este doar o chestie de preferinte personale. Mie imi plac legumele mai crocante, insa ar putea fi o idee buna pentru unii dintre cititori.

  1. Laura Pricop spune:

    Am facut si eu reteta , cu carnati chorizo si a iesit bestiala. Bine, nu am avut cabernet de la Enira, am baut un alt cabernet, dar eu zic ca a mers bine. Apropo, am tot cautat vinuri de la Enira. Unde se gasesc?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Multumesc, stimata doamna. Sper sa urmaresti retetele filmate, daca tot iti plac. 🙂 Te astept si cu comentarii mai multe.

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Vezi, avantajele de a trai in Romania! 🙂 Ai retinut din film: un cabernet nu foarte robust ca gust. Pana la urma, este aproape imposibil sa ai un vin „perfect” la indemana; totul este sa folosesti cea mai buna varianta posibila dintre cele disponibile.

  2. Sabin spune:

    Am mancat spetsofai in Creta dar al tau cred ca este mai bun. L-am baut acolo tot cu vin rosu (vinul casei vandut la carafa de 500 ml) dar nu se compara cu vinurile de le Enira. Mi-ai facut pofta!

    • Radu Popovici spune:

      @Sabin: Eu am mancat spetsofai ultima data in Rhodos si a fost bun; legumele cam prea fierbe pentru gustul meu si cam prea mult ulei, dar grecii il folosesc mereu din belsug. 🙂 Culmea, l-am baut tot cu vinul casei care este mult mai jos decat vinurile de la Enira.

  3. Yoyo spune:

    Arata foarte bine! Imi place ideea de a compara mai multe vinuri langa aceeasi mancare, caci poti oferi mai multe informatii iar publicul intelege mai bine principiile de asociere.
    Inca o data, foarte buna ideea acestui serial!

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Ai dreptate. Cel mai bine intelegi cum functioneaza acest mecanism al asocierii vin-mancare, atunci cand poti face studiu comparat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.