“Spread” este un termen intalnit de mine in literatura culinara americana, care denumeste sosurile groase si pastele care se pot tartina, adica se pot intinde pe felii de paine, chipsuri, crutoane, biscuiti, lipii, chifle, briose etc. Il folosesc si eu, cam cu reticenta, in lipsa unui termen romanesc adecvat. Sau poate exista, dar nu mi-a venit mie in minte.

Pasta pe care v-o propun este cu adevarat deosebita: aromata, gustoasa, cremoasa si, datorita unui mic adaus de seminte, crocanta. Este excelenta ca gustare si merge foarte bine cu un vin alb, sec si usor, sau cu sampanie.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
250 g fromage frais
20 de frunze de busuioc, tocate foarte marunt
1 lingura de ulei de masline extra virgin
2 linguri de seminte de floarea-soarelui
sare
piper
cateva frunzulite de busuioc proaspat, pentru servit
paine integrala, pentru servit

Instructiuni:
Se proceseaza busuiocul si uleiul de masline cu un blender, pana ce se obtine o mixtura omogena.

Se amesteca apoi aceasta mixtura, intr-un castron,cu fromage frais. Se sareaza si se pipereaza, se adauga jumatate din semintele de floarea-soarelui si se amesteca bine.

Se serveste spread-ul presarat cu restul de seminte de floarea-soarelui si ornat cu frunzulite proaspete de busuioc.

Variante:
Ca sa va usurati viata, si ca sa obtineti si o alta savoare, inlocuiti busuiocul proaspat si uleiul de masline cu 4 linguri de pesto alla genovese. Amestecati pesto-ul cu fromage frais si asezonati cu sare si piper.

Sfaturi:
Fromage frais se gaseste sigur in Mega Image, poate si in alte supermarketuri.

Se poate obtine un dip daca inlocuiti fromage frais cu un iaurt gros, sau cu un amestec de iaurt si smantana. Pasta nu va mai fi atat de cremoasa si se preteaza mai bine ca dip (se intinge in ea cu bucati de paine sau chipsuri).