Strudelul, la origine austriac, a devenit popular in Europa Centrala si in Balcani, unde se prepara in diferite variante. Acest desert este popular si la noi; reteta de fata este lucrata in stil austriac, merele fiind prezente ca bucati mari si fragede, dar nelipsite de textura.
Strudel cu mere si stafide
Aceasta reteta a fost prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Privit initial cu detasare, strudelul acesta a sfarsit prin a fi o surpriza delicioasa si placuta.
Nu am respectat intocmai reteta austriaca, ci am preferat sa utilizam si cateva inovatii proprii.

Bucatarie: austriaca
Dificultate: usor
Cantitate: 12 felii
Timp de preparare: 15 minute plus rehidratare
Timp de gatit: 20 minute plus racire

Ingrediente:
2 foi de aluat foietaj, circa 400 g
10 mere, curatate de coaja si cotor, taiate cuburi de 1,5 cm
400 g pesmet
100 g stafide
60 ml brandy
100 g unt
200 g zahar, sau dupa gust
scortisoara
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingura de suc de lamaie
zahar pudra, pentru ornat
inghetata de vanilie, pentru servit

Instructiuni:
Se rehidrateaza stafidele in brandy, timp de minim 30 de minute. Se transfera cubuletele de mar intr-un castron; se adauga jumatate din zahar si suc de lamaie si se amesteca bine. Se lasa la marinat 30 de minute.

Se topeste jumatate din unt intr-o cratita, sau tigaie mare, si se adauga restul de zahar, in strat uniform. Cand acesta incepe sa se caramelizeze, se adauga merele si sucul lasat in castron. Se gatesc merele la foc mic, amestecand cu grija, pana ce sunt putin caramelizate si au inceput sa se inmoaie. Se scot din cratita si se pun deoparte pana ce se racesc.

Se topeste restul de unt intr-o tigaie curata si se adauga pesmetul. Se prajeste cateva minute, pana ce se rumeneste, amestecand frecvent prin scuturarea tigaii. Se combina intr-un castron mare merele, pesmetul, scortisoara, coaja rasa de lamaie si stafidele scurse de brandy.

Se intind foile de aluat pe suprafata de lucru. Se asaza pe fiecare foaie jumatate din umplutura de mere. Se aranjeaza pe treimea de foaie dinspre cel ce lucreaza, apoi se ruleaza foaia de aluat. Imbinarea se uda cu putina apa, ca sa se lipeasca. Se strang cu grija capetele rulourilor. Se inteapa rulourile de aluat in mai multer locuri, cu dintii unei furculite.

Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se transfera rulourile in frigider, minim 30 de minute. Cu aluatul tip foietaj se lucreaza doar la rece, caci contine unt, iar la caldura acesta are tendinta sa se topeasca si sa se “scurga” din aluat.

Se coc rulourile circa 20 de minute, sau pana ce aluatul este facut si rumenit frumos si uniform. Se scot strudelurile si se transfera pe grilaje metalice, ca sa se raceasca. Cand ajung la temperatura camerei se pudreaza cu zahar.

Se indeparteaza colturile, iar rulourile se feliaza rondele de circa 4 cm latime. Se servesc feliile de strudel simple, sau cu inghetata de vanilie.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Strudel cu mere si stafide
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)