Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe baza de ardei iuti. Acesta este unul dintre motivele pentru care bucatariile din Asia de Sud-Est mi se par minunat de interesante.
Scurta incursiune in bucatariile malaeziana si indoneziana facuta in aceste ultime saptamani a inceput sa ma introduca in universul sambalurilor, condimente foarte diverse, toate pe baza de ardei iuti.
Chiar ma intreb ce si cum mancau malaezienii si indonezienii pana sa apara pe la ei ardeii iuti; acum sunt atat de atotprezenti, incat localnicii mai curand par ca ar putea trai fara apa decat fara iubitii lor ardei.
Suan yong chor
Am avut sansa sa dau peste o noua reteta de sos de ardei iuti, descoperita in cartea “Penang Heritage Food”, despre care v-am povestit zilele trecute. Marturisesc ca, in dorinta de a compara mai multe surse, am cautat aceasta reteta si pe Internet, ca si in celelalte carti de bucatarie indoneziana si malaeziana pe care le am; inutil, insa. Nu am mai gasit niciun alt autor mentionand acest sos.
Poate condimentul este folosit exclusiv regional, sau poate a cazut in uitare, “resuscitat” fiind de catre Ong Jin Teong, autorul cartii mai sus mentionate.

Revenind la reteta cu pricina, ingredientele principale sunt otetul de orez (eu am folosit un orez brun, maturat, fabricat la Chinkiang, in China), ardeii iuti (am folosit ardei asiatici de tip bird’s eye) si usturoiul. Suan yong chor a aparut sub influenta bucatariei regionale chinezesti din Fujian, adusa in Penang de chinezii vorbitori ai dialectului hokkien. Una dintre caracteristicile acestei culturi culinare este chiar prepararea de sosuri-condiment din ardei iuti, cu diferite adausuri ca usturoi, hasme, otet si ceapa verde.

Suan yong chor insoteste gustarile formate din alimente prajite, carne si legume, sau din fructe de mare gatite in aburi (in specal crabi), si se serveste la tarabele care prepara mancarea stradala, in insula Penang. De asemenea, suan yong chor este alaturat unor preparate cu vermicelli de orez prajiti, ca mee hoon si bee hoon.
Eu am incercat sosul cu pachetele de primavara si a fost excelent. Foarte iute (eu nu am scos semintele ardeilor si nici nu i-am curatat de nervuri – vezi mai jos, la Note), cu accente dulci-acrisoare si cu aroma de usturoi.

Ong Jin Teong afirma ca suan yong chor era in copilaria sa cel mai comun condiment inainte de aparitia sosurilor picante imbuteliate. Inclin sa-l cred, caci se prepara foarte simplu si foloseste ingrediente comune, usor de gasit sau de substituit pana si la noi, adica este si foarte ieftin, cel putin pentru localnici.

Malaezienii prepara acest sos in cantitati mai mari si il pastreaza in borcane sau sticle. Ingredientele din componenta sosului sunt toate buni conservanti, asa ca sosul rezista foarte bine si fara refrigerare. Iata un motiv in plus pentru popularitatea sa intr-o epoca in care frigiderele erau foarte rare si scumpe.

Bucatarie: malaeziana
Dificultate: usor
Cantitate: cca. 350 g
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5

Ingrediente:
250 g ardei iuti rosii, tocati
50 g usturoi, tocati
50 ml otet de orez
90 g zahar de palmier
5 g sare
120 ml apa, sau cata aveti nevoie

Instructiuni
:
Se piseaza intr-o piua (sau se proceseaza cu un blender) ardeii si usturoiul cu sare. Se lucreaza pana ce se obtine o pasta fina. Se adauga otetul si se amesteca bine.

Se transfera mixtura intr-o craticioara, la foc mediu, si se mijoteaza (fierbe molcom) timp de 5 minute. Se adauga zaharul, se ia craticioara de pe foc si se amesteca pana ce zaharul se dizolva. Se gusta sosul si se regleaza savoarea finala adaugand, daca simtiti nevoia, sare, zahar sau otet.
Se regleaza consistenta sosului cu apa.

Note:
Daca doriti un sos mai putin iute, indepartati semintele si nervurile interioare ale ardeilor iuti.

Malaezienii folosesc mai des decat otetul sucul de calamansi (Citrofortunella microcarpa), sau calamondin, numit si portocala chinezeasca. In ciuda aparentei (fructul seamana bine cu o portocala sau mandarina), sucul este acru.
Cand se foloseste suc de calamansi, sosul nu se mai gateste. Puteti face o incercare si cu suc de limeta in loc de otet.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Suan yong chor
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: